Kauppaa läpi vaikeiden vuosien: Harjavallassa on Keski-Satakunnan ainoa kirjakauppa, ainoa kenkäkauppa sinnittelee Kokemäellä

Mikko Elo
Kauppaa läpi vaikeiden vuosien: Harjavallassa on Keski-Satakunnan ainoa kirjakauppa, ainoa kenkäkauppa sinnittelee Kokemäellä

Kauppias Minna Salomaa-Niemi pitelee käsissään neljää tämän hetken hittituotetta: Kjell Westön romaania, Tommi Kovasen ja Alexander Stubbin elämäntarinoita sekä askartelupaperinarua.

Mikko Elo

Mitä sellaista on Harjavallassa, jota Kokemäellä ei ole? Entä päinvastoin?

No, Harjavallassa on ainakin kirjakauppa ja Kokemäellä kenkäkauppa.

Kauppias Minna Salomaa-Niemi on pyörittänyt Harjavallan Kirjakauppaa vuodesta 2001 lähtien.

–Aika on mennyt siivillä, ihan niin kuin olisin juuri tullut tänne. Rikkautta tähän työhön tuovat asiakkaat ja heidän kohtaamisensa, Salomaa-Niemi maalailee.

–Muutama viime vuosi on ollut haasteellista myynnin kannalta, mutta nyt on hyvä draivi päällä.

Niin, taantuma iski kirjakauppaankin. Uusi nousu on nähtävissä vahvimmin muussa kuin varsinaisessa kirjamyynnissä.

–Nyt on käynnissä vahva käsillä tekemisen buumi. Meiltä menee paljon paperitarvikkeita, askartelutuotteita, skräppilehtiöitä ja sen sellaista. Myös kirjojen myynnissä on nostetta.

Harjavallan Kirjakaupan myynnistä 40 prosenttia koostuu kirjoista, loput 60 prosenttia muusta tavarasta. Pelkkä kirjojen myynti ei riitä – tarvitaan avuksi toimisto-, askartelu- ja muut paperitavarat sekä lahjatuotteet.

Kirjamyynti noudattelee pitkälti Mitä Suomi lukee? -listoja eli samat kirjat käyvät kaupaksi kuin muuallakin. Aina silloin tällöin joku oman paikkakunnan teos kiilaa myydyimpien joukkoon.

Salomaa-Niemi on ollut alalla yli 30 vuotta. Sinä aikana kirjakaupat ovat kuolleet pois niin Kokemäeltä kuin Nakkilastakin, kuten myös Eurasta ja Ulvilasta.

Lähikunnista tulee nyt luonnollisesti enemmän asiakkaita Harjavaltaan. Salomaa-Niemi jäi silti kaipaamaan naapurikauppiaita.

–He eivät olleet meidän kilpailijoitamme vaan yhteistyökumppaneitamme. Pystyimme muun muassa jakamaan ostoja ja soittelimme toisillemme, kun kaivattiin kirjaa tai tuotetta, jota itsellä ei ollut. Asiakas sai heti tiedon, onko sitä naapurikunnassa.

Asiakkaiden kohtaaminen on Salomaa-Niemen mukaan kirjakauppiaan työssä parasta, mutta myös työn sesonkiluonteisuus kiehtoo häntä. Kauppiaalla on oltava jatkuvasti katse tulevaisuudessa tai muuten liike näivettyy.

–Jouluostot on kaikki tehty jo, ja kevättä on suunniteltu pitkälle.

Harjavallan Kirjakauppaa ja Kokemäellä toimivaa A-kenkää yhdistää moni seikka.

Molempia on vetänyt sama kauppias noin vuosituhannen vaihteesta alkaen. Molemmat työllistävät kauppiaan lisäksi yhden myyjän – kirjakauppa Aino Puukan ja kenkäkauppa Tarja Kuusiston. Molemmat ovat jääneet Keski-Satakunnan alueella ainoiksi omalla alallaan.

Vuodesta 2000 A-Kenkää Kokemäellä vetänyt Pirjo Aaltonen toteaa hymyillen olevansa kolmatta vuotta eläkkeellä.

–Vuodet ovat vain kuluneet. Olen tainnut jäädä työn ansaan.

Kenkiä myyvälle kivijalkaliikkeelle viime vuodet ovat olleet vaikeita. Taloustaantuman lisäksi kenkäkauppaa on verottanut nettimyynnin kasvu.

–Nuorimmat asiakkaat ovat jääneet pois. Nykyään asiakaskunta ulottuu kolmekymppisistä ikäihmisiin. Naisia on jonkin verran enemmän kuin miehiä.

Myös kaupaksi käyvien tuotteiden kirjo on supistunut. Kaikenikäiset ostavat nyt tossumaisia kenkiä, kun 2000-luvun alussa kenkä kuin kenkä löysi ostajansa.

Vaikka ajat ovat tiukat, A-Kengän myyntilukuja nostavat Harjavallasta, Huittisista ja jopa Porista saakka poikkeavat asiakkaat. Pelkästään kokemäkeläisistä ei riitä ostajia pitämään liikettä pystyssä.

Aaltonen jatkaa eläkeiästään huolimatta liikkeen myyjänä, omien sanojensa mukaan päivä kerrallaan. Hän toivoo työlleen jatkajaa, mutta ei ole tämän suhteen kovinkaan toiveikas.

–Meillä vieraili juuri kenkäedustaja, joka kertoi, että kahdeksan liikettä lopettaa jouluun mennessä hänen piiristään. Vaikeaa on alalla juuri nyt, mutta minä jatkan niin kauan kuin mahdollista.

Mikko Elo
Kenkäkauppias Pirjo Aaltonen esittelee kaupaksi käyvää tossumaista kenkää.

Kenkäkauppias Pirjo Aaltonen esittelee kaupaksi käyvää tossumaista kenkää.

Mitä löytyy?

Kirjakaupat: Harjavalta–Kokemäki 1–0

Kenkäkaupat: Harjavalta–Kokemäki 0–1

Elokuvateatterit: Harjavalta–Kokemäki 1–0

Rautakaupat: Harjavalta–Kokemäki 0–1

Yhteispisteet tasan 2–2


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Itse olen asioinut ja asioin edelleenkin molemmissa kaupoissa. Pienen lapsen perheessä ja hetkisessä elämänvaiheessa olen erittäin iloinen että läheltä löytyvät nämäkin erikoisliikkeet laajalla valikoimallaan, eikä tarvitse lähteä Poriin asti kauppakeskuksiin tai isoihin marketteihin hakemaan tuotteita.

    Muutenkin pidän siitä että saan aitoa palvelua ja asiantuntemusta ostoksillani, ilman tunnetta siitä että myyjällä olisi kokoajan kiire jonnekin. Tästä hyvästä olen valmis maksamaan muutaman euron ylimääräistä, mutta kuten olen huomannut, nykyisin myös kivijalkakaupassa löytyy jokaiselle kukkarolle sopivaan hintaan tuotteita ja mitä enemmän suositaan paikallista, sitä laajemmaksi valikoima muodostuu.

    Se että kauppias tuntee asiakkaan, on minusta vain plussaa, sillä silloin hän osaa kertoa juuri sinulle sopivista, tulevista tarjouksista jo etukäteen ja samalla saan ilmaiseksi palvelua, mistä nykyään joutuu jo monessa paikassa maksamaan. Kiitos siis kaikille pienille yrityksille ja vähän suuremmillekin Kokemäellä ja Harjavallassa! Teillä on mukava asioida ja samalla luoda lapselleni turvallinen tuttu kaupunki palveluineen, missä kasvaa.

  • Nimetön

    Ajattelijalle. Onkohan hinta ainoa kriteeri, vai kenties jokin muu miksi he eivät halua palvelujasi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio