Mielipide: Porin tuulivoimalaitosten taloudellinen hyöty mitätön tai jopa jopa negatiivinen

Mielipide: Porin tuulivoimalaitosten taloudellinen hyöty mitätön tai jopa jopa negatiivinen

Kirjoittajien laatima kuvasovite tuulivoimaloiden koosta.

Asukkaiden ja mökkiläisten puolesta

Lammin tuulivoiman osayleiskaavaprosessi on ollut käynnissä jo vuosia, mutta hankevastaavat eivät ole esittäneet laskelmia Porin alueelle tulevista valmiiden tuulivoimalaitosten taloudellisista hyödyistä.

Julkisen aineiston perusteella suora vaikutus on mielestämme mitätön ja kerrannaisvaikutusten (kiinteistöjen arvonlasku, terveysriskit jne.) seurauksena jopa negatiivinen. Eihän kaupunginvaltuuston linjaus kaikkien porilaisten turvallisesta elinympäristöstä muutu 30 hopearahan lupauksilla sanahelinäksi?

Hyödyt eli rakennusvaiheen työllisyyslupaukset noin 65 henkilötyövuodesta 12–18 kuukaudeksi perustuvat oletuksiin, koska Technipillä ei ole esittää yhtään toteutettua kohdetta. Työssä voidaan käyttää telakoille tyypillistä aliurakointia ja vuokratyövoimaa, vaikka työ sinällään tehtäisiin Porissa. Valmiit tuulivoimalat haittaisivat ympäristön asukkaita ja mökkiläisiä (noin 1 300–2 600 henkilöä) tulevat 20–50 vuotta (Lammin kaavaselostus, Ramboll).

Emme vastusta tuulivoimaa, mutta teollisen mittakaavan voimalahankkeen (Kokkila, SK 29.1.) junttaus keskelle ihmisten asuinympäristöä on käsittämätöntä, kun uusiutuvan energian tavoitteet ovat Suomessa jo täyttyneet jättitukien takia.

Pori on Suomen 10. suurin mökkikunta yli 5 000 mökillä, joista noin kymmenen prosenttia on Lammin voimala-alueen läheisyydessä. Lammin osayleiskaavan toteutuminen olisi osin yksityisomaisuuden ”sosialisointia” korvauksetta. Suuresta osasta kymmenen neliökilometrin tuulivoima-aluetta tulisi teollisuusalue, jonka sisään jää monia hankkeen ulkopuolisia metsäkiinteistöjä.

Alueelle tullee liikkumisrajoituksia muun muassa Onnettomuustutkintakeskuksen vaatiessa varoetäisyyksiä. Tätä tukee Rambollinkin selvitys Raumalta (82138782/2011): tuulivoimaloista voi lentää jäätä jopa yli 600 metriä.

Kaavoitusprosessin aikana osa Porin virkamiehistä on unohtanut objektiivisuutensa. Tämä näkyy myös viranomaisten piittaamattomassa tavassa hoitaa Peittoossa ilmenneitä ongelmia, mikä kuvastaa valvonnan toimimattomuutta. Porin päättäjät, ette voi Peittoon jälkeen sivuuttaa tuulivoiman haittoja vedoten tietämättömyyteen!

Lammin hanke kulkee Peittoon tietä, kun yva-selvityksen valmistuttua hankevastaavat haluavat muun muassa uuden myllytyypin ja isomman napakorkeuden (Kokkila, SK 29.1.), joka laajentaa entisestään melun haitta-aluetta.

Tuulivoimabisneksessä on tuottomahdollisuuden lisäksi aina tappioriski.

Alueen ihmisille hankkeen toteutuessa jäisi vain merkittävä terveydellinen ja rahallinen tappioriski. Muun muassa Irlannissa tuulivoimayhtiö Enercon myönsi 2016 korkeimmassa oikeudessa vastuunsa meluhaitasta perheille, jotka asuvat noin kilometrin päässä voimaloista. On vain ajan kysymys, kun vastaava päätös tulee Suomessa.

Toivomme valtuuston jatkavan johdonmukaisesti päättämällään porilaisten elinympäristöä kunnioittavalla linjalla, kuten kaupunginhallitus enemmistöpäätöksellään jo teki. Tekevälle sattuu, mutta valtuustolta Peittoon kaltaisen virheen tietoinen toistaminen olisi jo välinpitämättömyyttä.

Riitta Kyynäräinen ja Kai Myrberg

Jukka ja Aulikki Mäkinen

Markku ja Margit Iitti

Kalevi ja Anneli Iitti

Marja Kalliolähde

Paavo, Ulla, Timo ja Hannu Kamppi

Reino Leppiniemi

Hannu ja Tuula Nurmoranta

Tarja Pajunen

Jorma Tikkanen

Pasi ja Kaisu Vanhatalo

Ari ja Riitta Väkinen


Kommentit (52)

 • neljä kilometriä voimalaan

  ”HUONO RENKI
  Ahlaisten tuulivoiman vastustajat luulevat että heillä on kaikki tieto tuulivoimasta ja sen haitoista Uskallan epäillä tuota heidän asiantuntemustaan.”

  No, eipä ole tietoa ympäristöviranomaisillakaan. Tänään sain postissa kirjeen, vastauksen kyselyyni Peittoon voimaloiden melusta ja mahdolliseseta infraäänen haitoista. Vastaaja, ympäristöinsinööri, totesi: ”Nykytietämyksen mukaan infraäänet eivät ole terveydelle haitallisia, mikäli ne alittavat ihmisen kuulokynnyksen.”
  Eihän niitä infraääniä edes kuule korvalla. Infraääniksi kutsutaan ääniä, joiden taajuus on ihmisen kuuloalueen alapuolella eli alle 20 hertsiä. Tätä pitää kyllä tutkia lisää ennen kuin annetaan lupia rakentamiselle. Ilmajoen voimaloiden infraääniä mitattu 21 kilometrin päästä Seinäjoella (Aunio Group). Minkkitarhoissa syntynyt tuhansia poikasia kuolleena tuulivoimaloiden käynnisttyä, kahtena peräkkäisenä vuotena. Tutkikaa asioita.

 • Ex-demari

  Tämä on sosialistien ja Aino -Maija Luukkosen ajamana suurin munaus mitä hänen urallaan on tehty. Jälkipolvet tulevat häpeillen muistamaan tämän jättiluokan tuulipuhalluksen!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio