Mielipide: Porin tuulivoimalaitosten taloudellinen hyöty mitätön tai jopa jopa negatiivinen

Mielipide: Porin tuulivoimalaitosten taloudellinen hyöty mitätön tai jopa jopa negatiivinen

Kirjoittajien laatima kuvasovite tuulivoimaloiden koosta.

Asukkaiden ja mökkiläisten puolesta

Lammin tuulivoiman osayleiskaavaprosessi on ollut käynnissä jo vuosia, mutta hankevastaavat eivät ole esittäneet laskelmia Porin alueelle tulevista valmiiden tuulivoimalaitosten taloudellisista hyödyistä.

Julkisen aineiston perusteella suora vaikutus on mielestämme mitätön ja kerrannaisvaikutusten (kiinteistöjen arvonlasku, terveysriskit jne.) seurauksena jopa negatiivinen. Eihän kaupunginvaltuuston linjaus kaikkien porilaisten turvallisesta elinympäristöstä muutu 30 hopearahan lupauksilla sanahelinäksi?

Hyödyt eli rakennusvaiheen työllisyyslupaukset noin 65 henkilötyövuodesta 12–18 kuukaudeksi perustuvat oletuksiin, koska Technipillä ei ole esittää yhtään toteutettua kohdetta. Työssä voidaan käyttää telakoille tyypillistä aliurakointia ja vuokratyövoimaa, vaikka työ sinällään tehtäisiin Porissa. Valmiit tuulivoimalat haittaisivat ympäristön asukkaita ja mökkiläisiä (noin 1 300–2 600 henkilöä) tulevat 20–50 vuotta (Lammin kaavaselostus, Ramboll).

Emme vastusta tuulivoimaa, mutta teollisen mittakaavan voimalahankkeen (Kokkila, SK 29.1.) junttaus keskelle ihmisten asuinympäristöä on käsittämätöntä, kun uusiutuvan energian tavoitteet ovat Suomessa jo täyttyneet jättitukien takia.

Pori on Suomen 10. suurin mökkikunta yli 5 000 mökillä, joista noin kymmenen prosenttia on Lammin voimala-alueen läheisyydessä. Lammin osayleiskaavan toteutuminen olisi osin yksityisomaisuuden ”sosialisointia” korvauksetta. Suuresta osasta kymmenen neliökilometrin tuulivoima-aluetta tulisi teollisuusalue, jonka sisään jää monia hankkeen ulkopuolisia metsäkiinteistöjä.

Alueelle tullee liikkumisrajoituksia muun muassa Onnettomuustutkintakeskuksen vaatiessa varoetäisyyksiä. Tätä tukee Rambollinkin selvitys Raumalta (82138782/2011): tuulivoimaloista voi lentää jäätä jopa yli 600 metriä.

Kaavoitusprosessin aikana osa Porin virkamiehistä on unohtanut objektiivisuutensa. Tämä näkyy myös viranomaisten piittaamattomassa tavassa hoitaa Peittoossa ilmenneitä ongelmia, mikä kuvastaa valvonnan toimimattomuutta. Porin päättäjät, ette voi Peittoon jälkeen sivuuttaa tuulivoiman haittoja vedoten tietämättömyyteen!

Lammin hanke kulkee Peittoon tietä, kun yva-selvityksen valmistuttua hankevastaavat haluavat muun muassa uuden myllytyypin ja isomman napakorkeuden (Kokkila, SK 29.1.), joka laajentaa entisestään melun haitta-aluetta.

Tuulivoimabisneksessä on tuottomahdollisuuden lisäksi aina tappioriski.

Alueen ihmisille hankkeen toteutuessa jäisi vain merkittävä terveydellinen ja rahallinen tappioriski. Muun muassa Irlannissa tuulivoimayhtiö Enercon myönsi 2016 korkeimmassa oikeudessa vastuunsa meluhaitasta perheille, jotka asuvat noin kilometrin päässä voimaloista. On vain ajan kysymys, kun vastaava päätös tulee Suomessa.

Toivomme valtuuston jatkavan johdonmukaisesti päättämällään porilaisten elinympäristöä kunnioittavalla linjalla, kuten kaupunginhallitus enemmistöpäätöksellään jo teki. Tekevälle sattuu, mutta valtuustolta Peittoon kaltaisen virheen tietoinen toistaminen olisi jo välinpitämättömyyttä.

Riitta Kyynäräinen ja Kai Myrberg

Jukka ja Aulikki Mäkinen

Markku ja Margit Iitti

Kalevi ja Anneli Iitti

Marja Kalliolähde

Paavo, Ulla, Timo ja Hannu Kamppi

Reino Leppiniemi

Hannu ja Tuula Nurmoranta

Tarja Pajunen

Jorma Tikkanen

Pasi ja Kaisu Vanhatalo

Ari ja Riitta Väkinen


Kommentit (50)

 • Verokarhu

  Ahlaisten asukkaiden ja yrittäjien kannattanee harkita verokirjojen ja verojen maksua muualle kuin Porin veronkantoalueelle.
  Pori on nyt vienyt Ahlaisista pois vanhainkodin, terveyspalvelut, Ahjolan liikuntatilan laittoivat myyntilistalle ja katuvalot pidetään sammutettuina jnejne.
  Miksi maksaa veroja Porille kun ei saa mitään vastinetta? Ahlaisten noin 1300 asukasta, lähes 100 yritystä ja 1500 -2500 kesämökkiläistä maksavat sen verran veroja Porille että luulisi asian kiinnostava esim. naapurikunta Merikarviaa!

 • Normimeinikiä

  Onko kyllä hävytöntä yrittää ikäänkuin mitätöidä tuulivoimatukiin kuluvaa summaa etsimällä budjetista tai menoista vielä isompia summia.

  Olen valmis maksamaan terveydenhuollosta, koulutuksesta, teiden hoidosta ym. Kyllä veroja. Mutta siitä en että tuollaisia rumia teollisia vipperlitä pystytetään maisemaa rumentamaan ja samalla ne veroeurot kerryttävät ”hilloa” näille toimijoille taskut täyteen, samalla kun toisten omaisuuden arvo laskee.

  Rahan takomisesta tässä on kyse. Ei todellakaan mistään maailman parantamisesta. Ottakaa nyt ne naivit lasit pois silmiltä. Ilmaston lämpenemiseen näillä myllyillä ei ole mitään vaikutusta, vaikka koko maa rakennettaisiin niitä täyteen. Ei vaikka kuinka silmiään räpyttelisi ja uskoisi maailmanrauhaan ja kaikenmaailman hyviin asioihin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös