Väistääkö pihatieltä tuleva henkilöauto editse kulkevaa pyöräilijää?

Jos pyöräilijä tulee tasa-arvoiseen risteykseen oikealta ja auto vasemmalta, kumpi väistää kumpaa?

Entä jos pyöräilijä ja auto tulevat risteykseen samasta suunnasta ja auton pitäisi kääntyä oikealla leikaten pyöräilijän reitin (kuvassa)?

Testaa Satakunnan Kansan liikennevisalla, oletko väistämissääntöjen velho vai tienkäytön tyranni. Mukana myös jokaisen porilaisen päivittäinen pulmapähkinä, liikenneympyrä.


Kommentit (78)

 • Nimetön

  Hyvää päivää kaikille tiellä liikkujille ja tässähän on periaatteessa erinomainen pähkinä purtavaksi.

  TLL 14§ mukaan risteystä lähestyessään kuljettajan on noudatettava erityistä varovaisuutta. Hänen on väistettävä samanaikaisesti muuta tietä oikealta lähestyvää ajoneuvoa. Tämä siis koskee kumpaakin ajoneuvon kuljettajaa – sekä pyöräilijää että moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajaa. Lisäksi: Risteyksessä kääntyvän ajoneuvon kuljettajan on väistettävä risteävää tietä ylittävää polkupyöräilijää, mopoilijaa ja jalankulkijaa.

  TLL 32§ mukaan: suojatietä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on ajettava sellaisella nopeudella, että hän voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä. Kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille.

  Myös polkupyörällä saa ajaa tien yli, käyttäen yhdistetyn pyörä- ja jalankulkutien jatketta, joka on merkitty tieliikenneasetuksen 37 §:n 3 momentissa tarkoitetulla tavalla koko leveydeltään suojatieksi. Polkupyörää saa näin ollen kuljettaa tien yli suojatietä pitkin ajamalla. Polkupyörällä ajaminen on ajoneuvon kuljettamista.

  Nyt kuitenkin tapauksesta on olemassa ”käänteinen” kaikkien oikeusasteitten päätös ja KKO ratkaisu 1991:87. Mainitussa oikeustapauksessa: Polkupyöräilijä, joka ajoi yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän jatkeena ollutta suojatietä, oli väistettävä oikealta lähestynyttä autoa.

  Näin ollen moottorikäyttöisen ajoneuvon on väistettävä TLL 14§ mukaisesti samanaikaisesti muuta tietä oikealta lähestyvää ajoneuvoa ja annettava esteetön kulku polkupyöräilijälle, joka saa ajaa tien yli, käyttäen yhdistetyn pyörä- ja jalankulkutien jatketta ja lähestyy kulkusuunnassaan moottorikäyttöiseen ajoneuvoon nähden oikealta.

  Samaa väistämissääntöä on sovellettava muissakin tilanteissa, jossa pyörä tulee toiseen ajoneuvoon nähden oikealta. Yhtä hyvin toinen polkupyöräilijä joutuu vastaavassa tilanteessa väistämään toista oikealta tulevaa polkupyörää.

  Joka tapauksessa TLL 3§ mukaisesti jokaisen ajoneuvon kuljettajan on hyvä pitää mielessään, että kaikkien tienkäyttäjien on noudatettava liikennesääntöjä sekä muutenkin olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Tämä siis tarkoittaa lyhyesti sitä, että fiksumpi väistää ja jos polkupyöräilijällä tai autoilijalla on vaarana tulla yliajetuksi on, jos jotain on vielä tehtävissä syytä toimia ripeästi kaiken vaaran ja vahingon estämiseksi ja tarvittaessa vaikka pysäyttää ajoneuvo ennen mahdollista yhteentörmäystä.

  Tokikin em. tilanne helposti sekoitetaan myös TLL 14 §:ssä mainittuun 4. momenttiin: Polkupyöräilijän tai mopoilijan on kuitenkin, jollei 2 tai 3 momentista muuta johdu, tullessaan pyörätieltä ajoradalle väistettävä muuta liikennettä. (7.5.1997/414). Tämä kuitenkin tarkoittaa käytännössä sellaista tilannetta, jossa kirjaimellisesti pyörätie johtaa ajoradalle.

 • proffa

  Minä en ole niin taulapää että lähtisin koettamaan pyörällä auton kanssa vaikka olisinkin oikeassa. Sama pätee liikenteessä autolla en aja kolaria toisen kanssa jos vaan pystyn sen välttämään sen. Ja on niitä tilanteita näiden kymmenienvuosien ja miljoonien kilometrien aikana sattunut eräitä joissa olen mm, joutunut väistämään pientareelle, kaksikertaa jopa sellainen tilanne kun raskaan kaluston kaverit ajavat kilpaa rintarinnan ja kisa jatkui vielä senkin jälkeen kun olin jo väistänyt, pikkasen siinä alkoi kylmiä meikäläistäkin !

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio