Satakunnan KansaSiikainen

Joka toinen vuosi järjestettävän Vuoden Kyläteko -kilpailun voittajaksi on valittu Liljan lankakaupan ja kahvilan avaaminen Siikaisten Leväsjoelle. SataKylät ry:n hallitus valitsi voittajan viiden satakuntalaisen ehdokkaan joukosta.

Teon erityisansioina esiin nousivat koko kylää elävöittävä ja yhdistävä positiivinen vaikutus sekä ennakkoluuloton ja rohkea yrittäjyys.

− Liljan yritteliäs pariskunta on saanut aikaan harvinaista hyvää kylälle. Lankojen lisäksi kaupassa on myytävänä myös elintarvikkeita, ja upeasti remontoituun liikehuoneistoon neuleiden keskelle on kotoisaa istahtaa kahville, kuvaillaan tekoa ehdottaneen Merikarvia-Siikaisten kansalaisopiston opiskelijayhdistys ry:n lähettämässä hakemuksessa.

Emma Suominen
Liljan lankakauppa on kyläläisten tärkeä kohtaamispaikka.

Liljan lankakauppa on kyläläisten tärkeä kohtaamispaikka.

Liljan lankakaupan historia ulottuu vuoteen 2013, jolloin koko ikänsä käsitöitä harrastanut Pauliina Lilja toteutti haaveensa oman lankakaupan perustamisesta ja itsensä työllistämisestä. Nykyiseen perinteikkääseen liiketilaan lankakauppa siirtyi hiukan myöhemmin, kun Leväsjoen vanha kyläkauppa sulki ovensa kauppiaan jäätyä eläkkeelle.

Yhdeksässä kuukaudessa Pauliina Lilja remontoi miehensä Karin kanssa idyllisen puutalovanhuksen kauttaaltaan, ja yli sadan vuoden kauppaperinne samalla tontilla sai näin uudistuneena jatkua.

− Leväsjoki on myönteinen, hauska, välittävä ja kaunis kylä, jossa on ihania ihmisiä. Tämä on hyvä paikka asua ja työskennellä, parikymmentä vuotta sitten Porista Leväsjoelle muuttanut yrittäjä kiittelee.

Pauliina Lilja kertoo, ettei Liljan lankakauppa ole pelkästään käsitöitä harrastavien naisten suosiossa, vaan liikkeessä poikkeavat yhtä lailla välipalaa hakevat koululaiset kuin kahvikupin ääressä kuulumisia vaihtavat työmiehetkin.

− Leväsjoella on noin 190 vakituista asukasta. Kauppa on kyläläisten tärkeä kohtaamispaikka.

Oman kylän väen ja kesäasukkaiden lisäksi asiakkaita käy säännöllisesti 150 kilometrin säteeltä − vaikka yrityksellä nettikauppa onkin. Yrittäjä arveleekin, että laadukkaan ja edullisen tuotevalikoiman ohella tärkeä osa kaupan viehätystä ja vetovoimaa on sen kodikas olemus ja sijainti maaseudun rauhassa. Vastaavaa tunnelmaa kun ei esimerkiksi kaupungin kauppakeskuksessa voisi mitenkään saavuttaa.

− Kovin paljon en mainosta. Parasta on, kun viidakkorumpu on toiminut ja asiakas tulee tänne jonkun suosituksesta.


Kommentit (11)

  • Nimetön

    Tilasin kuukausi sitten langat ja maksoin heti. Yhden automaattiviestin sain heti tilattuani, mutta sen jälkeen ei ole kuulunut mitään. Olen lähettänyt kahdesti sähköpostia, kumpaankaan ei ole vastattu. Puhelimeenkaan ei vastata. Seuraavaksi kai pitää jo tehdä rikosilmoitus?

  • Pauliina

    Kiitos paljon kaikista ihanista neulekuvista, joita asiakkaat lähettävät. Joskus jopa sähköposti pursuaa yli. Ne kuitenkin tuovat paljon inspiraatiota ja iloa kaikille, joten antaa mennä vaan.
    Myös rakentavat kommentit ovat aina paikallaan. Niiden avulla voimme kehittää asiakaspalvelua aina vaan paremmaksi.
    Mukavia käsityöhetkiä!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio