Uusikin susien poikkeuslupahakemus nurin Riistakeskuksessa – "Pitää olla myös konkreettista näyttöä, että sudet uhkaavat turvallisuutta tai aiheuttavat taloudellista vahinkoa"

Jussi Leinonen/Arkisto
Uusikin susien poikkeuslupahakemus nurin Riistakeskuksessa – "Pitää olla myös konkreettista näyttöä, että sudet uhkaavat turvallisuutta tai aiheuttavat taloudellista vahinkoa"

Riistakeskus hylkäsi lupahakemuksen kolmen suden kaatamisesta. Kuvan susi on Ranuan eläinpuistosta.

Harri Vallin

Riistakeskus hylkäsi poikkeuslupahakemuksen kolmen suden kaatamisesta Köyliön–Huittisten–Alastaron laumasta. Riistakeskus teki asiasta päätöksen tiistaina.

–Asian voi kiteyttää niin, että luvan myöntämisen edellytykset eivät saatujen ja tehtyjen selvitysten mukaan täyttyneet, sanoo Riistakeskuksen Satakunnan riistapäällikkö Antti Impola.

Hänen mukaansa se, että alueella esiintyy susia, ei riitä täyttämään poikkeusluvan kriteerejä.

–Pitää olla myös konkreettista näyttöä, että sudet esimerkiksi uhkaavat turvallisuutta tai aiheuttavat taloudellista vahinkoa.

Lupahakemusta perusteltiin Impolan mukaan lähinnä sosiaalisilla syillä, kuten susien pihakäynneillä ja niiden aiheuttamalla pelolla. Lupahakemus oli jo toinen tänä talvena. Ensimmäisen hakemuksen Riistakeskus hylkäsi tammikuussa.

–Keskeiset perustelut olivat aika samat kuin tammikuussa hylätyssä hakemuksessa. Siihen oli kuitenkin tehty lisäselvityksiä.

Köyliön–Huittisten–Alastaron susireviirin alueella kirjataan hänen karkean arvionsa mukaan vuositasolla pyöreästi sata niin sanottua pihahavaintoa.

–Pihakäynnit jakautuvat aika tasaisesti reviirin alueelle. Suurin osa havainnoista on jälkihavaintoja.

Päätöksessä painoi myös se, ettei reviirillä ole kokeiltu susien karkotusta tai häirintää. Ne tehdään Impolan mukaan aina poliisin määräyksestä.

–Karkotukseen on käytettävissä monenlaisia keinoja. Siellä, missä karkotuksia on tehty, on käytetty esimerkiksi miesajoa ja paukkupatruunoita, ja joissain tapauksissa myös koiria.

Karkotuksen teho vaihtelee Impolan mukaan paljon. Hän ei usko, että Etelä- tai Lounais-Suomessa karkotuksella voidaan päästä tilanteeseen, jossa sudet pysyisivät kokonaan poissa asutuksen läheisyydestä.

–Asutus on alueella aika tiheää, eikä suuria erämaa-alueita ole. Susi on hyvin liikkuva eläin, joten kyllä se väkisinkin välillä liikkuu asutuksen läheisyydessä.

Lupien hylkäämisestä kertoi ensimmäisenä Länsi-Suomi.


Lue myös nämä


Kommentit (8)

  • Nimetön

    Kansalaisaloite piste fi palvelussa on aloite vailla kannatusta. ”Susivahinkojen estäminen”. Päiväys 25.11.2017. Satakunnassa yksistään on pitkästi yli 200 000 asukasta. Onko he muutamaa valittajaa lukuunottamatta, suden suojelijoita, joita ei pihoissa juoksevat sudet haittaa? Vai onko saamattomuutta ettei kannatuksia kerry? Valitetaan, mutta siihen se jää. Odotetaan suu auki kuin käenpoika..

  • Nimetön

    Sudet ei tee sitä tahallaan kun tulevat asutuksille. Sudet pelkää yleensä enemmän ihmisiä kun ihminen pelkää niitä

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio