Kari SuniEurajoki

Ikäväestön hoivapalvelujen jatkuminen Luvialla yritetään varmistaa sote-uudistuksen varalta Käenpesän palvelukeskuksen yksityistämisellä. Eurajoen kunnanvaltuusto käsittelee tulevana maanantaina kiinteistökauppaa ja liiketoiminnan luovutussopimusta, jonka kumppanina on valtakunnallinen hoivakonserni Esperi Care Oy.

Julki tulleiden kauppakirjaluonnoksen ja liikkeenluovutussopimuksen mukaan Esperi Care ostaa Käenpesän palvelukeskuksen irtaimistoineen sekä uuden hoivakodin tontin Luvian keskustaajamasta 1,5 miljoonalla eurolla.

Kunnan palveluksessa oleva henkilöstö siirtyy ns. vanhoina työntekijöinä ja saa kahden vuoden työsuhdeturvan tai siihen saakka, kun valtakunnallisen sote-uudistuksen lainsäädäntö tulee voimaan.

Nykyisestä palvelukeskuksesta toiminta siirtyy aikanaan uusiin tiloihin, sillä sopimuksella Esperi Care sitoutuu rakentamaan vähintään 30-paikkaisen tehostetun palveluasumisen hoivakodin.

Eurajoki käynnisti yksityistämisprosessin vasta keväällä, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus (sote) nosti epävarmuuden, ettei Käenpesä olisi tilojensa vanhanaikaisuuden ja epäkäytännöllisyyden vuoksi kelpoisia tulevalle sote-maakuntaorganisaatiolle.

Vastaavia yksityistämis- ja liikkeenluovutusoperaatioita on tehty useissa kunnissa, sillä kunnissa on epätietoisuus ja pelko, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelulaitoksia jää tyhjinä niiden rasitteeksi.

Palvelujen jatkuminen Luvialla on Eurajoen perusturvajohtaja Alpo Komminahon mukaan kuitenkin keskeisenä huolena. Hän korostaa, että Käenpesän nykyisten asukkaiden asema ja hoito turvataan, ja lähtökohtana on, ettei asumisen ja hoidon omakustannusosuuksiin tule merkittäviä muutoksia.

–Perusturvalautakunta käsittelee jouluviikolla kunnan palvelusetelijärjestelmää, jolla kunta osallistuu kuluihin ja asukkaat voivat käyttää setelin uuden palveluntuottajan tarjoamien palvelujen hankintaan, Komminaho sanoo.

–Asukkaat voivat myös itse valita, jatkavatko he asumista Käenpesässä tai haluavatko johonkin muualle, Komminaho lisää.

Tehostetussa palveluasumisessa enin osa asiakasmaksuista kertyy asumisen vuokrasta ja ateriapalvelujen kustannuksista. Palvelusetelin lisäksi asukas voi hakea ja saada Kelan asumistukea.

Alpo Komminaho arvioi, että esimerkkinä tehostetun palveluasumisen nykyinen 250 euron vuokra saattaa hieman nousta, mutta ei olennaisesti.

Muutos on kuitenkin ennakoitavissa, kun Luvialle rakennetaan uusi hoivakoti. –Vuokra nousisi myös siinä tapauksessa, että kunta investoisi uusiin hoivatiloihin, Komminaho korostaa.

Toiminnan jatkuminen nykyisissä Käenpesän tiloissa ei Komminahon mielestä ole vaihtoehto, sillä toimitilat eivät vastaa nykyvaatimuksia. Esimerkiksi 1930-lukua edustavassa vanhainkotirakennuksessa on huoneita ilman wc- ja kylpytiloja.

Uuden, noin 30-paikkaisen hoivakodin rakentaminen on suunniteltuna ja ohjelmoituna, vahvistaa Esperi Care Oy:n toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni.

Sopimusesitysten mukaan uusi hoivakoti on rakennettava 12 kuukauden kuluessa siitä, kun kunnanvaltuuston yksityistämispäätös on saanut lainvoiman ja rakennuslupa hyväksyttynä.

–Kyse on reilun kolmen miljoonan euron investoinnista, Aarnio-Isohanni sanoo.

Käenpesän toiminnan yksityistäminen ja kiinteistökauppa noudattavat samaa menettelyä kuin useissa muissakin kunnissa, jotka pyrkivät eroon sosiaali- ja terveydenhuollon palvelulaitoksista ja kiinteistöistä.

–Olemme ostaneet yrityksiä ja tehneet vastaavia sopimuksia kuntien kanssa. Tänään on vuorossa 103:s yrityskauppa, totesi Marja Aarnio-Isohanni torstaina.

Yhtiölle siirtyvän Käenpesän palvelukeskuksen rakennusten käytöstä yhtiöllä ei ole vielä suunnitelmaa.

–Ensisijaisesti selvitämme, ovatko tilat käytettävissä palvelutoimintaan ja mikä on tarve sekä minkälaisen remontin ne tarvitsevat, Aarnio-Isohanni sanoo.

Käenpesä

Luvian kunnan rakennuttama vanhainkoti, vanhin osa vuodelta 1932. Uudemmat osat vuosilta 1978 ja 1992.

Tehostetun palveluasumisen ja laitoshoidon paikkoja yhteensä 32.

Eurajoen kunta myy rakennukset 1,89 hehtaarin tontin sekä uuden hoivakodin tontin Luvian keskustasta 1,5 miljoonalla eurolla.

Ostajalle Esperi Care Oy:lle siirtyy palvelukeskuksen toiminta ja henkilökunta kokonaisuudessaan ns. vanhoina työntekijöinä ja nykyisin palkkaeduin. Työsuhdeturva kahdeksi vuodeksi.

Kiinteistökauppa ja liiketoiminnan luovutus tehdään heti, kun Eurajoen kunnanvaltuusto hyväksyy sopimukset ja päätös saa lainvoiman.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Eurajoki haluaa osoittaa, että kaikki Luvian kunnan siirrot ovat olleet turhia ja vääriä. Lyödä lyötyä. Käenpesään käytettiin huomattava summa rahaa tekniikan ja infran parantamiseksi ihan muutama vuosi sitten. Mutta Eurajoellahan on varaa.

  • Nimetön

    Ihana pari! Ja tämä ilman poliittista latausta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio