Kokemäenjoen öljyturman kovat seuraukset: Harjavallassa ei uida koko kesänä – 350 kiinteistön vahingot tutkitaan

Kevyttä polttoöljyä on kerääntynyt paljon Kokemäenjoen pieniin lahdelmiin. Vaikka vesi olisi jo puhdasta, myös hiekka on saastunut.

Jussi Rakkolainen
Kokemäenjoen öljyturman kovat seuraukset: Harjavallassa ei uida koko kesänä – 350 kiinteistön vahingot tutkitaan

–Kaisla kerää öljyä itseensä. Siksi sitä kerätään joesta, kertoo Harjavallan öljyvahingon torjuntatoimien operatiivinen johtaja Kalle Bask Meritaito Oy:stä.

Jussi RakkolainenHarjavalta

Erityisen pahasti viime vuoden lopulla tapahtuneesta öljyvahingosta Kokemäenjoella Harjavallassa ovat kärsineet joen pohjoispuolella olevat kolveet.

Niiden puhdistus alkanee seuraavan parin viikon kuluessa, kertoo jälkitorjunnan johtaja, Harjavallan kaupungin tekninen johtaja Juhani Ramberg.

Hänen mukaansa joen avovesi on kutakuinkin kunnossa, mutta lahdelmissa on paljon öljyä.

–Olen huolestunut niiden kunnostamisesta. On harmi, että se kestää selvitysten ja korvausasioiden takia. Viemäri, josta öljy valui jokeen, saadaan pestyä lähipäivinä.

Joen vesialueiden puhdistuksesta vastaa Meritaito Oy, kun taas maa-alueita puhdistaa Ramboll Oy. Se tekee myös esiselvityksen haitoista noin 350 kiinteistölle.

–Ramboll on selvittänyt puhdistustyön urakoitsijoita, ja neuvottelee tällä hetkellä kuuden urakoitsijan kanssa. Odotan, että sopimukset tehdään parin viikon kuluessa.

Ramberg painottaa, ettei töihin voida ryhtyä umpimähkää.

–Ramboll tekee ensin omia selvityksiään, minkä jälkeen ely-keskus myöntää luvan. Tuhojen arviointi rannoilla on vielä käynnissä.

Kaiken kaikkiaan Kokemäenjoesta on tähän mennessä saatu talteen noin 23 kuutiota öljyä.

Öljyvahingon torjuntatoimien tauon jälkeen kevään aikana sitä on kerätty neljä, viisi kuutiota, Ramberg kertoo.

–Joesta on kerätty viikon aikana kuusi kuorma-autokuormaa kaislaa, johon öljyä on kerääntynyt. Meritaito on työskennellyt pääasiassa voimalaitoksen päässä.

Yläjuoksun lisäksi Kokemäenjoessa on puomitus Nakkilan Viikarin kohdalla. Kalastajat ovat toivoneet sen poistamista.

–Tällä hetkellä näyttää, että tällä vesimäärällä puomitus olisi käytössä vielä kaksi, kolme viikkoa.

Puomituksen lisäksi mielenkiintoa on herättänyt vapaaehtoisten käyttäminen joen puhdistamisessa. Sille ei liene ely-keskuksen mukaan tarvetta.

–Viikonloppuisin näissä tehtävissä tullaan käyttämään sopimuspalokuntien henkilökuntaa. Myöskään WWF:lle ei ole ollut tarvetta.

–Toimenpiteitä on niin paljon, että arviolta joen puhdistuksessa tulee menemään kesä, Juhani Ramberg toteaa.

Hän arvioi, että esimerkiksi Kultakoukun uimarannalle ei pääse ainakaan vielä kesä–heinäkuussa – jos välttämättä lainkaan koko kesänä.

–Rantojen käytön osalta tehdään selvitys. Vaikka vesi olisi puhdasta, myös hiekka on saastunut. Massojen vaihtojakin joudutaan tekemään. Ramboll arvioi ne erikseen kohdekohtaisesti.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen mukaan vahingon vesistövaikutukset ovat vähäisiä ja paikallisia.

–Tammikuussa öljyhiilivetyjen pitoisuudet Harjavallan patoaltaan sedimentissä olivat pieniä. Näytteiden perusteella vahingolla ei havaittu olevan vaikutuksia pohjaeläimistöön, ylitarkastaja Heli Perttula kertoo.

–Maaliskuussa otettiin sedimenttinäytteitä patoaltaan rantavyöhykkeeltä kuudesta paikasta ja Lammaistenlahdelta kahdeksasta paikasta sekä vertailunäytteet kahdesta paikasta vahinkoalueen ylävirran puolelta. Kohonneita öljypitoisuuksia todettiin kahdessa patoaltaan yläosan rantapisteessä, joista suurimmat pitoisuudet olivat öljyvahingon purkupaikan lähellä. Pienempiä pitoisuuksia oli Pirkkalan näytepisteessä.

Perttulan mukaan muiden tutkittujen näytepaikkojen öljypitoisuudet ovat olleet vähäisiä tai näytteissä ei ollut öljyä.

Lähes puolet öljystä kerätty joesta

Kokemäenjoesta on Harjavallassa kerätty tähän mennessä noin 23 kuutiota kevyttä polttoöljyä. Joulukuussa tapahtuneessa onnettomuudessa sitä pääsi veteen noin 48 kuutiota.

Vesialueiden puhdistuksesta vastaa Meritaito Oy ja rantojen puhdistuksesta Ramboll Oy, joka tekee myös esiselvityksen haitoista kiinteistölle.

Joen kolveita päästäneen puhdistamaan lähiviikkoina.


Kommentit (13)

  • Täsmennys

    Porin Energia on vastuussa ko. tapahtumasta.

  • Nimetön

    Eipä tuo mitään, anteeksi pyynnöllä siitä selviää. (Kokemusta on)

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio