Kaisa YlhäinenPori

Kaksi jätesäkillistä puutarhajätettä leijui Kokemäenjokeen Porin sillan kohdalta tiistaina kello 13. Perään mielenilmauksen vetäjä, porilainen Petteri Evilampi heitti vielä muutaman A4-tulosteen, joissa luki Norilsk Nickel ja muutaman vanhan sanomalehden.

–On moraalisesti täydellisen kestämätöntä, että kaikki syytteet Norilsk Nickelin nikkelipäästöstä hylättiin. Jos joesta saa tappaa elämän, niin mitä se sellainen oikeus on, Evilampi sanoi.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

 

Evilampi protestoi mielenilmauksellaan Satakunnan käräjäoikeuden päätöstä hylätä kaikki syytteet ympäristön turmelemisesta jutussa, jossa Norilsk Nickelin tehtaalta Harjavallasta pääsi jokiveteen nikkeliä kesällä 2014. Ely-keskuksen arvion mukaan muun muassa yli neljä miljoonaa simpukkaa kuoli.

–Nyt kokeillaan, onko oikeus kaikille sama. Saanko minä joen roskaamisesta sakot, vaikka Norilsk Nickel ei, Evilampi sanoo.

–Itse rakastan tätä jokea ja sen luontoa, enkä ikinä heittäisi tänne mitään mikä vahingoittaisi sitä, hän jatkoi.

Lue uutinen käräjäoikeuden päätöksestä:

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet Norilsk Nickelin suuresta nikkelipäästöstä – "on inhimillisesti mahdotonta valvoa jokaista mittaria"

Porin sillalla järjestettyyn mielenilmaukseen osallistui vain muutamia henkilöitä.

–Asiasta puhutaan Porin seudulla yllättävän vähän, vaikka joen tilanne vaikuttaa laajasti ympäristöön. Kokemäenjokihan tästä tekee Porin, mukaan hetken mielijohteesta lähtenyt Iida Vilén totesi.

Poliisi ei paikalle saapunut, mistä Evilampi oli pahoillaan.

–Voiko tästä päätellä, että virkavallan mielestä joen roskaaminen on hyväksyttävää?

Mielenilmausta dokumentoi paikallisen median lisäksi myös Petteri Evilammen oma videokamera. Hän on kuvannut viime vuodet jokea ja sen luontoa Porissa ja kaupungin ympäristössä.

–Olimme perheen kanssa melomassa nikkelipäästöä edellisenä päivänä. Kuvasin simpukoita. Seuraavalla kerralla paikalla oli vain kuolleita kuoria, Evilampi sanoo.


Lue myös nämä


Kommentit (33)

  • Nimetön

    ”Harjavalta näivettyis ilman tuota vieressä olevaa työantajaa. Ja siinä sivussa monen ostovoima myös. En ikinä usko että oli vahinko, jotain tapahtui ja näin raha puhui. Norilsk Nickel- Oikeuslaitos 6-0.”

    Varsin järjetön kommentti. On hiukan eri asia heittää haravointijätettä jokeen kuin rahanarvoista tuotetta. Nikkeli maksaa semmoiset kympin verran kilo, eli aika paljon heitettiin rahaa ”tahallaan” jokeen 😀

  • erehtymätön oikeuslaitos

    Netin verkkokaupoista voi tilata mittaritauluja joita on mahdoton seurata.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio