Olkiluoto 2:n sähköverkosta irrottaneen palon vauriot odotettua laajempia – korjaustyöt kestänevät useita vuorokausia

Kari Suni/arkisto
Olkiluoto 2:n sähköverkosta irrottaneen palon vauriot odotettua laajempia – korjaustyöt kestänevät useita vuorokausia

Olkiluodon ydinvoimala-alueella syttyi tulipalo. Kuvassa kolmosreaktori.

Tomi Tuomi , Esa KeskinenEurajoki

Eurajoella Olkiluodossa ydinvoimalan alueella syttyi keskiviikkona aamulla palamaan 400 kilovoltin kytkinkentällä muuntaja ja sen alla olevat johtimet.

Tapahtuman seurauksena Olkiluoto 2:n voimalaitos irtosi sähköjärjestelmästä klo 8.57.

Fingrid tiedotti aluksi, että palossa vaurioitui vain virtamuuntaja, jonka korjaaminen kestäisi joitakin tunteja. Päivän aikana selvisi, että palon seurauksena myös binäärilaitteiden kaapelointeja. Tämä tarkoittaa sitä, että korjaustyöt kestävät kokonaisuudessaan useamman vuorokauden.

–Nyt siellä on saatu oikea porukka kasaan, ja pikkuhiljaa osa-alueittain aletaan korjaamaan vaurioituneita osia, valvomopäällikkö Arto Pahkin Fingridiltä kertoo.

Pahkinin mukaan Olkiluoto 2 tullaan näillä näkymin liittämään takaisin verkkoon huomisen tai ylihuomisen aikana.

Ilmastointi- ja kylmälaitteet lisäävät sähkönkulutusta helteellä, mutta Fingridin mukaan voimalan katkos ei aiheuta sähköpulaa.

–Sähkö kyllä riittää tällä hetkellä Suomessa. Verkon tila on aivan stabiili. Verkko kestäisi vaikka lisäongelmatkin, mutta niitä emme tietenkään toivo, valvomopäällikkö Arto Pahkin kertoi aikaisemmin keskiviikkopäivällä.

Pahkinin mukaan vastaavia paloja syttyy harvoin.

–Viimeksi tällaista on käynyt 1990-luvun puolella, kun käytössä oli yksi tyyppivikainen muuntajamalli, johon saattoi tulla vika pitkään jatkuneen kuumuuden takia.

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) kertoi keskiviikkona aamupäivällä, että Olkiluoto 2 on siirretty toimimaan 110 kilovoltin sähkönsyötöllä.

Energiayhtiön mukaan kaikki turvajärjestelmät toimivat suunnitellusti, eikä tapahtumalla ole vaikutusta ydinturvallisuudelle.

Pelastuslaitoksen mukaan palosta ei aiheutunut leviämisvaaraa. Pieni muuntajan ympärille syttynyt maastopalo saatiin sammutettua. Pelastuslaitos sai hälytyksen tehtävälle kello 8.42.

Uutista päivitetty kello 19.02 Fingridin uusilla tiedoilla vauroiden laajuudesta.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Nimetön

    ”Teollisuuden Voima Oyj (TVO) kertoi keskiviikkona aamupäivällä, että Olkiluoto 2 on siirretty toimimaan 110 kilovoltin sähkönsyötöllä. ”

    Tarkoittaako tämä että reaktorin mekanismit ja jäähdytys siirtyneet 110 kilovoltin järjestelmän varaan vai että reaktori tuottaa tällä hetkellä sähköä 110 kilovoltin verkkoon?

  • Nimetön

    Aikaisempiin kommentteihin viitaten, vaikka jutussa ei sitä mainita, OL1 oli todennäköisesti irti tulipalon sammuttamisen ajan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio