Kovat otteet käyttöön – Vähärauman vanhalle koululle esitetään pikaista käyttökieltoa: "Syyslomaan asti rakennusta voidaan käyttää ilmanpuhdistuslaitteiden kanssa"

Rakennuksessa havaittu tunkkaista ilmaa, riittämätön ilmanvaihto ja epämiellyttäviä hajuja. Uudempi koulurakennus ei saa käyttökieltoa, mutta määräyksen pakkokorjauksiin.

Kari Mankonen
Kovat otteet käyttöön – Vähärauman vanhalle koululle esitetään pikaista käyttökieltoa: "Syyslomaan asti rakennusta voidaan käyttää ilmanpuhdistuslaitteiden kanssa"

Vähärauman koulun sisäilmaongelmista järjestettiin tilaisuus toukokuussa.

Ville Hammarberg

Porin kaupungin ympäristöterveysjaosto kokoontuu ensi viikolla päättämään käyttökiellon asettamisesta Vähärauman koulun vuonna 1929 valmistuneelle rakennukselle. Käyttökielto astuisi voimaan heti syysloman jälkeen lokakuun lopussa.

Vähärauman kouluun tehtiin terveydensuojelulakiin perustuva viranomaistarkastus viime lokakuussa. Tarkastuksessa havaittiin koulun vuonna 1929 valmistuneessa rakennuksessa useita puutteita, jotka liittyivät ilmanvaihdon riittävyyteen lämpöolosuhteisiin ja rakenteisiin.

Selvitys ja aikataulu korjaustoimenpiteistä piti toimittaa ympäristö- ja terveysvalvontaan kuluvan vuoden helmikuuhun mennessä. Selvitystä ei kuitenkaan toimitettu perille.

Ympäristö- ja terveysvalvonta on nyt saanut ulkopuolisella yrityksellä teetetyn sisäilmatutkimuksen. Tutkimusraportissa todetaan väliseinässä olevan tunkkainen kemiallinen haju ja vahva viite vaurioista.

Välipohjarakenteissa todettiin olevan mikrobikasvustoa. Rakenteissa on halkeamia, ilmavuotoja rakenteiden liitoskohdissa ja epätiiviitä läpivientejä. Lisäksi osassa tiloja havaittiin kemiallinen haju ja välikaton ja eteistilan katossa vuotojälkiä. Kellaritiloissa oli vaurioita.

Kaupungin tekninen toimiala esitti, että välittömästi ja syyslomalla aikana tehtävillä korjauksilla varmistettaisiin, ettei vaurioituneista rakenteista pääse vuotoilmaa huonetiloihin. Vastineen mukaan rakennuksessa työskenneltäisiin tämän hetken tiedon mukaan uuden koulurakennuksen käyttöönottoon tai rakennuksen peruskorjaukseen saakka.

Terveysvalvonnalle selitykset eivät enää kelvanneet.

–Korjaustoimenpiteet eivät takaa koulun turvallista käyttöä, toteaa rakennusterveysasiantuntija Heidi Rosenblad.

–Syyslomaan asti rakennusta voidaan vielä käyttää ilmanpuhdistuslaitteiden kanssa, mutta pitkäaikaiseen käyttöön se ei sovellu. Nyt vain annetaan aikaa väistötilojen hankintaan.

Valvontaviranomaiset antaneet useita korjausohjeita koululle jo vuodesta 2011, mutta niitä ei ole toteutettu. Nyt asiaan tartutaan kovemman kautta.

Elokuussa tehdyllä tarkastuskäynnillä kiinnitettiin huomiota myös koulun vuonna 1983 valmistuneen rakennuksen korjaustöiden edistymiseen. Rakennuksen korjausten todettiin olevan edelleen kesken eikä erillisiä rakennuksen ylipaineistajia ollut asennettuna. Rakennuksen päädyssä sijaitsevassa musiikkiluokassa oli toiminnassa ilmanpuhdistin, mutta ilmanlaatu oli aistinvaraisesti huono. Tilassa ei ollut aistinvaraisesti havaittavissa toiminnassa olevaa koneellista ilmanvaihtoa.

Ympäristöterveysjaosto päättää ensi viikolla määräyksestä, jonka nojalla suunnitellut korjaukset pitää tehdä aikataulun mukaisesti. Rakennuksen tilojen pitää määräyksen mukaan olla ensi tammikuun ensimmäisenä päivänä sellaiset, että niistä ei aiheudu käyttäjilleen terveyshaittaa.


Lue myös nämä


Kommentit (28)

  • Nimetön

    Porissa tekninen palvelukeskus on ”hallinnoinut” eli laiminlyönyt kaikkia julkisia rakennuksia vuositolkulla. Rahaa korjauksiin ei kuulemma ole ollut, mutta TPK:n väki on silti nostanut palkkaa hallilla istuskellen. Sama homma on katujen aurauksessa, aurat seisoo ja miehet istuu, kun säästetään dieseliä.

  • Poliitikot esiin

    Poliitikot päättävät rahoista ja suurimmista hankkeista. Media voisi kaivaa esiin ne poliitikot jotka ovat tästä homekoulusta vastuussa. Taitaa mennä koko valtuusto vaihtoon 1200 äänen voimin, kun jokainen 600 lapsen vanhempi antaa äänensä sille, jolla joka päättää uudesta koulurakennuksesta eikä ole ollut mukana tekemässä huonoja päätöksiä viimeisen 7 vuoden aikana.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio