Honkajoella sivakoidaan ensi talvena älykkäällä baanalla – Älylatu on herättänyt kiinnostusta Lapissa saakka

Hannu Uusihonko
Honkajoella sivakoidaan ensi talvena älykkäällä baanalla – Älylatu on herättänyt kiinnostusta Lapissa saakka
Kankaanpään Seutu

Vatajankosken Sähkö ja Honkajoki Lions Club ovat sopineet älyladun toimittamisesta Honkajoelle. Tavoitteena on, että ensi talvena hiihdetään uuden modernin valaistuksen alla. Noin 1,4 kilometrin matkalle tullaan asentamaan 32 valaisinta, joiden teho muuttuu vuorokauden ja valon tarpeen mukaan. Teknologian avulla onnistuu myös valon tehon säätäminen käyttäjien mukaan. Uudistetulla valaistuksella saadaan huomattavasti paremman valonlaadun lisäksi myös merkittävä energiansäästö sekä lisätään ladunkäyttäjien turvallisuutta.

–Älyladussa käyttämämme teknologian ansioista energiakustannukset eivät enää ole kuntoilureittien valaisemisen este, toteaa hankkeen projektipäällikkö Juha Marttila Vatajankosken Sähköstä.

–Olemme Honkajoella haaveilleet kuntoilureitin olosuhteiden parantamisesta. Samalla tavoitteenamme on ollut käyttökustannusten pienentäminen. Pääsimme tutustumaan Kankaanpään älylatuun ja vakuutuimme sen toimivuudesta, kommentoi Honkajoen Lions Clubilta Hannu Uusihonko.

–Viime talven käyttökokemusten ja energiamittausten perusteella voimme todeta, että laskelmamme energiakulutuksen pienenemisestä osoittautuivat oikeaksi. Perinteiseen kuntoilureiteillä käytettyyn toteutustapaan nähden Älyladun valaistus on huikean energiatehokasta, jopa 80 prosenttia valaisemiseen käytettävästä energiasta pystytään leikkaamaan pois, jatkaa Juha Marttila.

Älylatu on osa uudistettavaa kuntoilualuetta ja sen suunnittelee sekä toteuttaa Vatajankosken Sähkö. Honkajoen liikuntapuistoon tehdään muitakin päivityksiä, reitti ja sen pohjat sekä kuntoiluvälineet uudistetaan kokonaan. Alueelle tehdään muitakin perusparannuksia.

–Tämän Leader-avusteisen hankkeen ansiosta saamme omat purupohjaiset reitit hiihtäjille ja kivituhkapohjaiset kulkuväylät koirien ulkoiluttajille sekä kävelijöille. Kivituhkapohjainen kulkuväylä toimii samalla turvallisena oikoreittinä liikuntapuiston ja lasten päiväkodin välillä. Lisäksi rakennamme vesivarastoaltaan alkutalven keinolumetuksen tarpeisiin, kertoo Hannu Uusihonko.

Älyvaloa ja elinvoimaa Honkajoelle hankkeen taloudellisen toteutusvastuun kantaa LC Honkajoki yhteistyössä Honkajoen Yrittäjien, Urheilun Tukiyhdistyksen sekä HSU:n kanssa.

–Kiinnostus älylatua kohtaan on ollut suurta. Osaamisemme, pitkät takuumme ja merkittävät energiasäästöt ovat tuoneet yhteydenottoja muualtakin Satakunnasta sekä ympäri Suomea muun muassa Lapista on useampi kunta tiedustellut lisää älyladustamme, toteaa Marttila.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Älylatu, eli himmenevät ledivalot? Minkälaisella supertietokoneella niitä ohjataan?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio