Ilmiriita Kokemäen kirkkovaltuustossa: Puheenjohtaja uhkasi poistaa kirkkoherran kokouksesta – jäsenet marssivat ulos

Timo Simula
Ilmiriita Kokemäen kirkkovaltuustossa: Puheenjohtaja uhkasi poistaa kirkkoherran kokouksesta – jäsenet marssivat ulos

Kokemäen kirkkovaltuuston kokous keskeytyi, kun valtaosa valtuutetuista marssi ulos kokouksesta. Puheenjohtaja Hannu Heikola päätti kokouksen "valtuutettujen sopimattoman käytöksen vuoksi".

Timo SimulaKokemäki

Kokemäen kirkkovaltuuston keskiviikkoiltainen kokous ei edennyt toista pykälää pidemmälle. Kokous keskeytyi, kun valtuuston puheenjohtajan Hannu Heikolan sekä valtuutettujen ja kirkkoherran välille syttyi ilmiriita.

Valtaosa valtuutetuista marssi ulos kokouksesta ja valtuuston puheenjohtaja päätti kokouksen vedoten valtuutettujen sopimattomaan käytökseen.

Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi, mutta kokouksen työjärjestyksestä ei päästy yhteisymmärrykseen.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja oli ottanut asialistalle pykälän, jossa oli tarkoitus kuulla asiantuntijoita seurakuntakeskuksen korjauksesta. Kirkkoherra Hannu Tomperi huomautti puheenjohtaja Heikolalle, ettei valtuuston kokouksessa voida kirkkolain mukaan käsitellä asiaa, jota kirkkoneuvosto ei ole valmistellut.

Valtuutettu Paavo Valtanen vetosi myös lakiin ja vaati mainitun pykälän poistamista työjärjestyksestä. Sirpa Hahka-Reikko kannatti hänen esitystään.

Hannu Heikola vetosi puheenjohtajan oikeuteensa tuoda kirkkovaltuustoon asiantuntijoita kuultavaksi. Hän oli sitä mieltä, että työjärjestystä ei muuteta, vaan asiantuntijoita kuullaan kokouksessa.

Valtuutettu Paavo Toikka esitti kompromissia, jonka mukaan kokouksen jälkeen olisi järjestetty iltakouluosuus, jossa asiantuntijoita olisi kuultu. Tämäkin esitys sai kannatusta, mutta puheenjohtaja sanoi, ettei tule hyväksymään muutoksia työjärjestykseen. Asiasta ei päästy äänestämään.

Sanailu äityi kiivaaksi. Kun Paavo Valtanen huomautti toistuvasti, miten pitäisi menetellä, Heikola kivahti, ettei kokouksessa tarvita saarnoja. Hänellä on oikeus keskeyttää Valtasen puheenvuoro.

Puheenjohtaja sanoi, että nyt on korkea aika kuulla todellisia asiantuntijoita. Hän vertasi aikaisempaa asiantuntijoiden kuulemista hiekkalaatikkoleikkeihin.

Kirkkoherra huomautti puheenjohtajalle useaan otteeseen asiallisen kokouskäyttäytymisen tarpeellisuudesta, mutta joutui lopulta vaikenemaan, kun Heikola löi nuijalla pöytään ja totesi, että hänellä on oikeus poistaa kirkkoherra kokouksesta.

Tässä vaiheessa kirkkovaltuuston jäsenet alkoivat kerätä tavaroitaan ja lähteä pois. Puheenjohtaja totesi, että on laitonta poistua kesken kokouksen. Kun saliin jäi vain muutama valtuutettu, Heikola päätti kokouksen "valtuutettujen sopimattoman käytöksen vuoksi".

Seurakuntakeskuksen peruskorjaussuunnittelu sekä kesällä tehty päätös noin 2,3 miljoonan euron remontista luopumisesta ovat kuumentaneet Kokemäellä tunteita aikaisemminkin.

Kokoukseen kutsuttujen asiantuntijoiden oli määrä todistella, että purkukuntoiseksi homerakennukseksikin tuomittu seurakuntakeskus on mahdollista kunnostaa vähitellen, kohtuukustannuksin.

Lopulta viisi valtuutettua, kirkkoherra ja puolen tusinan verran lehteriyleisöä jäi kuuntelemaan rakennusinsinöörien Rauno Kuhalaisen ja Lauri Siikin sekä sisäilmaongelmiin tarkoitettujen alipaineistettujen lattiarakenteiden asiantuntijaa Juhani Kolia.

Kuhalainen ja Siik vakuuttivat, että seurakuntakeskus voidaan pelastaa, kunhan siihen tehdään pikaisesti aumakatto. Sisäilmaongelmat voidaan poistaa ilmastointilattiajärjestelmällä.

Kokemäen seurakuntakeskus

Kokemäen kirkkovaltuusto päätti kesäkuussa luopua seurakuntakeskuksen peruskorjauksesta, joka olisi tullut liian kalliiksi. Remontti olisi maksanut 2,3 miljoonaan euroa.

Rakennuksessa työskentelevät seurakunnan työntekijät ovat siirtyneet väistötiloihin sisäilmaongelmien ja niistä johtuvien oireiden vuoksi.

Seurakuntakeskuksessa toimineet perhe- ja päiväkerhot sekä pyhäkoulu- ja diakoniatyö ovat muuttaneet pois.

Myös juhlatilaisuuksille on syyskuusta alkaen pyritty löytämään tiloja muualta.

Seurakunta ei ole tehnyt lopullista päätöstä rakennuksen kohtalosta.


Lue myös nämä


Kommentit (8)

  • Nimetön

    Esityslistan ulkopuolelta heitän kysymyksen: miksi ette kuivata niitä märkiä betoni- / tiilirakenteita Dry Power-menetelmällä? Tulee todella halvaksi, eikä vaadi rakenteiden laajoja purkuja. Siitähän urakoitsijat eivät tietenkään pidä. Siksi kait tuosta menetelmästä ei paljon hiiskuta Suomessa.

  • Entinen Kokemäkeläinen toisen seurakunnan luottamushenkilö

    Ikävää että kaikki energia menee riitelyyn eikä toimintojen kehittämiseen. Tulevaisuus ei lupaa hyvää Kokemäen ev.lut srk:lle. Kestävyysvaje seurakuntatalossa on varmaankin joko 50 % tai alle eli ei todellakaan kannata korjata. Kokouskäytännöt ovat selvästi hukassa. Kenen asiaa siellä kokouksessa ajetaan ei ainakaan seurakuntalaisten. Mitkä ovat seurakunnan ydintehtäviä?Kiinteistöt ovat rahanhukkaa. Valtuutetut jalkautukaa seurakuntalaisten pariin ja lopettakaa turha riitely. Näyttäkää esimerkkiä. Olette saaneet mandaatit hoitaa asioita kuntoon seurakuntalaisten puolesta. Oletteko riitelyltänne ehtineet mietti, miten valmistautua kirkollisverojen vähenemiseen. Nyt on jo kiire miettiä yhteistyötä muiden seurakuntien kanssa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio