Lapsenkasvoinen ilves, susi, mäyrä ja villisika – kymmenet eläimet tallentuvat raumalaisen Hannu Rantalan riistakameraan eläinten valtatiellä

Raumalainen luontoguru on seurannut erityisesti ilvesten elämää sukupolvien ajan.

Hannu rantala
Lapsenkasvoinen ilves, susi, mäyrä ja villisika – kymmenet eläimet tallentuvat raumalaisen Hannu Rantalan riistakameraan eläinten valtatiellä

Hirvi.

Meri Suominen

"Miten kummassa sinä aina saat kaikki mahdolliset elukat kuvaan?"

Näin kysyi "ilveskuiskaaja" Hannu Rantalan ystävä katsellessaan Rantalan riistakameroiden ottamia kuvia.

Ihmetykselle on hyvä syy, sillä raumalaisen Rantalan kameroiden edestä on kulkenut mitä monimuotoisin eläinlajien kirjo.

Hannu rantala
Mäyrä.

Mäyrä.

Rantalan riistakamerat ovat kuvanneet muun muassa Ilvespoluksi nimetyltä reitiltä ja sen ympäristöstä hirviä, peuroja, näätiä, susia, villisikoja ja saukkoja – sekä tietysti ilveksiä.

Enäjärveä ja Lamminjärveä yhdistävällä kannaksella sijaitsevalla polulla tallustavat kymmenet eläinlajit.

Hannu rantala
Kurki.

Kurki.

–Ilvespolun ympäristö on rehevää nummea ja kuivikkoa. Eläimet paitsi saalistavat ja syövät siellä, myös etsivät nukkumis- ja turvapaikkaa ryteiköistä, Rantala kuvailee.

Alueen runsaanlajikirjon Hannu Rantala tuntee kuin omat taskunsa. Erityisen lähellä hänen sydäntään ovat ilvekset, joita hän on seurannut usean sukupolven ajalta.

Hannu rantala
Ilves.

Ilves.

Rantala erottaa kissapedot toisistaan kasvojen piirteistä, ja osan hän on jopa nimennyt. Asukkaita ovat olleet muun muassa tuimailmeinen Ärmätti, vaalea Lumileopardi ja pantterimainen Laitilan kauhu.

–Kevään aikana olen nähnyt alueella liikkuvan uuden, nuorehkon valtauroksen. Tällä yksilöllä on melko lapsekkaat kasvot, Rantala kertoo.

Hannu rantala
Supikoira.

Supikoira.

Rantalan kameraverkosto ei suinkaan rajoitu vain Ilvespolulle. Yhteensä noin sadan kameran verkostoa on tarkoitus laajentaa vielä Turkuun ja Tampereelle asti, jotta vaeltavasta ilveskannasta saataisiin kattavammin tietoa.

Luonnonvarakeskus Luke on tehnyt tutkimusta Rantalan riistakameroista saaduilla tiedoilla. Hän on auttanut keskusta jo niin paljon, että hänelle on kunnianosoituksena annettu jopa epävirallinen metsänvartijan titteli.

Uutista muokattu kello 18.24: Otsikossa oli sellaisen eläimen nimi, jota ei löytynyt kuvista. Otsikkoa muokattu.

Hannu rantala
Susi.

Susi.

Hannu rantala
Villisika.

Villisika.

Hannu rantala
Valkohäntäkauris.

Valkohäntäkauris.

Hannu rantala
Palokärki.

Palokärki.

Hannu rantala
Pyy.

Pyy.

Hannu rantala
Metso.

Metso.

Lue myös Hannu Rantalasta kertova laaja artikkeli:

Ilveksen puskema mies


Kommentit (3)

  • Erämies

    Matsästäjäm tekemä korjaus on ehdottomasti oikea. Kuvassa on tosiaankin valkohäntäpeura.
    Joka tapauksessa upea paikka kuvaukseen jossa voi seurata alueen eläin kantaa häiritsemättä sen luontaista käyttäytymistä. Onnittelut kuvaajalle hienoista kuvista. Tällaisia kaivataan lisää.

  • Metsästäjä

    Tuossa kuvassa ei ole villisika vaan valkohäntäpeura. Ylivuotinen naaras eli mulli tarkalleen ottaen. Pörröinen kyllä, mutta peura. Katse sorkkiin(mustat) ja kuonon kärkeen, ei ole töpseli vaan kirsu. Hyviä kuvia muuten.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio