Ihana Juuli-koira oli niin nälkäinen, että söi multaa – "En usko, että kukaan tulee hakemaan sitä kotiin"

Löytökoirille on sentään hoitola, jossa henkisetkin haavat paranevat ja katsekontakti palaa.

Marjo Keski-Heikkilä
Ihana Juuli-koira oli niin nälkäinen, että söi multaa – "En usko, että kukaan tulee hakemaan sitä kotiin"

Löytökoira tahtoo löytää kodin. Juuli on sekarotuinen, mutta aivan ihana. Keskiviikosta alkaen se on ollut hoitolan omaisuutta, kun kukaan ei kysellyt perään.

Marjo Keski-Heikkilä

Koiraa sanotaan ihmisen parhaaksi ystäväksi, mutta maailma on liian usein paha koiralle.

Löytökoirahoitolaa kahdeksan vuotta Söörmarkussa pitänyt Jaakko Rainiola on kokenut, että eläinsuojelulaki puolustaa enemmän eläinten omistajia kuin eläimiä. Eikä uusi laki luonnos lupaa yhtään parempaa.

Lakiluonnokseen perehtyneet ovat sitä mieltä, että se heikentää entisestään eläinsuojeluviranomaisen mahdollisuuksia puuttua havaitsemiinsa rikkomuksiin.

–Valvontaeläinlääkäri on monessa paikassa käynyt katsomassa tilanteen, mutta ei voi mitään. Yksilövapautta ja määräysvaltaa ei voi rajoittaa ottamalla koiran pois, ellei koira ole ihan kuoleman kielissä, Rainiola toteaa.

Päällystöpäivystäjä poliisilaitoksella voi tehdä tilapäisen huostaanoton koiralle.

–Minun tarhani tilat ja toiminta tarkastetaan joka vuosi, mutta mitä kaikkea kodeissa tapahtuukaan koirille. Ihan uskomattomia juttuja, Rainiola paljastaa.

Viime vuonna Jaakko ja Tarja Rainiola hakivat eri paikoista 145 koiraa toimialueeltaan Porista, Ulvilasta, Nakkilasta, Harjavallasta, Eurajoelta ja erityissopimuksella mukana olevasta Pomarkusta. Rainiolat toimivat myös yhteistyössä Merikarvian ja Siikaisten löytökoirista huolehtivan Ari Starckin kanssa.

Rikoslaissa eläin on tavara. Eli toisen koiran hallussapidosta voidaan nostaa syyte.

Löytyykö Juulille koti?

Monirotuinen Juuli löytyi nälkäisenä pitkään omia polkujaan kulkeneena. Koiran ikä on arviolta 7–8 vuotta.

–Hän on aivan ihana. Alkuun se söi jopa multaa ja lunta, kun oli nälkäänsä kaikin keinoin tyydyttänyt, Tarja Rainiola kuvailee.

Koiran on äärimmäisen kiltti ja rauhallinen.

–En ole huomannut mitään negatiivista. Hylkäämisen syy ja vika on ollut ihmisessä.

Monen löytökoiran taustalla on toinen toistaan surullisempia tarinoita. Paikoin myös valheita, joten sellaisten ei pitäisi koiraa edes hankkia.

–Koira tulee keskiviikkona meillä olleeksi 15 päivää. En usko, että sitä haetaan, Rainiola vinkkaa.

15 vuorokauden hoidosta Porin kaupunki maksaa hoitolalle 250 euroa, jos koira joudutaan lopettamaan.

Koirat on pesty ja hoivattu.

Juuli tykkää, kun harjaat sitä!

Oikaisu: Tässä uutisessa kerrottiin aiemmin, että Porin kaupunki maksaisi löytökoiran hoivasta ja huolenpidosta 250 euroa 15 päivältä. Summa pitää paikkansa vain siinä tapauksessa, että koira joudutaan lopettamaan. Virhe on korjattu uutiseen.

Eläinsuojelulaki

Lakiluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella.

Nykyinen laki säädetty 1990-luvulla.

SEY eli Suomen eläinsuojelu mukana lakia valmistelevassa ohjausryhmässä.

Lain tavoitteet: 1) Eläinten on saatava toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään 2) Kivuliaat toimenpiteet on kiellettävä. 3) Terveysongelmien ilmaantuessa viranomaisilla on velvollisuus kieltää jalostus 4) Eläinsuojeluvalvonnan pitää olla kansalaisille avoimempaa 5) Koirien ja kissojen tunnistusmerkintä tulee säätää pakolliseksi.

SEY:n sivuilla jokainen kiinnostunut voi käydä allekirjoittamassa vetoomuksen eläinten paremman suojelun puolesta.

Lopulliseen lakiesitykseen pitää lausuntojen mukaan kirjata eläinsuojeluvalvontaviranomaiseksi virkaeläinlääkäri ja mahdollisuus kiireellisten eläinsuojelupäätösten tekemiseen ­ilman omistajan kuulemista.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Eläinrakas

    Eikö kunnan pitäisi tukea löytöeläinkoteja enemmän. Löydettyä eläintä ei tulisi lopettaa liian löyhillä keinoilla. Eläimelle pitäisi löytää uusi rakastava koti, pientä maksua vastaan, jolla tuettaisiin eläinkodin toimintaa. Eläinten pito kieltoja tulisi tarkkailla enemmän. Suomessa on liikaa kärsiviä eläimiä ja uusi eläinsuojelulaki ei yhtään paranna sitä vaan päinvastoin.

  • Nimetön

    ”Tässä uutisessa kerrottiin aiemmin, että Porin kaupunki maksaisi löytökoiran hoivasta ja huolenpidosta 250 euroa 15 päivältä. Summa pitää paikkansa vain siinä tapauksessa, että koira joudutaan lopettamaan.”

    Mikä summa silloin on, jos eläintä ei jouduta lopettamaan, vaan löytää uuden kodin? Eräs löytöeläinkoti nimittäin lopettaa eläimet liian helposti, vaikka niille olisi uusi koti tiedossa. Rahan takia?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio