Harjavallan akkukomponenttitehtaan kiinteistökauppa esisopimusvaiheessa – pelkkä tonttikauppakin on liki miljoonaluokkaa

Timo Simula
Harjavallan akkukomponenttitehtaan kiinteistökauppa esisopimusvaiheessa – pelkkä tonttikauppakin on liki miljoonaluokkaa

BASF Battery Finlandin tuleva tontti sijaitsee rautatien pohjoispuolella Torttilassa. Alueelta on näkymä Bolidenin kakkostien varressa olevalle kuonakasalle.

Timo Simula

Harjavallan akkukomponenttitehdashanke etenee. Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina kaupungin ja BASF Battery Finland Oy:n välistä maankäyttösopimusta ja kiinteistökaupan esisopimusta.

Sopimusten tarkoituksena on varmistaa, että BASF:n tehtaalle on tarjolla asemakaavoitettu 14,3 hehtaarin tontti Suurteollisuuspuiston luoteispuolella, Torttilasta. Tontti ulottuu pohjois- ja luoteisosiltaan Nakkilan kunnan rajaan.

Myytävä alue on osin kaupungin ja osin Boliden Harjavalta Oy:n omistuksessa, mutta kaupunki on tehnyt Bolidenin kanssa aiesopimuksen alueiden ostamisesta.

BASF:n on määrä maksaa tontista kaupungille 6,50 euroa neliömetriltä eli yhteensä noin 0,93 miljoonaa euroa. Hinnan arvioidaan kattavan alueen maanhankinnan, maaperätutkimuksen ja puhdistamisen sekä Pajakadun tai Sepänkadun suunnittelun ja rakentamisen.

Pajakadulle on olemassa valmis suunnitelma, mutta kaupunki tutkii Sepänkatua mahdollisena vaihtoehtoisena tieyhteytenä asukkailta saadun palautteen perusteella.

Maankäyttösopimuksen mukaan kaupunki laatii asemakaavan, joka mahdollistaa teollisuus- ja varastorakennusten rakentamisen merkittävän vaarallisia kemikaaleja valmistavalle ja varastoivalle laitokselle, Sopimuksen mukaan kaupunki pyrkii saattamaan asemakaavan voimaan, mutta lopullinen sananvalta on kuitenkin kaupunginvaltuustolla.

Esisopimuksen perusteella BASF saa aloittaa tontilla maansiirtotyöt teiden ja piha-alueiden rakentamiseksi sekä rakennusten pohjien valmistelemiseksi. Yrityksen on kuitenkin ennen töiden alkamista maksettava kaupungille 200 000 euron vakuusmaksu, joka jää kaupungille, ellei BASF osta tonttia.

BASF saa sopimuksen mukaan rakentaa putkisillan tontiltaan Nornickel Harjavallan puolelle Pajakadun ja Torttilantien yli.

Harjavallan kaupungilla on oikeus purkaa tonttikauppa, ellei BASF ole aloittanut tehtaan rakentamista vuoden 2020 loppuun mennessä.

Sopimus menee vielä kaupunginvaltuuston vahvistettavaksi.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Asuntojen kysyntä Harjavallassa kasvaa lähitulevaisuudessa.

  • Ensio Saapas

    Se olisi iso juttu Merstolan väelle. Toivotaan projektille onnea.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio