Makiksen pelastus tarvitsee toisenkin miljoonan raumalaisilta – Maauimalan rahoitustalkoisiin toivotaan kansanliikettä

Riku Räsänen toivoo rahoitustalkoisiin kansanliikettä. Uimalan julkisivu säilyy 1950-luvun tyylissä.

Kari Mankonen
Makiksen pelastus tarvitsee toisenkin miljoonan raumalaisilta – Maauimalan rahoitustalkoisiin toivotaan kansanliikettä

Maauimala säilyy alkuperäisessä hahmossaan. Riku Räsänen kertoo kunnostustöiden alkavan kesän aikana. Lopullinen laajuus ja varustelu varmistuvat kokoon saatavan rahoituksen mukaan.

Kari SuniRauma

Kaupungin omistaman ja rapistumaan päässeen Rauman maauimalan pelastusoperaatio on etenemässä käytännön vaiheeseen. Uusitussa uimalassa polskitaan ja uidaan mahdollisesti kesällä 2019.

Maauimalan kunnostusprojekti on ollut paljolti yhden miehen aktiivisuuden varassa. Riku Räsänen on sopinut Rauman kaupungilta miljoonan euron rahoituksen uimalan modernisoinnille, mutta se ei riitä. Raumalaisilta pitäisi löytyä vielä miltei toinen puoli lisää rahoitusta.

Räsänen arvioi, että maauimalan korjaus valitulla laajuudella maksaa ehkä 1,5-2 miljoonaa euroa. Toistaiseksi hän on saanut tueksi lähinnä kannustusta ja olalle taputteluja.

Hän on kuitenkin luottavainen, että raumalaiset lähtevät mukaan pelastustalkoisiin. Suunnitelmana on vedota raumalaisiin yrityksiin ja kansalaisiin tarvittavan lisärahoituksen saamiseksi.

–Myydään vaikka Makis-uimalakkeja 20 eurolla tai 50 eurolla, Räsänen ideoi.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kari Mankonen
Rakenteiden avaus ja tutkinta on osoittanut, että 1950-luvulla tehty maauimala on korjattavissa, ja uusi allas rakennettavissa vanhojen perustusten varaan. Uimakuntoon maauimala valmistunee kesäksi 2019.

Rakenteiden avaus ja tutkinta on osoittanut, että 1950-luvulla tehty maauimala on korjattavissa, ja uusi allas rakennettavissa vanhojen perustusten varaan. Uimakuntoon maauimala valmistunee kesäksi 2019.

Kunnostustyöt voidaan kyllä käynnistää Rauman kaupungilta saadulla rahoitussitoumuksella, Räsänen sanoo. Rakennuslupahakemus on tarkoitus jättää aivan näinä aikoina.

Rahoituksella järjestyy suunniteltu perusvarustus eli altaan uusiminen nykyistä matalammaksi ja vedenkäsittelytekniikka sekä rakenteiden korjaus. Iso uudistus on allasveden muuttaminen Syväraumanlahdesta pumpatusta merivedestä lämmitetyksi makeaksi vedeksi.

Räsäsen teettämien rakenteiden piikkaus- ja hiekkapuhallusavausten mukaan rakenteet ovat korjattavissa, vaikka vauriot ovat edenneet varsin pitkälle vuosikymmenten kuluessa.

Museoviraston ja rakennussuojeluviranomaisten esityksestä maauimalan julkisivu säilytetään nykyisenä eli alkuperäisessä 1950-luvun hahmossa. Hyppytorni säilyy, mutta poistuu hyppykäytöstä.

Räsänen sanoo, että tämä suojeluvaatimus tarkoittaa Otanlahden puolelle suunnitellusta pikkulasten kahluualtaasta luopumista. Se voidaan myöhemmässä vaiheessa rakentaa uimalan pohjoisreunalle, kun tai jos rahoitus järjestyy.

Tulevaisuuden suunnittelulistalle ovat siirtymässä myös saunat. Räsäsen mukaan syynä tähän on se, että Syväraumanlahden puolella on käynnistymässä yleisen saunan rakentaminen ja sen vuoksi on perusteltua katsoa käyttäjien tarpeet ennen rakennuspäätöstä.

Maauimalan kunnostusta tehdään varta vasten perustetun Makis Oy:n lukuun.

Riku Räsänen toivoo, että kunnostuksen jälkeen löytyisi yrittäjä maauimalan ja oheistoimintojen ylläpitoon sekä jatkamaan niiden kehittämistä.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Eiköhän vihelletä peli poikki. Näille yhteiskunnalta kerjätyille rahoille varmasti löytyy parempiakin käyttökohteita…

  • Lissu

    Eikös Museovirasto ja Vanha Rauma yhdistys pidä ryhtyä nyt perinnetalkoisiin? Haluavat vaalia vanhaa. Niinkuin esim. Tarvontoriakin!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio