Lämpö sai sinilevät valtaamaan rantoja – Satakunnassa kukintoja löytyi neljältä havaintopaikalta ja ennustetut helteet voivat pahentaa tilannetta

Rajavartiolaitos
Lämpö sai sinilevät valtaamaan rantoja – Satakunnassa kukintoja löytyi neljältä havaintopaikalta ja ennustetut helteet voivat pahentaa tilannetta

Tällaiselta levätilanne näytti keskiviikkona itäisellä Suomenlahdella.

Harri Vallin

Sinilevien määrä on lisääntynyt kuluvalla viikolla Suomen lounaisilla ja eteläisillä merialueilla, kertoo Suomen ympäristökeskus. Jos ennustetut helteet ja tyyni sää toteutuvat, sinilevien pintakukintojen määrä voi kasvaa Lounais-Suomen merialueilla huomattavasti. Rannikoilla sinilevätilanne voi vaihdella huomattavasti muun muassa vallitsevien tuulten mukaan.

Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikkoja on Satakunnan merialueilla kaksi, molemmat Raumalla. Mustakarin havaintopaikalla sinilevää ei ole havaittu, mutta Otanlahdella sitä oli hieman.

Suomen järvillä sinileväkukintoja on ajankohtaan nähden normaalia enemmän. Satakunnan seitsemästä sisävesien havaintopaikasta yhdestä on löytynyt runsaasti ja kahdesta hieman sinilevää.

Runsaasti sinilevää löytyi Köyliönjärvestä, Yttilän Ottasta. Hieman levää on havaittu Isojärvellä, Eakvistinselän ja Vähäselän havaintopaikoilla. Valkjärven Isoselällä ja Sääksjärven Madekalliolla levää ei havaittu, kuten ei myöskään Pyhäjärven havaintopaikoilla, eli Katismaan uimarannalla ja Kauttualla.

Sisävesien pintalämpötilat ovat eteläisessä Suomessa tällä hetkellä 18–23 astetta. Pintalämpötilojen noustessa ja tuulen tyyntyessä sinilevien pintakukintojen riski voi kasvaa.

Ympäristökeskus kehottaa suhtautumaan sinileväiseen veteen aina varoen, koska sinilevät voivat tuottaa useita erilaisia hermo- ja maksamyrkkyjä. Sinileväinen vesi voi aiheuttaa lisäksi muun muassa iho- ja silmäoireita, pahoinvointia, flunssan kaltaisia oireita, kuumeilua tai allergisia reaktioita.

Etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa sinileväisestä vedestä, eikä sellaista pidä käyttää löyly-, pesu- tai kasteluvetenä. Myrkytysepäilyissä on syytä ottaa yhteys Myrkytystietokeskukseen, lääkäriin tai eläinlääkäriin.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Kiitokset kaikille Satakunnan lihansyöjille ja erityiskiitos vesivessallisella rantamökillä lähilihaa grillaaville. Sitä saa mitä tilaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio