Katso tästä, millainen kotitonttisi oli 70 vuotta sitten – ainutlaatuinen kuvakokonaisuus ulottuu tuhansiin kiinteistöihin

Porin kaupunkimittaus, Porin ICT-yksikkö, Maanmittauslaitos ja Satakunnan Kansa julkaisevat yhteistyössä ainutlaatuisen aineiston, jolla voit verrata vanhaa ja uutta Poria.

Porin kaupunki
Katso tästä, millainen kotitonttisi oli 70 vuotta sitten – ainutlaatuinen kuvakokonaisuus ulottuu tuhansiin kiinteistöihin

Kaupunginsairaalan ympärillä levisivät vielä vuonna 1946 isot viljapellot. Alempana tässä artikkelissa olevista linkeistä voit katsoa vaikka oman kotitonttisi muutoksen.

Ville HammarbergPori

Toukokuun 25. päivänä vuonna 1946 Porin taivaalla pörräsi lentokone. Normaaliaskareissaan touhuavat kaupunkilaiset eivät tienneet, että pilvettömältä taivaalla kaartelevalla koneella oli erityistehtävä. Vääpeli Paavo Salokangas oli saanut tehtäväkseen kuvata koko kaupunki kahden kilometrin korkeudesta.

Ainutlaatuinen ilmakuva-aineisto oli vuosikymmenet Maanmittauslaitoksen hallinnassa, josta sen käyttöoikeudet lunasti itselleen Porin kaupunkimittaus. Nyt siitä on muokattu upea kuvapari, jolla voi vertailla, millainen kaupunki oli vuonna 1946 ja nyt.

–Itse asiassa aineistoon törmääminen oli hieman sattumankin varassa. Silloin, kun Porin kaupunki täytti 450 vuotta, halusi kaupungin puistotoimi tietoa siitä, miten Cygnaeus-koulun edessä olevassa puistossa olevat polut alun perin risteilivät, muistelee kaupunkimittausyksikön päällikkö Kalle Salonen.

Maanmittauslaitoksen aineisto käytiin läpi, ja vuoden 1946 aineisto näki päivänvalon. Ilmakuva-aineistoa on toki monilta vuosikymmeniltä, mutta sodan jälkeen vääpelin ottamat kuvat ovat ajassaan merkityksellisiä, sillä sota oli kehittänyt ilmakuvaustekniikkaa huomattavasti.

–Pystymme näistä tarkastelemaan kaupungin kehittymistä.

Kaupungin ICT-palveluissa vääpelin ilmakuvat liitettiin vuonna 2013 otettuun ilmakuvaan, jossa niitä kyetään tarkastelemaan tietokoneen tai mobiililaitteen näytöltä vertailevalla liukupalkkijärjestelmällä.

Lopputulos näyttää jännittävällä tavalla suuret muutokset kaupunkikuvassa. Niissä näkyy Porin keskustan puutalovaltaisuus tai vaikkapa vielä uomassaan virtaava Toejoki. Aravien alue on peltoa, kuten monet luodot. Kirjurinluodosta näkee, että se on suosittu virkistyskäytössä. Aittaluodossa näkyy Hennalan komea rakennus, joka myöhemmin purettiin. Porin torilla on vanha vaakahuone, eikä Satapaskasta ole tietoakaan. Isossamäessä ei ole maauimalaa eikä jäähallia. Sen sijaan Aittaluodon kupeessa nähdään nykyisen kentän lisäksi luistelurata.

Kuvista Porin asukkaat kykenevät vertaamaan vaikkapa oman kotikorttelinsa muutoksia lähes 70 vuoden aikana.

Vääpelin ottamista ilmakuvista on myös erilaisia versioita, joissa muun muassa rakennuskantaa on korostettu.

–Näitä on jatkossa mahdollisuus verrata vaikkapa seuraavien vuosikymmenten kuvamateriaaliin.


Lue myös nämä


Kommentit (19)

  • MaraMax

    Uusitiellä sijainnut mummolani löytyi vuoden 1946 kuvasta. Silloin se oli uusi. Vanhasta kuvasta voi nähdä kaivojen paikatkin.

  • Nimetön

    Löytyi kotitalo, pihaan ollaan tultu toista reittiä nykyisten naapuritaloihin vievän tien puolelta ja talomme sisäpihalla on ollut ulkorakennus. Lähes peltoaluetta ollut koko alue ja muutamia vanhoja naapuritaloja, joista onneksi suurin osa yhä pystyssä. Junarata mennyt tuossa lähellä ja vieläkin rata olemassa. Hienoa kerrassaan kun pääsi näkemään miltä muinoin on asuintalo ja -alue näyttänyt!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio