Arja Harjunmaa

Kokemäen kaupunki teki ylijäämäisen tuloksen jo kolmannen kerran peräkkäin.

Tulos näyttää 620 000 euroa plussaa, mikä riittää hyvin kattamaan taseeseen kertyneen alijäämän. Vuoden 2016 lopussa kattamatonta alijäämää oli 340 000 euroa ja vuotta aiemmin 670 000 euroa.

Kokemäellä tulos otettiin vastaan helpottuneina, sillä kaupunki oli jo vaarassa päätyä kriisikuntamenettelyyn taseeseen kertyneen alijäämän takia. Viime vuoden tuloksenkin ennakoitiin jäävän noin 96 000 euroa alijäämäiseksi, mutta syksyn mittaan miinus alkoi kääntyä plussaksi.

Hyvää tulosta ei olisi saatu aikaan ilman tiukkaa talouden tasapainotusohjelmaa, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2015 lopussa. Sen lisäksi tiukkaa menokuria on noudatettu Kokemäen aloitteesta myös Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymässä.

Kokemäen perusterveydenhuollon kustannukset laskivat edellisvuoteen verrattuna lähes 250 000 euroa. Kaiken kaikkiaan kaupungin nettomenot pienenivät viime vuoden aikana miljoona euroa eli 2,4 prosenttia.

Talousjohtaja Tauno Mäkinen kertoo, että verotulot pitivät hyvin kutinsa. Verotuloja kertyi 26,8 miljoonaa euroa eli 1,2 prosenttia edellisvuotta enemmän. Rahoitustuotoista kertyi kaupungille 200 000 euroa plussaa.

Investoinneissa vedettiin vuosi henkeä, ja nettoinvestoinnit jäivät 1,7 miljoonaan euroon. Eniten rahaa käytettiin Vuolletien kunnostukseen ja Saskyn koulutuskuntayhtymän jäsenmaksuun.

Kaupungin vuosikate oli 2,3 miljoonaa euroa, ja lainataakka laski 23,3 miljoonaan euroon.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Seppälä (kesk.) muistuttaa, että Korkeaojan ja Peipohjan koulujen sulkeminen näkyy nyt selvästi tilinpäätösluvuissa.

Perusopetuksen menot laskivat viime vuonna noin 420 000 euroa. Se selittyy paitsi koulujen lakkautuksilla, myös valmistavan opetuksen päättymisellä.

–Lautakuntien talousarviot pitivät aika hyvin, ja tekninen lautakunta meni reilusti alle. Näin hyviä toteutumaprosentteja ei ole ollut moneen vuoteen, Tauno Mäkinen kertoo.

Myös kaupunginjohtaja Reijo Siltala ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Marjatta Sutinen (sd.) kehuvat henkilökunnan sitoutumista säästötalkoisiin.

–Kokemäki on haluttu saada yhdessä kuntoon. Samalla täytyy kehua myös poliittisia päättäjiä. On tehty rohkeaa politiikkaa ja on uskallettu olla saneerauksessa mukana. Ei sillä saa kylillä kavereita, Siltala muistuttaa.


Kommentit (3)

  • ketä hämätään

    On niitä kouluja vielä muutama jäljellä Kokemäelläkin joten ei meillä mitään hätää ole tulevina vuosinakaan.Lappuja vaan luukulle niin saadaan kaupungin talolla heittää ”yläfemmoja” ja lausua:”me tehtiin se”.
    Säkylä myy metsiään ja sillä saadaan mukavaa tulosta aikaiseksi.

  • Nimetön

    Lakkauttakaa vielä kolme koulua, niin tilinpäätökset paranevat. Koulutuksesta kannattaa aina säästää.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio