Kauppalehti: Olkiluoto 3:n valmistuminen siirtyy taas – kuumatesteihin ei päästäkään joulukuussa

Kari Suni
Kauppalehti: Olkiluoto 3:n valmistuminen siirtyy taas – kuumatesteihin ei päästäkään joulukuussa

TVO:n EPR-ydinvoimalan reaktori kuvattuna toukokuussa 2017.

Jukkapekka Varjonen

TVO ilmoitti perjantaina Nordpoolin sähköpörssille, että Olkiluoto 3:n kuumatestejä on jouduttu siirtämään eikä yhtiö pysty arvioimaan, alkaako ydinvoimalan kaupallinen käyttö toukokuussa 2019 vai ei, uutisoi Kauppalehti.

Alkuaan Olkilujoto 3 -voimalan piti valmistua jo ajat sitten. Viimeksi Ranskalainen Areva ilmoitti lokakuussa Teollisuuden Voimalle, että yhtiön kolmas voimala OL3 myöhästyy viidellä kuukaudella toukokuulle 2019.

Viime joulukuussa Olkiluoto 3:ssa alkoi ydinvoimalan toiminnallisuuden tärkein testivaihe – kuukausia kestävät kuumakokeet – joissa ydinvoimalan järjestelmiä eli reaktori- ja turbiinilaitosta testataan kokonaisuutena, mutta edelleen ilman uraanipolttoainetta.

Kuumakokeissa voimalan niin sanotussa primääripiirissä veden lämpötilat ja paineet vastaavat ydinsähkön tuotantokäyttöä.

Alunperin kuumakokeiden piti alkaa jo syksyllä. Viime kesänä laitoksessa tehtiin kylmäkoe, jossa tehtiin kymmeniä eri testejä eri painetasoilla. Niillä varmistettiin voimalan primääripiirin tiiveys. Testit menivät hyvin, vuotoja ei tapahtunut ja ennakkoon tämä loi odotuksia siitä, että testeissä päästään nopeasti eteenpäin.

Nyt perjantaina TVO ilmoitti, että näiden kriittisten kuumatestien aikataulua joudutaan lykkäämään. Ensi joulukuuksi aiottua testiä on lykätty eteenpäin ja TVO odottaa Arevalta muutaman viikon sisällä ilmoitusta, koska testit tehdään ja vaikuttaako lykkääminen OL3:n suunniteltuun kaupalliseen käyttöönottoon, joka pitäisi tapahtua ensi vuoden toukokuussa.

Kauppalehden mukaan kaikki, mitä Olkiluodossa on jo aiemmin tapahtunut, antaa aiheen epäillä, että kuulemme pian uudesta OL3:n käyttöönottoaikataulusta.

Tämä kaikki siis vain pari viikko sen jälkeen, kun TVO:n ja Areva- Siemens -konsortion keskinäinen sopimus välimiesoikeudenkäynnin lopettamisesta astui voimaan. Samalla TVO sai maaliskuun viimeinen päivä 328 miljoonan euron kertamaksun korvaukseksi voimalan myöhästymisestä.

Kauppalehden uutinen


Kommentit (4)

  • Porilaine

    Aika sekavan oloinen uutinen. Mitään kuimakokeita ei ole aikataulutettu joulukuulle 2018 vaan joulukuulle 2017 jolloin ne myös alkoivat.

  • Nimetön

    Tvo ei pysty sanomaan alkaako kaupallinen käyttö toukokuussa 2019. Minä pystyn sanomaan ei ala eikä tvo:n tarvitse maksaa minulle tästä tiedosta

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio