Katupöly heikentänyt ilmanlaatua Porin keskustassa – erittäin huonot lukemat mitattiin viime yönä

Miikka Kiminki
Katupöly heikentänyt ilmanlaatua Porin keskustassa – erittäin huonot lukemat mitattiin viime yönä

Arkistokuva Paanakedonkadulta, jossa mittaustulokset ilmanlaadusta on kerätty.

Tomi TuomiPori

Porin Paanakedonkadun ilmanlaadun mittausasemalla mitattiin eilen 20. helmikuuta korkeita hiukkaspitoisuuksia. Lukemat nousivat 93 µg/m³ 24 tunnin keskiarvona. Korkeimmat hetkittäiset pitoisuudet mitattiin eilisen illan ja yön aikana, jolloin ilmanlaatu oli muutaman tunnin ajan erittäin huono, kertoo Porin kaupunki tiedotteessaan.

Valtioneuvoston asetuksessa on annettu hengitettäville hiukkasille vuorokauden keskiarvona raja-arvon lukuarvo 50 µg/m³, jonka ylityksiä sallitaan kalenterivuoden aikana 35. Kyseessä oli toinen lukuarvon ylitys kuluvana vuonna, joten varsinainen raja-arvo ei ole ylittynyt. Vuonna 2017 Paanakedonkadun mittausasemalla ylitysvuorokausia oli yhteensä seitsemän.

Kohonnut hengitettävien hiukkasten pitoisuus johtuu liikenteen nostattamasta katupölystä. Pitoisuudet kohoavat tyypillisesti suurempien kaupunkien keskusta-alueilla vilkkaan ajoneuvoliikenteen myötä. Lisäksi kuiva ja heikkotuulinen pakkassää edesauttaa hiekoitushiekan ja asfalttipölyn irtoamista ja leijumista. Etenkin allergikot ja astmaa sairastavat kärsivät katupölyn aiheuttamista ärsytysoireista.

Tilanteen ennustetaan jatkuvan samankaltaisena ainakin ensi viikkoon saakka vallitsevan säätyypin pysyessä muuttumattomana.


Kommentit (5)

  • 54,v ratissa

    Jep, nastat verolle, niin saadaan enempi autoja Suomen talvikeleillä katolleen, kuten on nähty ja kyllä nimettömälle tiedoksi, raskas liikenne on ollut jonkin verran vaikeuksissa tänä talvena ja huudettu pakkasillakin suolaaaaa.

  • Harjamies

    Pakkasen vika, lämpeispä ilmasto.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio