Mielipide: Merimetsopopulaation pienentäminen on mahdollista

Tomi Glad
Mielipide: Merimetsopopulaation pienentäminen on mahdollista

Kiistelty merimetso on aiheuttanut ärsytystä varsinkin Merikarvialla ja Luvialla.

Maria Saarinen

Suomen ympäristökeskus (Syke) valmistaa mediaa ja kansalaisia kuluvan vuoden merimetsolaskennan tuloksiin vähättelemällä merimetsojen aiheuttamaa ongelmaa ja tekemällä merikotkasta tarinan romanttisen sankarin (MTV 3.7. ja Yle 11.7.).

On hyvin erikoista, että hallinto käyttää kommenteissaan ”estoitta liitelevät poikamiehet” -kaltaisia vertauskuvia. Mielenkiinnolla odotan, minkä tyyppinen tiedote laskennan tuloksista tänä vuonna lähtee median käyttöön.

Merikotkilla tuskin on edes teoreettista mahdollisuutta vaikuttaa merkittävästi merimetsokantaan. Merimetsot ovat siirtyneet paikasta toiseen ihmisen häirintätoimenpiteiden ja kotkien saalistuksen vuoksi, ja kanta on jatkanut kasvuaan.

Hyvin yllättävä on Pekka Rusasen (Syke) väite siitä, että merimetsoilta alkavat loppua pesimäluodot. Vielä viime vuonna sama tutkija oli sitä mieltä, että merimetso on asuttanut vain 0,2 prosenttia sille sopivan kokoisista luodoista. Miten se nyt on Syke, loppuvatko luodot vai onko vielä 499-kertainen määrä vapaana?

Sekään ei ole totta, että emme enää voi merimetsoille mitään. Tulokset esimerkiksi Pohjois-Amerikan Huronjärvellä osoittavat, että merimetsopopulaation pienentäminen on mahdollista.

Huronilla toimivat luonnonsuojelujärjestöt viivästyttivät kannanrajoitustoimia vuosikausien ajan, ja vasta vapaa-ajankalastuksen ahvensaaliin romahdettua nollaan asiassa päästiin eteenpäin. Kantaa vähennettiin 5 500 parista 500 pariin. Munia öljyttiin ja aikuisia lintuja ammuttiin, minkä lisäksi lintuja häädettiin tärkeimmiltä ahvenen kutualueilta muun muassa liekinheittimin.

Pohjolan johtava merimetsotutkija, tanskalainen Niels Jepsen on varoittanut Suomea merimetsoista. Suomen rannikon kalatalousyrittäjät, vapaa-ajankalastajat ja mökkiläiset odottavat Syken vastausta kysymykseen: ”Miksi Suomi on ainoa maa, jossa merimetsot eivät aiheuta ongelmia?”


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Mites naakat ja kanadanhanhet?

  • Nimetön

    En ole valitettavasti nähnyt Syken versiota merimetsoja ahdistelevista merikotkista, mutta usean vuoden ajan tarkkailtuani en ole havainnut merikotkien syövän ainuttakaan merimetsoa ja toisaalta merimetso ei ole viis veisannut yläpuolella leijailevasta merikotkasta. Toisaalta tutkijoiden mukaan merimetsot kalastavat vain arvotonta roskakalaa, eivät missään tapauksessa siikoja, taimenia tai edes ahvenia.
    Arkitodellisuutta kuvaa hyvin valitus, jonka Ely-keskuksen työntekijä teki Ely-keskuksen Viikin tutkimulaitokselle myöntämästä luvasta 2-3 valkoposkihanhen ampumiseen koeviljelyalueelta. Estämällä lintujen karkotuksen tämä työntekijä aiheutti merkittävät taloudelliset vahingot niin viljelmille kuin yksittäisille opiskelijoillekin. Veikkaanpa, että valitus tehtiin jopa työajalla?
    Samaan aikaan merkittävä, luontoa suojeleva kansanosa uskoo supikoiran muistuttavan koiraa.. 🙂

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio