Liha-alan koulutus palasi Satakuntaan – Winnova kouluttaa työntekijöitä Kivikylälle

Elintarvikeala elää Satakunnassa vahvaa nousukautta. Winnova ja liha-alan yritys kouluttavat lihateknologian osaajia.

Joonas Salli
Liha-alan koulutus palasi Satakuntaan – Winnova kouluttaa työntekijöitä Kivikylälle

Samuel Hakala ripustaa ruokamakkarat telineeseen, jossa ne hetkeä myöhemmin tullaan muun muassa savustamaan ja keittämään.

Jussi RakkolainenPori

Winnovan elintarvikeosastolla Porissa kaksitoista opiskelijaa harjoittelee muun muassa lihan leikkaamista ja makkaran valmistusta.

Heidät on valittu 101 hakijan joukosta haastattelujen perusteella seitsemän kuukautta kestävälle Kivikylän Kotipalvaamo Oy:n rekry-kurssille. Kurssi alkoi helmikuun lopussa.

Opiskelijat ovat osallistuneet kurssille monista eri lähtökohdista. Esimerkiksi ryhmän nuorin, Lapissa asuva Anssi Myllymäki on vaihtanut lukio-opinnot lihateknologian vastaaviin.

Porilainen opiskelija Samuel Hakala puolestaan kertoo olleensa aina kiinnostunut liha-alasta.

–Ruoka on ollut aina lähellä sydäntäni, ja haluan oppia siitä enemmän. Kurssi on vastannut odotuksiani enemmän kuin osasin odottaa.

Niin ikään Porissa asuva Ari Rantanen osallistui kurssille työllisyystilanteen takia. Hän on aiemmin opiskellut Winnovan leipuripuolella.

–Nyt päätin lähteä kokeilemaan tätä, koska leipurintöitä ei juuri ole. Tein täyskäännöksen.

Työllistyminen on ollut myös Laitilassa asuvalle Jarmo Mäki-Jaakkolalle keskeinen motivaation lähde.

–Hain tänne, koska jäin metallialalta työttömäksi, ja tämä on lähellä harrastuksiani, eli metsästystä ja kalastusta. Olen paloitellut hirven ja peuran lihaa, mutta täällä oppii tekniikasta lisää, hän kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Joonas Salli
Anssi Myllymäen mukaan koulutus on vastannut hänen odotuksiaan. Porin lihateknologian opetusyksikössä hän on päässyt opettelemaan muun muassa sianlihan leikkaamista.

Anssi Myllymäen mukaan koulutus on vastannut hänen odotuksiaan. Porin lihateknologian opetusyksikössä hän on päässyt opettelemaan muun muassa sianlihan leikkaamista.

Lihateollisuus elää Satakunnassa vahvassa nosteessa. Kivikylä laajentaa toimintaansa, HK Scan rakentaa uutta tehdasta Lakarin alueelle ja Pohjois-Satakunnan lihateollisuus voi hyvin, kertoo aikuiskoulutuksen liha- ja elintarviketeknologian opettaja Ari Åkerström Winnovan Rauman yksiköstä.

Juuri tuon nosteen ansiosta oppilaitos on saanut järjestettäväkseen lihateknologian koulutusta. Asiaa voinee pitää jopa historiallisena: Viimeksi vastaavaa koulutusta on tarjottu Satakunnassa parikymmentä vuotta sitten.

–Nyt ala on nytkähtänyt maakunnassa eteenpäin ja ollut vetovoimainen. 101 hakijaa on paljon, ja siitäkin huomaa alan nosteen. Kaikilla kurssin hyväksytysti suorittaneilla on mahdollisuus työllistyä Kivikylän Kotipalvaamossa, Åkerström kertoo.

–Satakunta on perinteinen elintarvike- ja lihavalmistemaakunta. Se on käynyt läpi teollisuuden murrosvaiheen, jonka aikana koulutus ajettiin osin alas. Koulutustarve on huomattu nyt uudestaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Joonas Salli
Ari Rantanen on aiemmin opiskellut leipuriksi. Alan työtilanteen takia hän kuitenkin päätti hakea opiskelemaan myös lihateknologian osaajaksi.

Ari Rantanen on aiemmin opiskellut leipuriksi. Alan työtilanteen takia hän kuitenkin päätti hakea opiskelemaan myös lihateknologian osaajaksi.

Seitsemän kuukautta kestävä lihateknologian osaajien koulutus järjestetään Porin lihateknologian opetusyksikössä annettavana jaksoittaisena täsmäkoulutuksena aiheryhmittäin, Ari Åkerström kertoo.

–Sen jälkeen opiskelijat ovat siirtyneet maaliskuusta alkaen Kivikylän Kotipalvaamon eri tuotantolaitosyksiköihin. Säkylässä harjoitellaan muun muassa einesteollisuuden eri prosesseja, Huittisissa pääpaino on lihavalmisteissa ja Lappi Tl:ssä lihankäsittelyssä, maustetuissa ja marinoiduissa tuoretuotteissa sekä palvaamotuotteissa, opettaja luettelee.

–Pisin työharjoittelujakso kestää koko kesän. Kurssin aikana on toteutettu ammatillista teoriaa sekä luentotyylisesti että käytännössä työsalissa.

Åkerströmin mukaan lihateknologian osaajien koulutukselle on tarvetta jatkossakin.

Hän painottaa, että lihateknologian koulutus on ammatillisesti haastavaa ja vuosien prosessi laajan ammatillisen osaamisen saavuttamiseksi.

–Peruskoulutus antaa jo hyvät mahdollisuudet työllistyä, hyödyntää oppisopimusmahdollisuutta sekä suorittaa ammattitutkinnon osia, koko ammattitutkinto tai myöhemmin erikoisammattitutkinto. Winnovan Rauman yksikössä on alustavasti keskusteltu myös nuorisokoulutuksesta, hän kertoo.

–On tärkeää, että alan koulutus saadaan käyntiin. Nuorille annettava opiskelumahdollisuus on maakunnan etu, kun verotulot jäävät tänne.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Joonas Salli
Jarmo Mäki-Jaakkola kuljettaa makkarat kaappiin, jossa niitä käsitellään puolitoista tuntia. Prosessissa on viisi vaihetta: Värinmuodostus, esikuivaus, savustus, keitto ja jäähdytys.

Jarmo Mäki-Jaakkola kuljettaa makkarat kaappiin, jossa niitä käsitellään puolitoista tuntia. Prosessissa on viisi vaihetta: Värinmuodostus, esikuivaus, savustus, keitto ja jäähdytys.

Opettaja on tyytyväinen koulutukseen myös siksi, että se on oiva tilaisuus siirtää osaamista eteenpäin.

–Meillä pitkän linjan tiedon ja kokemuksen omaavilla on vihdoin mahdollisuus siirtää osaamistamme ja laajaa tietopohjaamme seuraavalle sukupolvelle. Hieno mahdollisuus, Ari Åkerström hehkuttaa.

Hän on työskennellyt pitkään sekä lihateollisuudessa että alan kouluttajana.

Valtakunnallisesti alan koulutusta järjestetään Oulussa, Seinäjoella, Kokkolassa, Turussa, Joensuussa ja Tampereella, Åkerström kertoo.

Joonas Salli
Opettaja Ari Åkerströmin mukaan Winnova on ainoa satakuntalainen kouluttaja, joka pystyy tarjoamaan lihateknologian koulutusta.

Opettaja Ari Åkerströmin mukaan Winnova on ainoa satakuntalainen kouluttaja, joka pystyy tarjoamaan lihateknologian koulutusta.

Koulutusta syyskuun puoliväliin

Winnova järjestää seitsemän kuukautta kestävän Kivikylän Kotipalvaamon rekry-kurssin Porissa. Se järjestetään yhdessä Satakunnan TE-toimiston kanssa.

Syyskuun puoliväliin jatkuvalla kurssilla koulutetaan lihateknologian osaajia. Kurssin ovat suunnitelleet ja sen sisällön toteuttavat Winnovan aikuiskoulutus ja Kivikylän Kotipalvaamo.

101 hakijan joukosta kurssille valittiin haastattelujen kautta 12 opiskelijaa.

Koulutusta järjestetään Porin lihateknologian opetusyksikössä. Opiskeluun kuuluu myös harjoittelua tuotantolaitoksilla. Valmistuttuaan opiskelijoilla on mahdollista työllistyä Kivikylän Kotipalvaamon palvelukseen.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös