Harjavallan Myllyn ohjaksista tuttu kauppias otti K-supermarketin haltuunsa ennätysnuorena kuusi vuotta sitten – "Työtä pitää tehdä sydämellä"

Satakunnan vuoden nuori yrittäjä löytyy Harjavallasta. Akseli Fonsén on työskennellyt kauppiaana paikkakunnalla kuusi vuotta.

Jussi Rakkolainen
Harjavallan Myllyn ohjaksista tuttu kauppias otti K-supermarketin haltuunsa ennätysnuorena kuusi vuotta sitten – "Työtä pitää tehdä sydämellä"

Akseli Fonsénin mukaan parasta hänen työssään on asiakkaiden parissa työskentely. –Ihan yksin en kuitenkaan tätä kauppaa pyöritä, eli kyllä kaikki kiitos kuuluu myös henkilökunnalleni.

Jussi Rakkolainen

Kolmattatoista kertaa valittu Satakunnan Yrittäjien vuoden nuori yrittäjä löytyy tänä vuonna Harjavallasta. Palkinnon sai keskiviikkoillalla Satakunnan Yrittäjien kevätkokouksessa K-supermarket Myllyn kauppias Akseli Fonsén.

Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivisen ja hallituksen puheenjohtaja Jouko Viljamaan mukaan kilpailu on vuosittain tiukka. Tänä vuonna kisassa oli mukana lopulta vielä kymmenkunta yrittäjää.

–Tämä on haastava ala melko isossa kasvukeskuksessa. Jotain pitää tehdä, jotta saa asiakkaat kulkemaan ja ostoksille. Vielä isompi haaste on se, ettei yrittäjä ole täältä paikkakunnalta, Kivinen kertaa palkinnon valintaperusteita ja viittaa Fonsénin asuinpaikkakuntaan, Poriin.

Markku Kivinen nostaa kuitenkin esille paikallisuuden, joka näkyy päivittäistavarakaupan arjessa vahvasti: se hyödyntää paljon paikallisia toimittajia ja seuroja, minkä lisäksi kauppa työllistää vuosittain nuoria kesätöihin.

–Vuoden nuori yrittäjä lähetetään mukaan myös valtakunnalliseen kisaan. Palkinto myönnetään elokuussa Nuorten yrittäjien päivillä.

Yrittäjäksi Akseli Fonsén ryhtyi vuonna 2012, kun hän otti Harjavallassa Myllyn haltuunsa.

Hän oli tuolloin 25-vuotiaana Suomen nuorin K-supermarket -kauppias.

Sitä ennen hän oli ehtinyt olla jo kaksi ja puoli vuotta kauppiasharjoittelussa.

–Olen ollut nuoresta lähtien johtajatyyppi, mutta 10–15 henkilön työllistäminen on iso vastuu, kauppias miettii.

–Työtä pitää tehdä sydämellä. Yrittäjyys on ollut aina mielessäni, ja olen aina tehnyt asiakaspalvelutöitä. Ensimmäiset työt olivat kolmetoistavuotiaana kenkätehtaassa. Sen jälkeen olen työskennellyt myös muun muassa paintballissa maalitauluna, mutta olen aina lähtenyt asiakkaasta.

Aloitettuaan kauppiaana Fonsén näki, miten harjavaltalaiskauppa vaati parannusta.

–Se on ollut pitkä tie. Se on vaatinut paljon itseltäni ja henkilökunnalta, mutta toivottavasti hyvän fiiliksen ja lämminhenkisyyden aistii.

Kauppias on tullut tunnetuksi erilaisista tempauksistaan, kuten voimanostokilpailuista ja lasten tapahtumista.

–Osa niistä on tullut hetken mielijohteessa, ja osaa on mietitty pitkään. Osa on ollut myös sattuma, Fonsén kertaa.

–Kun Alko lähti täältä ja pieni kauppa sulki paikkakunnalla, tuli ajatus rakentaa toinen kauppa tämän viereen. Otin sillä etunojaa laajeneviin aukioloaikoihin, ja pääsin kokeilemaan niitä kuukauden ennen kuin muut isot kaupat. Sillä sai työllistettyä henkilökuntaa, ja asiakkaat päättivät käyttää kauppaa.

Vapautuneet aukioloajat näkyvät kauppiaan mukaan nykyisin erityisesti isompina pyhäpäivinä sekä lauantai-illoissa.

–Helpottaa asiakasta, kun tietää, että kauppaan pääsee aina. Sääntelyn vapautus on ollut hyvä asia, ja se saa jatkua. Asiakkaan pitää voida päättää, missä käy ostoksilla.

Kauppias kertoo viihtyneensä työssään Harjavallassa.

–Olen tykännyt olla täällä. Harjavallassa oli kauppapaikka ja jossain määrin myös asiakaskunta valmiina. Oli helppo lähteä kauppiaaksi. Viimeisen parin vuoden aikana on tullut paljon positiivisia viboja, ja nyt yrittäjäyhdistyksen hallituksessa näkee asioita vielä erilailla, Fonsén kertoo.

–Myös Harjavallan kaupunginjohtajan vaihtuminen on näkynyt. Nykyisellä kaupunginjohtajalla on työhön erilainen ote. Täällä on hyvä elää ja olla – ja oikeilla toimenpiteillä Harjavaltaan saadaan kasvua muuallakin kuin kaupanalalla, hän miettii.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Onnea Akselille!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio