Irtisanotut ja ison lainan taannut Kokemäen kaupunki huojentuivat – Berner ostaa konkurssiin hakeutuneen Catrockin liiketoiminnot

Konkurssiin hakeutuneiden Catrockin ja Catrock Chemicalsin liiketoiminnat ostanut Berner Oy suunnittelee jopa tuotannon laajentamista. Velkojille liiketoimintakauppa oli paras mahdollinen ratkaisu.

Kari Mankonen
Irtisanotut ja ison lainan taannut Kokemäen kaupunki huojentuivat – Berner ostaa konkurssiin hakeutuneen Catrockin liiketoiminnot

Antti Rinta–Harri (kesk.) keskusteli keskiviikkona Lars Åsmusin, Patrik Sjöblomin ja muiden työntekijöiden kanssa. Tuotantolaitoksen ollessa tauolla on aikaa myös huoltaa kalustoa.

Ilari LeppäniemiKokemäki

Berner Oy on ostanut Catrock Oy:n ja sen Kokemäellä toimivan tytäryhtiö Catrock Chemicals Oy:n liiketoiminnat. Yritykset hakeutuivat konkurssiin juhannusviikolla.

Catrock Chemicals valmisti magnesiumsulfaattia. Yhteistä historiaa Bernerin kanssa löytyy, sillä Berner on aikaisemmin toimittanut Kokemäelle magnesiumia jalostettavaksi. Nyt magnesiumin pitkäaikainen maahantuoja Berner laajentaa itse jalostusalalle, ja perustaa tytäryhtiön. Nimi tulee todennäköisesti olemaan Berner Chemicals Oy.

Bernerin Agentuuri–liiketoiminnan johtaja Antti Rinta–Harri kertoo, että kaupoista neuvoteltiin jo varhain keväällä. Hänen mukaansa Catrockia tytäryhtiöineen ei ollut tarkoitus päästää konkurssiin asti, mutta niin tapahtui, koska Catrockin rahoittajat eivät päässeet yksimielisyyteen ajoissa.

–Mentiin sitten vaikeimman kautta. Suurin haitta oli, että konkurssissa koko henkilökunta on irtisanottava.

Catrock Chemicals työllisti konkurssiin mennessään 13 työntekijää. Rinta–Harri kertoo, että kaikille irtisanotuille on tarjottu vanhaa työtään, ja tällä hetkellä näyttää, että lähes kaikki ovat tarjouksen hyväksymässä. Tuotantolaitoksen toiminta on tarkoitus saada uudestaan käyntiin syksyllä.

Kari Mankonen
Töiden pitäisi jatkua tehtaalla taas syksyllä.

Töiden pitäisi jatkua tehtaalla taas syksyllä.

Catrock Chemicals ehti toimia Kokemäellä puolisentoista vuotta. Emoyhtiö Catrock osti konkurssikypsän Freyja Oy:n joulukuussa 2016. Freyjan talousvaikeudet ja Catrockin konkurssi herättävät kysymyksen riskialttiista kaupoista.

Rinta–Harri tyrmää väitteen. Hän sanoo magnesiumkemikaalien kysynnän olevan kovassa kasvussa sellu-, paperi- ja lannoiteteollisuudessa. Riskien sijaan Rinta–Harri ennustaa, että Kokemäen tuotantolaitoksella tullaan muutaman vuoden päästä laajentamaan tuotteistoa ja lisäämään työpaikkoja.

–Berner Oy on 135–vuotias suomalainen perheyritys, jolla on vahvat hartiat. Tuotantolaitos on nyt eri pohjalla kuin aiemmin, Rinta–Harri vakuuttaa.

Rinta–Harri tapasi tuotantolaitoksen henkilökunnan ensimmäistä kertaa keskiviikkona. Tunnelmat olivat korkealla korpivaelluksen jälkeen.

–Huolta työpaikasta on ollut jo keväästä asti. Nyt tulevaisuus näyttää hyvältä, kun saatiin vahva toimija taakse, kehui tehtaan tekninen johtaja Lars Åsmus.

Huojentunut oli myös Patrik Sjöblom, huoltopäällikkö.

–Iso firma takaa meille toimintavarmuutta, hän sanoo.

Kokemäen kaupungille uutinen on erinomainen. Kaupunki takasi Catrock Chemicalsille puolen miljoonan lainan, jonka pääoma on tällä hetkellä 450 000. Lisäksi kaupungilla on 170 000 euroa vuokrasaatavia.

Konkurssipesän liiketoimintakaupassa saama summa takaa, että pahin tilanne, jossa Kokemäki ei olisi saanut rahoistaan takaisin mitään, ei toteudu.

–Velkojien kannalta saavutettiin paras mahdollinen lopputulos, sanoo Catrockin ja Catrock Chemicalsin pesänhoitaja Max Tuominen Asianajotoimisto Kemppi & Tuomisesta.

Konkurssipesän selvittelyssä menee Tuomisen mukaan nopeimmillaankin lähemmäs puolitoista vuotta. Kauppahinnasta tai pesänjaosta hän ei salassapitosyistä voi puhua.

Antti Rinta–Harri kertoo kauppahinnan olleen yhden ja kahden miljoonan välissä.

Tehtaan vaiheet ovat olleet värikkäät

Freyja Oy perustettiin Kokemäelle vuonna 2013. Yritys valmisti aluksi mono- ja diammoniumfosfaattia kastelulannoitteiden raaka-aineeksi. Magnesiumsulfaattia se alkoi valmistaa 2016.

Freyja kärsi jatkuvista tuotanto– ja rahavaikeuksista. Se esimerkiksi lomautti koko henkilökuntansa kesäksi 2015.

Catrock Oy osti Freyjan joulukuussa 2016. Tuolloin tehtaan toiminta oli pysähtynyt. Tuotanto saatiin käyntiin maaliskuussa 2017, mutta marraskuussa työntekijöitä lomautettiin taas.

Catrock tytäryhtiöineen hakeutui konkurssiin juhannusviikolla. Berner Oy osti yritysten liiketoiminnat viime perjantaina.

Berner Oy on perustettu vuonna 1883. Sen kotipaikka on Helsinki. 2016 sen liikevaihto oli 314,4 miljoonaa euroa.


Kommentit (2)

  • Nimetön1

    NIMETÖN
    ”Tällä yrityksellä ei ole tulevaisuutta. Kokemäelle tulee lähivuosina lisää tappioita”

    Positiivisuus ennen kaikkea vai mitä?

  • Nimetön

    Tällä yrityksellä ei ole tulevaisuutta. Kokemäelle tulee lähivuosina lisää tappioita.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio