Kuntavaalit

”Ulvilassa kaikki on hyvin – ainakin Poriin verrattuna”

Maaseutukylillä on vaalien alla puolestapuhujia automaatiokaupungissa. Valtuustoon pääsy on tiukassa, sillä se pienenee 27-henkiseksi.

Kari Mankonen / SK
”Ulvilassa kaikki on hyvin – ainakin Poriin verrattuna”

Aktiiviseksi asioiden seuraajaksi tunnustautuvan Altti Ramstedtin mielestä maan kolmanneksi vanhimman kaupungin tulee säilyä itsenäisenä. – Toivottavasti saamme nyt parempia valtuutettuja, jotka osaavat äänestää oikein.

Johanna MyllärniemiUlvila

Kuntaliitoskaavailut kuohuttivat automaatiokaupunki Ulvilassa viime kuntavaalien alla, ja vielä vuonna 2015 käytiin tiukka vääntö Porin kaupungin liitostarjouksesta.

”Itsenäisyyspuolue” voitti väännön. Se oli pienimuotoinen voittaja myös Satakunnan Kansan jalkautuessa raitille lähelle parhaillaan saneerattavaa Vanhankylän koulua.

– Omillaan pitää jatkaa, onhan Ulvila maan kolmanneksi vanhin kaupunki ja läntinen naapuri pian veden alle joutuva tulokas, pelkisti kuntapolitiikkaa ilmeisen tarkkaan seuraava kansalainen Altti Ramstedt.

Hänen mielestään Ulvilassa kaikki on yleisesti ottaen hyvin ainakin Poriin verrattuna.

– Kaupungin talousnotkahdus on vain hetkellinen. Meillä ei ole homerakennuksia eikä muita vastaavia riesoja.

Ramstedtin mielestä kaupunginjohtaja Moilasen linja on osoittautunut hyväksi.

Viime vuonna taas väläytetty Kaasmarkun koulun lopettaminen olisi kuitenkin väärä liike.

– Ihmiset haluavat asua kylillä ja tarvitsevat palveluja.

Samoilla linjoilla on niin itsenäisyys- kuin kyläkouluasiassa Kaisa Lammi.

– Kylille pitäisi saada takaisin palveluja. Siellä moni iäkäs yrittää sinnitellä, ja kauppaankin päästään vain taksilla. Ja pienessä koulussa lapsilla on kaikkein paras ympäristö.

Terveyspalvelut eivät Ulvilassa saisi ainakaan huonontua.

– Joskus vuosia sitten terveyskeskuslääkärille pääsi samalla viikolla kuin sinne soitti, jopa samana päivänä. Nyt jonottamaan voi joutua kuukaudenkin. Se on liikaa.

Kari Mankonen / SK
Terveys- ja vanhuspalveluiden pitää säilyä edes nykyisellään, ja kylien palveluja saisi kohentaa, luettelee Kaisa Lammi toiveitaan Ulvilan tuleville päättäjille.

Terveys- ja vanhuspalveluiden pitää säilyä edes nykyisellään, ja kylien palveluja saisi kohentaa, luettelee Kaisa Lammi toiveitaan Ulvilan tuleville päättäjille.

Kyläkoulut saavat puoltoääniä myös vaalien nuorimpiin ulvilalaisehdokkaisiin kuuluvalta 19-vuotiaalta Tiia Fallilalta (kesk.).

– Pienet koulut ja pienet opetusryhmät takaavat, että oppiminen sujuu ja opetuksen laatu on hyvä, hän sanoo.

Tämä nuori haluaa Ulvilassa kohennusta myös vanhustenhoitoon.

– Siihen pitää satsata lisää euroja, jotta hoitajia voidaan palkata enemmän. Heitä ei nyt ole riittävästi.

Kaupungin itsenäisyydestä hänellä on sama mielipide kuin muillakin haastatelluilla. Pori-liitos ei kiinnosta.

Nuorille ulvilalaisille pitäisi Fallilan mielestä tarjota vapaa-aikana enemmän tekemistä.

Nuorimpiin ehdokkaisiin lukeutuva 21-vuotias Micaela Hellsten (sd.) nostaa nuorisotoiminnan lisäämisen ihan ykkösasiaksi.

– Nuoret eivät ole mitään rellestäjiä ja paikkojen hajottajia vaan osallistuvat mielellään järkevään toimintaan, hän puuskahtaa.

Kaupungilla on nuorisotila, mutta Hellstenin mukaan ohjaajia ei ole riittävästi. Myös seurakunnalla on nuorteniltoja, jotka vetävät väkeä.

– Hyvä sekin, mutta tarjontaa pitäisi olla enemmän.

Kovin kuumana vaalikeskustelu ei silti tunnu Ulvilassa lainehtivan. Voi olla, että kampanjoinnista tulee rauhallista.

Yksi ehdokaslistat nyt jättävä valtuustokonkari arvioi jopa, että äänestysprosenttikin saattaa jäädä alhaisemmaksi kuin viime kerralla.

– Ulvilalaiset laskevat hyötyvänsä kaavaillusta sote- ja maakuntauudistuksesta, kun rahaa riittäisi sopivasti kaupungin hoitoon jääviin, muihin kuin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Sitä täällä nyt vain odotellaan, hän aprikoi.

Asetelma Ulvilassa

Valtuustossa on nyt 35 valtuutettua. SDP:llä on 11, kokoomuksella yhdeksän, keskustalla viisi, perussuomalaisilla ja vasemmistoliitolla molemmilla neljä sekä vihreillä ja kristillisdemokraateilla kummallakin yksi paikka.

Viime kuntavaaleissa demarit, keskusta ja vihreät menettivät kukin yhden paikan ja perussuomalaiset lisäsivät paikkojaan kolmella.

Nyt jaossa on enää 27 valtuustopaikkaa.

Veikkaus: Demarit ponnistavat valtakunnallisesta oppositiosta, ja 29 prosentin ääniosuus lienee nytkin mahdollinen. Kokoomuksen kannatus on kysymysmerkki. Keskustan listalta on poissa viime vaalien ääniharavia, mutta kylien aktiivit äänestänevät ahkerasti. Perussuomalaiset menettänevät ainakin yhden paikan valtuuston pienentyessä, ja vasemmistoliitonkin paikat ovat varmasti tiukassa. Pienpuolueiden kannatus voi olla veitsenterällä.

Kaupungin viisi ääniharavaa olivat 2012 Leena Jokinen-Anttila (sd.), Tero Järvelä (ps.), Anne Holmlund (kok.), Matti Koskela (kesk.) ja Juha Tenho (kesk.). Koskela ja Tenho eivät näissä vaaleissa ole ehdolla.


Lue myös nämä


Kommentit (22)

  • Nimetön

    Oletkos käynyt laskemassa? Uskon asiat on erikseen. Kaikki vähänkin fiksummat ihmiset tietää sen, ettei ruokkivaa kättä kannata purra. Ulvilalaisista valtaosa saa palvelunsa ja jopa työpaikkansakin Porista. On se kummallista, että tuommoisia ramstetteja vaan aina löytyy, jotka ei ymmärrä omaa parastaan.

    Voi heltileili sentään, jos ulvilalainen hankkii palvelunsa kaupunkinsa ulkopuolelta, niin hän myös huolehtii maksusta, ja jos hankkii ne Porista, niin se tietää porilaisillekin halvempia palveluita, koska isompi määrä palvelujen saajissa laskee hintoja, ainakin politiikot niin väittävät. Työpaikkojen suhteen porilaisia käy Ulvilassa, Eurassa, Raumalla, Uudessakaupungissa ja monessa muussa paikassa, varmasti enemmän kuin esim uusikaupunkilaisia, ja raumalaisia Porissa, taitaa ekstiä porilaisia käydä Ulvilassakin enemmän. Mitä Porin palveluille, ja koko maakunnalleen tapahtuisi jos esim. raumalaiset saisivat päähänsä lopultakin muuttaa maakuntaa, ja palvelujensa saanti paikkaa?

  • Nimetön

    SK:ssa 21.03 oli oikaisu virheestä Ulvilan väestökehityksestä. Sen voisi korjata myös siihen taulukkoon missä on vertailu satakuntalaisten kuntien tilastoista. Lisäksi taulukossa pitäisi olla kuntien saama valtionavustus.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös