Metsästäjille tulossa korvaus suurpetojen karkotuksesta ja lopettamisesta – poliisin mukaan muutos ei liity susireviirin metsästäjien harkitsemiin vastatoimiin

Susanne Vuori / riistakamera
Metsästäjille tulossa korvaus suurpetojen karkotuksesta ja lopettamisesta – poliisin mukaan muutos ei liity susireviirin metsästäjien harkitsemiin vastatoimiin

Arkistokuvassa on riistakameran Köyliössä tallentamia susia.

Harri Vallin

Metsästäjät saavat tulevaisuudessa rahallisen korvauksen poliisin päätöksellä tehtävistä suurpetojen karkottamisesta ja lopettamisesta sekä villisikojen lopettamisesta. Asia on kirjattu uuteen, vielä allekirjoittamattomaan, SRVA-sopimukseen. Sopimus koskee riistanhoitoyhdistysten poliisille antamaa virka-apua.

Korvauksen määrä on 400 euroa. Poliisin päätöksellä tehtävistä karkotuksista korvaus maksetaan vain, jos se onnistuu. Komisario Reijo Pennanen Lounais-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että korvausta ei makseta, jos karkotetut eläimet jatkavat pihakäyntejä viikon mittaisen seurantajakson aikana.

Poliisin määräämästä suurpedon tai villisian lopettamisesta voidaan maksaa korvaus siinäkin tapauksessa, ettei se onnistu. Korvaus maksetaan jos eläintä on konkreettisesti yritetty lopettaa määräajan puitteissa.

Yleisimmistä SRVA-tehtävistä, eli eläinkolareissa loukkaantuneiden hirvien, peurojen ja kauriiden jäljittämisestä ja lopettamisesta, poliisi ei maksa jatkossakaan korvausta. Riistanhoitoyhdistykset saavat kuitenkin lopetettujen eläinten ruhot.

Poliisi voi tehdä karkotuspäätöksen esimerkiksi pihapiirissä tai maatalousrakennusten läheisyydessä liikkuvista suurpedoista. Aloite karkotukseen tulee lähtökohtaisesti riistanhoitoyhdistyksiltä.

Poliisin tekemät karkotuspäätökset ovat Pennasen mukaan Satakunnassa varsin harvinaisia.

–Olen antanut tämän vuoden aikana yhden karkotuspäätöksen Karviaan, hän kertoo.

Villisikojen lopettaminen tuli sopimukseen kokonaan uutena asiana. Sen taustalla on villisikakantojen vahvistuminen.

–Loukkaantunut aikuinen villisikakarju voi olla todella vaarallinen.

Osa Köyliön susireviirin alueen metsästäjistä pohti alkuvuodesta luopumista koko suurriistavirka-avun antamisesta. Suunnitelmien taustalla oli pettymys siihen, ettei Riistakeskus myöntänyt alueella poikkeuslupia susien kaatamiseen, vaikka susien pihakäyntejä on kirjattu runsaasti.

Pennasen mukaan metsästäjien reaktiolla ei ollut vaikutusta uuden SRVA-sopimuksen sisältöön. Hän muistuttaa, että sopimus on samanlainen joka puolella Suomea.

Pennanen ei ole myöskään huomannut, että suurriistavirka-avun antamisessa olisi tapahtunut mitään muutoksia metsästäjien ulostulon jälkeen.

Uudet SRVA-sopimukset tulevat voimaan kevään aikana, jos alueen riistanhoitoyhdistykset sopimuksen allekirjoittavat. Pennanen uskoo, että sopimus allekirjoitetaan, koska siinä on vanhaan sopimukseen verrattuna metsästäjien kannalta vain parannuksia.

Uudet SRVA-sopimukset on määrä allekirjoittaa 7. huhtikuuta järjestettävässä tilaisuudessa.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Kukapa sitä tunnustaisi joutuneensa antautumaan painostusta kohdatessaan.

  • Nimetön

    Juu, ei ne poijat tartte ko vähän löysiä, nii kyl homma hoituu!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio