Helsingin pormestarien edustusautoksi tilattiin uusi Tesla – Porin Aino-Maija Luukkosta kyyditään ruotsalaisella bensahirmulla

Toni Repo
Helsingin pormestarien edustusautoksi tilattiin uusi Tesla – Porin Aino-Maija Luukkosta kyyditään ruotsalaisella bensahirmulla

Helsingin kaupungin tilaama Tesla S 100D täyssähköhenkilöauto näyttää tältä. Tilatun auton väristä ei ole tietoa.

Kati Kalliosaari, Sakari Muurinen

Helsingin kaupunki on tilannut Tesla Model S 100D täyssähköhenkilöauton Helsingin kaupungin edustuskäyttöön. Auton arvonlisäverollinen hankintahinta on noin 126 000 euroa.

Hankintapäätös tehtiin 29. syyskuuta.

Autoa käyttävät pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ja neljä apulaispormestaria päivittäisiin työajoihinsa.

Hankepäällikkö Juha Viljakaisen mukaan autojen kokonaismäärä ei kasva, sillä Tesla hankittiin korvaamaan yhtä poistettavaa autoa.

–Tesla sopi asetettuun hintahaarukkaan ja täytti myös vähäpäästöisyyden vaatimukset. Kaupunginhallitus on linjannut, että Helsingin edustusautojen pitää olla vähäpäästöisiä, Viljakainen kertoo.

Rahoitusjohtajan toukokuussa tekemän päätöksen mukaan Helsingin kaupunginkanslia on oikeutettu hankkimaan enintään 135 000 euron hintaisen henkilöauton, jonka hiilidioksidipäästöt ovat enintään 100 grammaa kilometrillä.

Edustusluokan täyssähköhenkilöautoa ei ole saatavana kuin yhdeltä toimittajalta, Teslalta.

Auton hankinnassa käytetään Nordea Rahoitus Suomi Oy:n leasingrahoitusta.

Viljakaisen mukaan Helsingin kaupungilla on käytössään 4–5 edustusautoa. Niistä yksi on hybridiauto, jossa on polttomoottorin lisäksi myös ladattava sähkömoottori. Muut ovat perinteisiä polttomoottoriautoja.

Luukkosta kuskataan uudehkolla Volvolla

Porin kaupungin johto sai uuden virka-auton viime marraskuussa. Musta Volvo S90 hankittiin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen ja sittemmin eläköityneen apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannuksen käyttöön. Porin logistiikkapäällikkö Jani Sädemaa kertoo, että Luukkosen lisäksi autoa käyttää ainakin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.).

Porilaine-lehti uutisoi tuolloin hankinnasta. Autolle olikin silloin käyttöä, kun kaupunginjohtajat eivät voineet hoitaa Helsingin reissujaan lentokoneella. Sittemmin tilanne on toki muuttunut.

Virkamatkat pitkin kapeita valtateitä sujuvat mukavasti, sillä ohittamiseen riittää tehoa. T-6-bensiinimoottori nimittäin potkii 320 hevosvoiman teholla.

Ruotsalaismerkki on mitä ilmeisimmin kovassa huudossa kaupungintalolla, koska edellinen auto oli Volvo S80. Sillä ehdittiin ajaa neljässä vuodessa 122 000 kilometriä. Autonvaihdoksen jälkeen vanha menopeli oli myynnissä 34 900 euron hintaan.

Sekä edellinen että nykyinen auto hankittiin leasing-sopimuksella. Tavalliselle tallaajalle Luukkosen virkakiesin tehoilla varustetun ruotsalaishirmun hinnat alkavat reilusta 70 000 eurosta.

Toni Repo
Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosta kyyditään Volvo S90:llä.

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosta kyyditään Volvo S90:llä.


Kommentit (9)

  • Lentokoneenkuljettaja.

    Onhan Porissa Citylinjuri joka kulkee sähköllä. Annetaan Aino-Maijalle lahjaksi sarjalippu siihen. Sillä pääsee melkein mihin vaan.

  • Nimetön

    Helsingin korttelikiertoon sähköauto sopiikin. Porin autohankinnasta vastaavilta ensiluokkainen hankinta joka pitää arvonsa. Bensamoottori noilla kilometreilla perusteltu ja polttomoottorilla tekee edestakaisen esim. Helsingin reissun.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio