Huittisten hevosurheilupuiston rakentaminen kiristänyt harrastajien välejä, kulisseissa vahvoja erimielisyyksiä – "Ei ole kauheasti ollut mitään keskusteluyhteyttä"

Hevosurheilupuistohanke hiertää huittislaisten laji-ihmisten välejä. Kansallisessakin mittakaavassa merkittävän hankkeen toteutuminen saattaa viivästyä erimielisyyksien vuoksi.

Heikki Westergård
Huittisten hevosurheilupuiston rakentaminen kiristänyt harrastajien välejä, kulisseissa vahvoja erimielisyyksiä – "Ei ole kauheasti ollut mitään keskusteluyhteyttä"

–Harjoitusalueita ei ole koskaan liikaa, eivätkä ne ole ikinä samanlaisia, Maija Yli-Huhtala sanoo vierellään yksi valmennettavansa Karoliina Setälä sekä Chinoux Z -tamma.

Milla NurmiHuittinen

"Yhteistyössä on vielä selvitettävää."

Näin ilmoitettiin syyksi, kun Huittisten kaupunginhallitus veti huhtikuisessa kokouksessaan pois listalta MYH-Horses Oy:n ja kaupungin välisen maakaupan. Tämän viikon maanantaina este- ja kenttäratsastusvalmennukseen erikoistuneen yrityksen ostotarjous hyväksyttiin. Kivirannantien varrella sijaitseva lähes 13 hehtaarin määräala siirtyy kansainvälisen tason kilparatsastaja Maija Yli-Huhtalan omistukseen, ja alueelle aletaan rakentaa hevosurheilupuistoa.

Sekä kaupunki että hevosurheilijat hyötyvät. Molempien näkyvyys kasvaa.

Tämähän on hyvä juttu?

Kaupungin ja Yli-Huhtalan puolesta, kyllä.

–Tarkoitus on, että hankkeesta mahdollisimman moni hyötyisi. Se on meillä tavoitteena, MYH-Horses Oy:n omistaja Maija Yli-Huhtala kertoo.

Yhteistyön selvittäminen liittyikin joidenkin Huittisten hevoskasvatusyhdistys ry:n jäsenten ja MYH-Horses Oy:n väleihin. Osa ostetusta maasta on vuokrattu yhdistykselle ravihevosten valmennukseen ja ratsastuksen harrastamiseen 30 vuodeksi, yli vuoden 2044 juhannuksen. Se on kohottanut alueelle harjoitusraviradan, valjastuskatoksen sekä huoltorakennuksen.

Yhdistyksen sihteeri Leena Hietasen mukaan tekstissä voisi käyttää preesensiä. Yhteistyön selvittäminen liittyy joidenkin Huittisten hevoskasvatusyhdistys ry:n jäsenten ja MYH-Horses Oy:n väleihin.

Minkälaiset ne sitten ovat?

–Ei niitä oikein edes ole, hän sanoo.

Kun tapaamme, yhdistyksen hanketta vastustavilla jäsenillä on ollut reilu vuorokausi aikaa käsitellä kaupunginhallituksen päätöstä. Päätöstä, jonka nämä kokevat "pöyristyttäväksi" ja "täysin yksipuoliseksi".

–Voidaanko yhdistystä kohtaan näin toimia? Emme osanneet edes ajatella tällaista – kauppa valmisteltiin meiltä täysin pimennossa, vaikka olemme vuokralaisia.

Maija Yli-Huhtalalle asia näyttäytyy erilaisena. Kahdenkymmentä MYH-Horsesin asiakasta kuuluu Huittisten hevoskasvatusyhdistykseen, mukaan lukien Yli-Huhtala itse. Yritys kokee enemmistön raviradan aktiivisista käyttäjistä puoltavan hevosurheilupuiston rakentamista.

–Totta kai kaupan syntyminen oli edellytys sille, että asiaa saadaan eteenpäin. Hanke toisi myös yhdistykselle lisää mahdollisuuksia.

Ollaanko päätöksenteossa oltu tasapuolisia?

–Ei todellakaan, vastaa Hietanen.

–En oikeastaan halua ottaa siihen kantaa, sanoo Yli-Huhtala.

Esityslistan mukaan hevoskasvatusyhdistykselle ilmoitettiin myyntiaikeesta. Siinä todetaan myös ostotarjouksen tekijän olleen tietoinen siitä, että vuokrasopimus siirtyy sellaisenaan ostajalle.

–Yhdistyksen suurin huoli on ollut, että raviradan käyttöä rajoitettaisiin, mikä ei pidä ollenkaan paikkansa. Radan käyttö ei tule yhdistystä ajatellen muuttumaan – emme siihen pystyisi eikä siihen ole tarvettakaan. Väärinkäsitykset lähtivät liikkeelle tästä, Yli-Huhtala sanoo.

–Saimme tiedon asiasta kaksi päivää ennen kuin se meni ensimmäistä kertaa kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Mielestämme olisi ollut kohtuullista, että meihin olisi kaupungin tai yrityksen puolesta otettu yhteyttä ja kysytty, haluaisimmeko esimerkiksi lunastaa tämän alueen itsellemme, toteaa Hietanen.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Veera Korhonen
Leena Hietasen ja Timo Martinin mukaan lähes kaikki hevoskasvatusyhdistyksen jäsenet toivovat, ettei hevosurheilupuistoa rakennettaisi harjoitusraviradan ympärille. –Rata on monille raviharrastajille ainoa harjoituspaikka, sillä yleisten teiden pohjat ovat liian kovia ja liikenteen seassa liikkuminen aiheuttaa vaaratilanteita.

Leena Hietasen ja Timo Martinin mukaan lähes kaikki hevoskasvatusyhdistyksen jäsenet toivovat, ettei hevosurheilupuistoa rakennettaisi harjoitusraviradan ympärille. –Rata on monille raviharrastajille ainoa harjoituspaikka, sillä yleisten teiden pohjat ovat liian kovia ja liikenteen seassa liikkuminen aiheuttaa vaaratilanteita.

Huittisten keskustan ja sen lievealueiden osayleiskaavan mukaan myyty määräala on pääosin retkeily- ja ulkoilualuetta, ja sille saa kaavamääräysten perusteella rakentaa retkeily- ja ulkoilukäyttöä palvelevia yleisiä rakennuksia ja rakennelmia. Alue on lisäksi pieniltä osin maa- ja metsätalousvaltaista ja pientalovaltaista.

Yli-Huhtala uskoo hevosurheilupuiston istuvan maisemaan.

–On suunniteltu niin, että kyllä sen pitäisi sinne sopia. Kaikki on otettu ja otetaan huomioon.

Reilun 10 000 asukkaan Huittisissa on nykyisellään seitsemän ratsastushallia sekä kymmenkunta ratsastuskenttää. Alle tunnin ajomatkan päässä on Ypäjän Hevosopisto, jonka maastoesterataa ja osaamista hyödyntävät valmennusryhmät ja maajoukkuekin. Raviurheilijoiden harjoituspaikkana on harjoitusravirata, jonka lisäksi harrastajat käyvät Porissa ja Kokemäellä.

Tarvitseeko Huittinen hevosurheilupuiston?

–Tarkoituksemme on tarjota monipuolisia harjoitteluolosuhteita ja yhdistää aluetta ja koko Satakuntaa niin, että se mahdollisuus keskittyy kaikille. Emme suunnittelisi tällaista, jos olisimme sitä mieltä, että tätä ei tarvita, Yli-Huhtala miettii.

–Voidaan sitä tarvitakin, mutta paikka ja taho, kehen tämä nyt kohdistetaan, on väärä. Näin ei yksinkertaisesti voi toimia, huokaa Hietanen.

Erilaisista näkemyksistä huolimatta Maija Yli-Huhtala suhtautuu tilanteeseen toiveikkaan rauhallisesti.

–Minulla ei ole mitään heitä vastaan. He ovat esittäneet oman kantansa.

–Ei heidän kanssaan ole kauheasti ollut mitään keskusteluyhteyttä. He toimivat omalla tavallaan, enkä lähde sellaiseen mukaan. He eivät ole olleet kovin kiinnostuneita siitä, mikä hankkeessa on ideana. Toivotaan, että joskus.

Onko asia nyt niin sanotusti käsitelty?

–Kohtahan se sitten nähdään, miten tässä käy. Nyt vain odotellaan.

–Aika näyttää, sanoo myös Hietanen.

Huittisten hevosurheilupuisto

Maija Yli-Huhtala teki maaliskuussa yrityksensä MYH-Horses Oy:n nimissä Huittisten kaupungille ostotarjouksen 12,9 hehtaarin määräalasta. Alueelle on tarkoitus rakentaa hevosurheilupuisto, johon tulisi valmennukseen tarvittavia ratoja. Maastoestevalmentautumiseen tarvitaan laaja harjoittelualue, jossa on sekä maastovaihteluja että vesiesteitä.

Kaupunginhallitus veti asian pois listalta huhtikuussa vedoten yhteistyön lisäselvittämiseen. Maakauppa hyväksyttiin 11. kesäkuuta olleessa kokouksessa. Määräala Kivi-nimisestä tilasta vaihtaa omistajaa 85 000 euron kauppahinnalla.

Osa Huittisten hevoskasvatusyhdistys ry:n jäsenistä vastustaa hanketta, sillä sen pelätään vaarantavan harjoitusraviradan toiminnan. Hevosurheilupuistoa vastaan on kerätty adressia, jossa on tällä hetkellä noin 130 allekirjoitusta. Yhdistyksellä on 64 jäsentä.

MYH-Horses Oy kouluttaa ratsastajia ja ratsuja. Maija Yli-Huhtala toimii Ratsastajainliiton Lounais-Suomen kenttäratsastuksen aluevalmentajana ja on EM-tason kilparatsastaja.


Lue myös nämä


Kommentit (8)

  • Nimetön

    Kuulostaa ihan vaan änkyröinniltä. Miten niin saivat tiedon vain päivää ennen? Jutussahan sanottiin, että asiaa lykätiin huhtikuussa, jotta asianomaiset saavat tehtyä lisäselvityksiä. Eli tuossa oli kolme kuukautta väliä.

    Kaupasta on ollut juttua myös paikallislehdessä enne tuota kokousta, ja asia on paikkakunnalla ollut ihan yleistä tietoa ainakin viikon pari (myös muidenkin kuin sisäpiirin jäsenten keskuudessa) ennen tuota paikallislehden juttuakin.

  • Nimetön

    Eniten tässä ihmetytti kaupanteon salamyhkäisyys mitä oli jo valmisteltu pitkän aikaa kenenkään tietämättä. Maa-alue olisi täytynyt laittaa yleiseen myyntiin ja katsoa tarjouksia, veikkaan että näin olisi sodalta säästytty. Yksi korkeampi tarjous oli maa-alueesta jätettykin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio