Laura Huhtasaaren gradun plagiointisyytökset selvitettiin – johtava lakimies: "Kaikilta osin ei ole noudatettu hyvää tieteellistä käytäntöä"

Kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps) pro gradu -työ on osin hyvän tieteellisen käytännön vastainen. Jyväskylän yliopiston mukaan loukkaus ei ole kuitenkaan kokonaisuutena arvioiden luonteeltaan erityisen vakava.

Jenni Gästgivar
Laura Huhtasaaren gradun plagiointisyytökset selvitettiin – johtava lakimies: "Kaikilta osin ei ole noudatettu hyvää tieteellistä käytäntöä"

Laura Huhtasaaren pro gradu -työn ympärillä vellonut kohu on saanut päätöksen.

Antti Halonen, IL

Kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps) pro gradu -työn ympärillä vellonut kohu on saanut päätöksen. Huhtasaari sai osakseen plagiointisyytöksiä, kun liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiainen syytti Huhtasaaren napanneen sanasta sanaan muiden kirjoittamia tekstejä työnsä osiin.

Jyväskylän yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen kertoo Iltalehdelle, että yliopiston rehtori on tehnyt maanantaina asiassa päätöksen.

–Päätös oli, että tässä pro gradu -työssä ei kaikilta osin ole noudatettu hyvää tieteellistä käytäntöä. Nämä viitteet ja tehdyt suorat lainaukset rajautuvat työn kirjallisuusosioon, josta ne muodostavat noin kymmenen prosenttia, Anttilainen sanoo.

Anttilaisen mukaan Huhtasaari on vedonnut siihen, että hänellä on ollut työtä tehdessään "hieman huolimattomuutta".

–Huolimatta siitä, että kyseessä voi olla huolimattomuus, se on kuitenkin hyvän tieteellisen käytännön loukkaus. Tässä tapauksessa on kuitenkin arvioitu, että ottaen huomioon, että se kohdistuu pro gradu -työhön ja siinäkin hyvin rajattuun osioon, loukkaus ei ole ollut kokonaisuutena luonteeltaan erityisen vakava.

Seuraamuksia ei käytännössä tule. Anttilainen sanoo, että esiselvityksessä tehty päätös ja analyysi siitä, mihin tekstikohtiin työssä ei ole asianmukaisella tavalla viitattu liitetään Huhtasaaren työn yhteyteen yliopiston kirjaston arkistoon.

–Jos joku myöhemmin sitä kyseistä pro gradu -työtä etsii käsiinsä ja lukee, niin sieltä on suoraan havaittavissa, miltä osin siinä ei ole noudatettu hyvää tieteellistä käytäntöä. Mitään muita erityisiä seuraamuksia ei ole tulossa. Yliopiston osalta tämän asian käsittely päättyy tähän, Anttilainen sanoo.

Plagiointisyytökset varjostivat Huhtasaarta myös presidentinvaalien aikaan. Tuolloin hän kiisti kaikki syytökset. Huhtasaari oli perussuomalaisten presidenttiehdokas.

–Mielestäni on hyvä Laura Huhtasaaren itsensä kannalta, että julkisuudessa esitetyt epäilyt on perusteellisesti saatu selvitettyä, Anttilainen toteaa.

Jyväskylän yliopiston rehtorin päätöksestä uutisoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.


Lue myös nämä


Kommentit (20)

  • Nimetön

    Tämä Laura on kyllä niin muovinen feikki ettei oikein paremmaksi voi pistää, apinoi täysin muita ja ei mitään todellista omaa missään asiassa, en oikein suosi myöskään sitä että hehkutetaan naapurin menoa ja politiikkaa, ja jopa sen maan sotapolitiikkaa joka on Lauran mielestä ok. kyllähän naapureita voi vallata jos siltä tuntuu ,olen isänmaallinen itse ja sen vuoksi en tule koskaan äänestämään Persuja ja tosta feikistä puhumattakaan, kyllä tuon kannattajakuntaa viedään pahasti metsään ja eksyksiin, eivät tiedä mitä todellisuudessa äänestävät ja kannattavat, asioista pitäisi ottaa ensiksi aina selvyyttä ennen kuin juoksee pää edellä mäntyihin.

  • Lopputyön tehnyt

    ”Mitä kummaa siinä on, että poliittiseen eliittiin kuuluvan päättäjän tekemisiä tutkitaan? Isokenkäisiä koskee samat säännöt kuin muitakin.” Hiljattain näitä lopputöitä pengottiin, kaikkein isokenkäisin oli juristin etevyydellä jopa onnistunut piilottamaan oman, julkisen gradunsa.
    Terävimmät arvostelut taitavat ulla sekä niiltä, jotka eivät ole mitään julkaisseet tai niiltä, joiden julkaisuilla ei ole mitään todellista arvoa, kunhan nyt jotain oli pakko saada kansiin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio