Keskenmenon aiheuttanut rankka väkivalta toi tuomion törkeästä pahoinpitelystä – "Kyse ei ollut laittomasta raskauden keskeytyksestä"

Jarno Juuti
Keskenmenon aiheuttanut rankka väkivalta toi tuomion törkeästä pahoinpitelystä – "Kyse ei ollut laittomasta raskauden keskeytyksestä"

Lain mukaan rangaistusuhan ensisijaisia kohteita rikoksesta ovat lääkärinkoulutusta vailla olevat puoskarit, joiden laittomat abortit vaarantavat naisen terveyttä.

Harri AaltoHarjavalta

Raskaana olevan naisen erittäin rankka pahoinpitely johti keskenmenoon Harjavallassa syksyllä 2014. Kyseessä ei kuitenkaan ollut törkeä laiton raskauden keskeyttäminen, päätti Vaasan hovioikeus tiistaina.

Hovioikeus tuomitsi Hannu Aslak Salmelan (s. 1982) kolmen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä pahoinpitelystä, kolmesta perusmuotoisesta pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.

Hovioikeus hylkäsi nykyoloissa hyvin harvinaisen syytteen törkeästä laittomasta raskauden keskeytyksestä ja yhdestä laittomasta uhkauksesta. Lisäksi hovioikeus alensi tuomitun maksettavaksi käräjäoikeudessa määrättyjä 15 000 euron kärsimys- ja kipukorvauksia 4 000 eurolla.

Käytännössä käräjäoikeuden viime kesänä määräämä vankeusrangaistus säilyi ennallaan, koska myös käräjäoikeus oli hylännyt keskenmenoon liittyvän syytteen. Lisäksi hovioikeus katsoi tuomitun aiheuttaneen törkeän pahoinpitelyn yhteydessä vaikean ruumiinvamman, mikä on rangaistuksen ankaroittamisperuste.

Hovioikeuden mukaan ei sinänsä jäänyt epäselvyyttä siitä, etteikö tuomitun seurustelukumppaniinsa kohdistama rankka väkivalta olisi aiheuttanut keskenmenoa.

Muun väkivallan ohella mies löi naista nyrkeillä vatsan alueelle ja ainakin kerran myös potkaisi tätä häpyluun alueelle. Hän myös kuristi naista niin, että tämä menetti hetkellisesti tajuntansa.

Väkivallan aikana nainen myös muistutti miestä raskaudestaan. Hovioikeuden mukaan miehen täytyi pitää varsin todennäköisenä, että väkivalta aiheuttaa naiselle keskenmenon.

Hovioikeuden mukaan miehen nimenomaisena tarkoituksena ei kuitenkaan ollut keskeyttää naisen raskautta. Väkivalta kohdistui yksinomaan naiseen, eikä kyse siten ollut laissa tarkoitetusta laittomasta raskauden keskeytyksestä.

Lain mukaan rangaistusuhan ensisijaisia kohteita rikoksesta ovat lääkärinkoulutusta vailla olevat puoskarit, joiden laittomat abortit vaarantavat naisen terveyttä.

Hovioikeus myös huomautti, että raskaus päättyi keskenmenoon jo alkuvaiheessaan, eikä naisen terveydelle siten aiheutunut vakavaa vaaraa.

Väkivaltarikos tapahtui Harjavallassa lokakuun lopulla 2014, kun nainen oli saanut selville miehen pettävän häntä ja kertonut jättävänsä miehen, Pariskunta oli mennyt kihloihin vain kolme viikkoa aiemmin.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Voi hovi? no oliko se sitten ”laillinen” raskauden keskeytys? kyllähän sen jokainen tietää, tai ainakin pitäisi, ettei raskaana olevaa naista saa ainakaan vatsan seudulle hakata? naista nyt ei miehen, jos kerran on mies, tarvitse, saa hakata, kyllä asia on niin, herätys hovi?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio