Piia KoskiahdePori

Valkoisia harsoja kohoilee tuulen tahdissa perunapelloilla eri puolilla Satakuntaa. Varhaisperunaa on pantu maahan kuun alkupuolelta lähtien, mutta yöpakkaset ovat pitkittäneet kylvökautta.

– Kynnöt aloitettiin 2. huhtikuuta ja ensimmäiset perunat istutettiin 8. huhtikuuta. Tähän mennessä on laitettu pari hehtaaria. Tämän päivän sateiden jälkeen taas jatketaan. Kaikkiaan on tarkoitus istuttaa viitisen hehtaaria, puheli maanviljelijä Ilkka Horppa Harjavallassa torstaina aamupäivällä.

Mies kertoo ensimmäisten varhaisperunoiden menneen maahan tänä keväänä tavanomaiseen aikaan.

– Viime vuonna ensimmäiset istutettiin 10. huhtikuuta ja toissa vuonna 3. huhtikuuta. Vuonna 2014 kevät tuli aikaisin, silloin ensimmäiset perunat saatiin maahan jo maaliskuussa, 27. päivä.

Horppa arvioi, että yöpakkaset ovat tänä keväänä olleet poikkeuksellisen kovia.

– Mittarissa on ollut yöllä kahdeksankin astetta. Ja kylmää on ollut myös päivisin. Jo istutetut perunat ovat kuitenkin pärjänneet hyvin, hengissä ovat ja lähteneet juurtumaan.

Viljelijä uskoo, että perunat saadaan pöytään juhannukseksi.

– Toiveena on, että ensimmäiset saataisiin nostettua viikkoa ennen juhannusta ja pääsato sitten viikon mittaan. Juhannus on tänä vuonna onneksi normaaliin aikaan 24. kesäkuuta. Välillä se osuu 19:nneksi tai 20. päiväksi, ja se tekee tässä hommassa jo paljon.

Euran Mannilassa viljelevä Ville Rekola kertoo pienentäneensä varhaisperunan määrää.

– Hiukan on pistetty pienimuotoisemmaksi. Varhaisperunan hinta on dumpattu viime vuosina alas tuontitavaralla. Viljelyssä on sen verran työtä muovien ja muiden kanssa, ettei se oikein enää kannata, mies perusteli.

Suurin osa Rekolan varhaisperunoista myydään nykyään suoraan kotoa. Kaikkiaan mies kertoo istuttavansa tänä keväänä pari hehtaaria.

– Olisiko ollut 6. huhtikuuta, kun istutin ensimmäiset. Nyt on ollut vähän väliä kovien yöpakkasten vuoksi. Eilen kävin katsomassa muovin ja harson alle. Olivat juurtuneet, mutta pinnalla ei näkynyt vielä mitään. Hyvinä vuosina ovat tulleet pintaan vapuksi, mies kuvaili torstaina.

Tähän mennessä perunoita on istutettu Rekolan pelloille runsaan hehtaarin verran. Lisää on tarkoitus panna viikonloppuna tai ensi viikon alussa.

Varhaisperunan kylvö alkoi myös Mannilassa normaaliin aikaan.

– Viime vuosina kylvämään on päästy 5 – 15. huhtikuuta. Joskus olen laittanut ensimmäiset maahan jo maaliskuun lopulla. Mutta se menee lähes aina niin, että mitä aikaisemmin istutat, sitä kauemmin kasvatat, Rekola analysoi.

Miehen mukaan ilmastonmuutos näkyy jo selvästi.

– Toukokuut ovat lämmenneet eikä silloin enää esiinny juuri hallaa. Myös talvet ovat muuttuneet. Lumen sijasta täällä päin on maassa jäätä.

Sää kiinnostaa viljelijöitä aina, ja Eurassa on viime aikoina pohdittu yöpakkasten ja liukkaiden lisäksi myös sateita.

– Kylän vanhat äijät puhuvat siitä, kun viime syksy oli kuiva eikä talvellakaan juuri satanut, että koska ne sateet sitten tulevat.

Kari Mankonen/SK
Pekka Horppa veti torstaina kyntöauralla vakoja varhaisperunoiden istuttamista varten. Illaksi odotettiin sateita ja kylvöä on tarkoitus jatkaa niiden jälkeen.

Pekka Horppa veti torstaina kyntöauralla vakoja varhaisperunoiden istuttamista varten. Illaksi odotettiin sateita ja kylvöä on tarkoitus jatkaa niiden jälkeen.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Ei siinä vedetä perunavakoja vaan ihan reilusti kynnetään, toimittajajalle tiedoksi!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio