Seikkailupuistosta odotetaan uutta vetonaulaa Yyteriin – Huikee yhdistää liikunnan ja hauskanpidon yläilmoissa

Kari Mankonen
Seikkailupuistosta odotetaan uutta vetonaulaa Yyteriin – Huikee yhdistää liikunnan ja hauskanpidon yläilmoissa

Tino Lehtonen etenee lankkusiltaa pitkin runsaan kymmenen metrin korkeudessa. Vielä ei yläilmoissa ollut ruuhkaa, mutta ensi viikonloppuna tilanne saattaa olla jo toinen.

Piia KoskiahdePori

Heilun naruilla riippuvan laudan päällä kymmenen metrin korkeudessa. Toinen käsi puristaa rystyset valkoisena ylhäältä lautaan kiinnittyvää narua, kun irrotan varovasti toisen käden ja alan kurotella kohti puolen metrin päässä heiluvaa seuraavaa narua.

En vahingossakaan katso alas vaan tiukasti eteenpäin. Vielä viisi keinuvaa lautaa, ja pääsen puuhun kiinnitetylle lavalle.

"Olenko hullu?" -ajatus tunkeutuu aivoihin puolenkymmentä kertaa kiertäessäni 13 osuuden kiipeilyrataa ensi lauantaina Porin Yyterissä avautuvassa seikkailupuisto Huikeessa. Lievästä korkeanpaikan kammosta huolimatta en tunne pelkoa. Tukevat valjaat ja lukkohaat pitävät huolen, ettei putoaminen tunnu edes mahdolliselta. Silti heiluminen ja harppominen yläilmoissa saa pulssin nousemaan ja hengästyttää.

Maasta katsottuna hyytävimmältä tuntui ajatus heittäytymisestä vaijeriliukuihin. Yllättäen ne vaativat vain sekunnin murto-osan rohkeutta työntää itsensä lautatasolta liukuun, loppumatka sujuu valjaiden varassa menosta nautiskellen.

–Miten sujuu? huutelevat maan pinnalta seikkailupuiston Lehtoset, joita on esittelypäivänä paikalla viisi: veljekset Harri ja Jarkko sekä Harrin pojat Ekku ja Tino sekä Jarkon poika Robin.

Kari Mankonen
Olenko hullu? pohti toimittaja kerran jos toisenkin seikkaillessaan tasolta toiselle.

Olenko hullu? pohti toimittaja kerran jos toisenkin seikkaillessaan tasolta toiselle.

Perheyrityksessä uskotaan, että Huikee on Yyterin uusi vetonaula, joka houkuttelee väkeä ympäri maata. Hiekkarannantien päässä sijaitsevan mökkikylän mäntymetsässä risteilee yläilmoissa yhdeksän erillistä rataa, joissa on yhteensä 84 estettä. Kaikkiaan radalla on mittaa 1,5 kilometriä.

–Radan erikoisuus on 150 metriä pitkä vaijeriliuku, jossa vauhti nousee hurjiin lukemiin, kertoo puiston toimitusjohtaja Ekku Lehtonen.

Radoista kaksi on testiratoja. Helppoja eli vihreitä ratoja on kolme, samoin keskivaikeita eli sinisiä. Lisäksi on yksi vaativa eli musta rata, jonne pääsee, kun valvojat ovat vakuuttuneet kiipeilijän taidoista.

–Seikkailupuisto yhdistää hauskanpidon, ulkoilun ja liikunnan. Siellä tulee liikuttua huomaamatta ja samalla voi ylittää itsensä.

Ekku Lehtosen mukaan seikkailupuisto sopii kaikille, jotka pystyvät liikkumaan omatoimisesti. Rajoitukset tulevat valjaiden mitoituksesta.

–Pituusvaatimuksena on vähintään 110 senttiä ja painorajoituksena enintään 120 kiloa.

Valjaissa on idioottivarma lukitus eli kahdesta turvahakasesta voi irrottaa vain toisen kerrallaan. Henkilökunta opastaa valjaiden pukemisessa ja katsoo, että ne on kiinnitetty oikein. Testiradoilla neuvotaan valjaiden käyttö ja katsotaan, että seikkailija on ymmärtänyt niiden toimintaperiaatteet.

–Sen jälkeen saa painaa ympäri ratoja tai vaikka yhtä rataa uudelleen ja uudelleen, miten haluaa. Sisäänpääsymaksu kattaa kolme tuntia, mutta useimmilla puistoa testaamassa käyneillä paukut ovat loppuneet jo kahdessa tunnissa. Kiipeily on kuitenkin melko fyysistä.

Kari Mankonen
Robin Lehtonen harppoo latvustossa kuin kotonaan.

Robin Lehtonen harppoo latvustossa kuin kotonaan.

Uusin Suomen noin 30 seikkailupuistosta erottuu edukseen ekologisuudellaan.

–Huikee on rakennettu metsänmuotoa kunnioittaen. Alueelta on kaadettu vain sellaisia puita, joissa havaittiin latvaa lahottava tervarosovirus. Muuten ne olisivat olleet turvallisuusriskejä. Puista on karsittu vain kuolleita oksia, Ekku Lehtonen luettelee.

Kaikki tasanteet on kiinnitetty nelipistetekniikalla, joka mahdollistaa nesteiden virtaamisen puissa normaalisti. Lehtosen mukaan runkoihin ei jää mitään jälkiä, jos tasanteet puretaan.

–Ainoa energia mikä puistossa virtaa, on ihmisen kehon energia. Tasanteet on rakennettu lehtikuusesta, jota ei tarvitse käsitellä kemikaaleilla, mies jatkaa luontoa säästävien yksityiskohtien luetteloa.

Nimensä seikkailupuisto on saanut testaajien ensi reaktioista.

–Kiipeilyn jälkeen yleisin kommentti on ollut: Huikeeta.

Katso videolta, miten Tino Lehtonen opastaa turvavaljaiden käyttöä, Robin Lehtonen kiipeilee yläilmoissa ja toimittaja laskee 150 metriä pitkää vaijeriliukua.

 

Lue lisää seikkailupuiston nettisivuilta.

SeikkailupuistoHuikee

Seikkailupuiston perustamista ryhdyttiin pohtimaan vuonna 2015.

Luvat, suunnitelmat ja rahoitus hoidettiin kuntoon viime vuonna ja syksyllä puisto jo rakennettiin.

Huikee on saanut EU:n maaseuturahastosta perustamistukea Leader Karhuseudun kautta.

Tänä vuonna puisto on kunnostettu lopulliseen muotoonsa.

Nyt kaikki on valmista lauantaina pidettäviä avajaisia varten.

Seikkailupuisto on avoinna kaikille toukokuun alusta syyskuun loppuun. Muulloin kiipeilemään pääsee loma-aikoina, ja ympäri vuoden vastaan otetaan tilausryhmiä.

Turvavaljaita on sadalle kiipeilijälle, ja sen verran ihmisiä puistoon päästetään kerrallaan.

Kiipeilijöitä ohjaamaan on koulutettu 18 valvojaa.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • Tuleva asiakas

    Tosi hieno juttu että tälläinen konsepti on saatu Poriin! Toivon vilpittömästi menestystä ja aion kyllä ehdottomasti itse kokeilla tuota.

    Eipä yllätä että taas on kommenteissa joku vinkumassa vastaan..

    Tälläisiä yrittäjiä Porin seutu tarvitsee!

  • Riia

    Aivan ihanaa.. tykkään. On hienoa että saadaan tännekin päin tällainen seikkailupuisto, ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Suosittelen kokeilemaan, valitettavasti siihen tunnelmaan jää koukkuun. Kuka uskaltaa ☺

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio