Harjavallan öljyvahingossa pilaantunutta rantojen maa-ainesta uusitaan – osa uimarannoista on jo otettu käyttöön

Seppo Kummala
Harjavallan öljyvahingossa pilaantunutta rantojen maa-ainesta uusitaan – osa uimarannoista on jo otettu käyttöön

Maanvaihto aloitettiin Harjavallan Kultakoukusta. Uimarantaa ei kuitenkaan avata käyttöön.

Pasi MattilaHarjavalta

Harjavallan öljyvahíngon pilaamia ranta-alueiden maa-aineksia on vaihdettu puhtaampaan ainekseen nyt noin viikon verran.

Maanvaihto päästiin aloittamaan heti sen jälkeen, kun alueella oli tehty tarvittavat tutkimus- ja analyysityöt.

–Siitä asti, kun jäät lähtivät ja rannat sulivat, olemme tutkineet ja kartoittaneet puhtaita sekä pilaantuneita alueita. Tutkimuksen tekeminen ja analyysitulosten saaminen vie aikansa, ja vasta sen jälkeen olemme voineet rajata kunnostusalueet ja -tavat, Ramboll Finland Oy:n Panu Piirtola kertoi tiedotteessa.

Maanvaihto aloitettiin Kultakoukun uimarannalta. Siitä työt etenevät kohti Harjavallan vesivoimalan patoa. Koko alueen öljyntorjuntatyöt on jaettu neljään eri sektoriin, jotka on rajattu öljyntorjuntapuomeilla.

–Erillisten sektorien avulla varmistamme sen, ettei esimerkiksi maanvaihtotöiden aikana öljyä leviä sektoreilta toiselle, Harjavallan öljyntorjuntatoimien operatiivinen johtaja Kalle Bask Meritaito Oy:stä sanoi.

Vaikka Kultakoukussa on jo maanvaihtoa tehty, jäävät sekä se että Pirkkalan uimaranta käyttökieltoon. Harjavallan uimarannoista käyttökunnossa ovat kuitenkin jo Hopearanta, Kolvaantörmä ja Kreetalanranta.

–Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, avautuuko joku kiellossakin olevista uimarannoista. Sellainen aavistus on, että loppukesällä näin voi käydä, sanoo Harjavallan kaupungin tekninen johtaja Juhani Ramberg.

Joen alajuoksulla rantoja ei näillä näkymin jouduta käyttökieltoon laittamaan, sillä Kalle Baskin mukaan öljyä ei ole sinne levinnyt. Tiedotteen mukaan öljypuomien alapuolella sijaitseva sensori ei ole havainnut merkkejä öljystä.

Jäiden lähdön jälkeen öljyvahinkoalueelta on saatu kerättyä öljyä noin seitsemän kuutiota. Kokonaisuudessaan veteen päätyneestä 44 kuutiosta on talteen saatu kerättyä noin 21 kuutiota, lisäksi öljyä on poistunut haihtumalla.

–Tällä hetkellä öljyntorjuntatilanne on hyvä, Bask kommentoi.

Pori Energian video maanvaihdostöistä ja öljyntorjunnan tilanteesta:


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Toivottavasti hopearannan uimarannalle on tehty jtn kunnostustöitä, sillä ranta on ollut hoitamaton monta vuotta, ei uutta hiekkaa, pohjakangas repaleinen jne. Kultakoukku on ollut niin Ässä paikka että muut rannat ovat vähän jääneet heikommalle…ehkä tilanne nyt muuttuu. Pienetkin rannat ovat tärkeitä kuntalaisille, kaikilla ei ole omaa mökkirantaa.

  • Nimetön

    Kyllä kova työ palkitaan se puhdistuu nopeasti ja kun vielä tulee se kauan odotettu sade niin homma on bueno.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio