Yllättävä lisätieto KRP:ltä Ulvilan huumejuttuun: Amfetamiinin määrä olikin yli puolta suurempi – liivijengin presidentti käräjille vangittuna

Poliisi
Yllättävä lisätieto KRP:ltä Ulvilan huumejuttuun: Amfetamiinin määrä olikin yli puolta suurempi – liivijengin presidentti käräjille vangittuna

Käteistä rahaa löytyi kiinniottojen ja takavarikkojen yhteydessä melkoisia nippuja.

Tomi TuomiUlvila

Ulvilassa kotipaikkaansa pitävän moottoripyöräjengi Cannonball MC Midwestin johtajien epäillään pyörittäneen hetkellisesti koko Suomen suurinta amfetamiinikauppaa. Kauppaa käytiin erityisesti Tor-verkossa. Huumekauppaa pyöritettiin kahden käyttäjäprofiilin kautta.

–Tutkinta alkoi verkossa käytävän huumekaupan tutkintana, mutta nopeasti löytyi linkki Ulvilan CMC-kerhoon, sanoo laajan huumerikoskokonaisuuden tutkinnanjohtaja rikoskomisario Susanna Arppe Keskusrikospoliisista.

KRP epäilee epäiltyjen välittäneen yksin amfetamiinia lähes 17 kilon edestä. KRP täydensi arviotaan amfetamiinin määrästä keskiviikkona illalla. Aiemmin KRP oli ilmoittanut amfetamiinin määräksi yli 11 kiloa.

–Huumekauppa oli todella ammattimaista ja valikoima erittäin laaja. Melkein mitä vain oli tarjolla, Arppe kuvailee.

Laajan huumeringin päätekijöiksi poliisi epäilee kahta henkilöä, jotka ovat molemmat Cannonballin Ulvilan kerhon johtohenkilöitä. Ulvilan kerhon presidentti on edelleen vangittuna neljän muun epäillyn kanssa.

Esitutkinnan aikana moottoripyöräjengin jäsenistä vangittuna on ollut kuusi henkilöä. Törkeiden huumausainerikosten lisäksi rikoskokonaisuus sisältää epäilyjä muun muassa rahanpesusta ja ampuma-aserikoksista.

Rikoskokonaisuudessa on yhteensä 23 epäiltyä.

Kaikkiaan 13:a henkilöä epäillään järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta eli käytännössä Cannonballin jäsenyydestä. Kaikilla heistä ei epäillä olevan yhteyksiä huumekauppaan.

Cannonballin kesällä 2017 kokemalla hajaannuksella poliisi ei usko olevan merkittävää roolia epäillyissä huumerikoksissa.

–Tutkinta alkoi kesällä, mutta esitutkinnassa on selvitetty tapahtumia aina vuoden 2017 alkuun asti, Arppe täsmentää.

Sen sijaan useiden jengin johtohenkilöiden vangitsemisella rikoskomisario Arppe näkee olevan merkitystä jengin toimintaan.

–Kun johtajat ovat olleet vangittuna, toiminta on varmasti rauhoittunut. Tämän mittakaavan huumekaupan järjestäminen ei ole ihan yksinkertainen tehtävä.

Keskusrikospoliisin tietojen mukaan Ulvilassakin kerhon jäsenistä osa poistui ja uusia tuli tilalle kesän hajaannuksen aikana. Kerhon tunnukset poistettiin Ulvilan kerhotilan julkisivulta kesällä ja palautettiin paikalleen kesän lopulla.

Joonas Salli/arkisto
Poliisi meni suorittamaan kotietsintää Ulvilan CMC:n kerhotiloihin ilman suurta dramatiikkaa.

Poliisi meni suorittamaan kotietsintää Ulvilan CMC:n kerhotiloihin ilman suurta dramatiikkaa.

Rikoskokonaisuuden esitutkintapöytäkirja on siirtymässä syyttäjälle tänään keskiviikkona. Käräjäoikeuden käsiteltäväksi juttu on menossa toukokuun puolivälissä.

Viisi kymmenestä vangitusta on vapautettu ja he ovat matkustuskiellossa. Viisi epäiltyä tulee vastaamaan syytteisiin vangittuna.

Poliisi suoritti kiinniotot ja kotietsinnät tarkoituksella matalalla profiililla. Esimerkiksi Ulvilan kerhotaloon ei menty raskaasti aseistettuna suurella voimalla.

–Ihan avaimella menimme sisään. Meillä oli tiedossa, että kerhotila oli tyhjä. Kaikkia kiinniottoja ei saatu tehtyä samaan aikaan. Ensimmäinen kiinniotto ajoittui syyskuulle 2017 ja viimeisin tapahtui noin kuukausi sitten, Arppe sanoo.

Poliisi
Tutkinnan yhteydessä Cannonballin jäseniltä takavarikoitiin ampuma-aseita.

Tutkinnan yhteydessä Cannonballin jäseniltä takavarikoitiin ampuma-aseita.

Osa laajasta moottoripyöräjengin johtamasta huumekaupasta tehtiin verkossa, jolloin huumeet toimitettiin ostajille postitse.

Verkossa käydyssä huumekaupassa asiakkaat maksoivat tilauksensa bitcoineilla. Huumerikoksista epäillyt hankkivat käyttöönsä Gibraltarilla toimivan yrityksen kautta niin sanotut prepaid-pankkikortit, joilla voi nostaa rahaa normaalisti suomalaisista pankkiautomaateista.

–Kortit itsessään eivät paljasta kortin haltijaa, mutta oikeusapupyyntöjen kautta poliisi on päässyt kortteja tilanneiden jäljille. Yhdessä tapauksessa on syytä epäillä bulvaanin käyttöä.

–Vangittunakin ollut henkilö sai kortin hankkimisesta tehdyistä automaattinostoista palkkion. Hän ei välttämättä tiennyt rahojen alkuperää, rikoskomisario Arppe kuvailee.

Poliisi on takavarikoinut rikostutkinnan aikana aseita, rahaa ja runsaasti omaisuutta. Vakuustakavarikkoon on määrätty kaksi kiinteistöä, jotka ovat rikoksista epäiltyjen yksityisomaisuutta. Ulvilan kerhotila ei ole ei ole takavarikoitujen kiinteistöjen joukossa, sillä Cannonball MC Midwest on tiloissa vuokralla.

Juttua täydennetty uusilla tiedoilla kello 16.35: KRP ilmoitti amfetamiinin määrän suuremmaksi. Aiemmin KRP oli ilmoittanut amfetamiinin määräksi yli 11 kiloa. Uudet luvut täydennetty juttuun.

Ulvilan jengin jäsenet pääepäiltyinä

Poliisi epäilee Ulvilan CMC-kerhon jäsenien johtamassa huumekaupassa välitetyn yli 11 kiloa amfetamiinia, ekstaasitabletteja noin 6 000 kappaletta, MDMA-jauhetta noin 700 grammaa, kokaiinia noin 200 grammaa, amfetamiiniöljyä noin 380 millilitraa ja LSD-lappuja noin 300 kappaletta. Osa huumausaineista on takavarikoitu.

Rikoksista epäiltyinä on otettu kiinni, pidätetty ja vangittu kuuden Ulvilan Cannonball MC -kerhon jäsenen lisäksi neljä muuta henkilöä. Viisi vangituista on vapautettu ja viisi on edelleen vangittuina.

Esitutkinnan yhteydessä on kuultu yhteensä 13:a edellä mainitun kerhon jäsentä. Heitä epäillään järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta.

Kaikkiaan epäiltyjä on 23.

Huumausaineiden lisäksi kiinniottojen ja kotietsintöjen yhteydessä on takavarikoitu käteistä rahaa yli 70 000 euroa sekä lähes 200 000 euron arvosta arvokelloja, kultakoruja ja sormuksia. Lisäksi Cannonballin jäseniltä on takavarikoitu neljä käsiasetta.

Edellä mainitun takavarikossa olevan omaisuuden lisäksi vakuustakavarikkoon on määrätty omaisuutta 300 000 euron arvosta, muun muassa kaksi kiinteistöä.

Tutkinta toteutettiin yhteistyössä KRP:n Länsi-Suomen yksikön ja Lounais-Suomen poliisilaitoksen Porin huumerikosyksikön kanssa. Yhteistyötä tehtiin myös Tullin rikostorjunnan kanssa.


Lue myös nämä


Kommentit (10)

  • Nimetön

    Toimittajat uudestaan alakouluun laskentoa opettelemaan. Puolet enemmän, puolet vähemmän, kaksinkertainen määrä jne. Lukija ei voi koskaan tietää, mistä on kysymys kun toimittajat heittelevät mitä sattuu.

  • Nimetön

    Pitkät kakut tulee?? Ans kattoo, onko Satakunnan käräjäoikeudella kanttia antaa monellekaan noista juuri minkäänmoista kakkua, epäilen?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio