Häklit saunovat merikontissa – kontissa on lähes yhtä paljon tilaa kuin heidän mökissään

Saunassa: Marja ja Markku Häklin pari vuotta vanha konttisauna lämpiää joka ilta.

Kari Mankonen
Häklit saunovat merikontissa – kontissa on lähes yhtä paljon tilaa kuin heidän mökissään

Merikontti on pitkä ja kapea, mutta sen muoto jää hyvin piiloon ison terassin taakse.

Arja HarjunmaaUlvila, Kokemäki

Kun ulvilalaiset Marja ja Markku Häkli kuusi vuotta sitten etsivät asuntovaunulleen rauhallista tonttia, he päätyivät Kokemäen Järilään.

Tavoitteena oli löytää pelkkä tontti, jonne vaunun voisi huoletta parkkeerata.

–Pihaan pääsi juuri ja juuri autolla, sillä tontti oli täynnä nokkosta ja vadelmaa. Ajattelimme, että ajamme vain pienen palan ruohoa asuntovaunun edestä ja tien saunalle, mutta sitten mopo karkasi käsistä, Marja Häkli nauraa.

Tontin mukana tuli paitsi sauna, myös autiotalo, jonka uusi isäntäväki ensi töikseen purki. Sauna sai aluksi jäädä, sillä Häklien kotona alkoi putkiremontti, jota pakoon piti päästä. Häklit muuttivat asuntovaunuunsa moneksi kuukaudeksi.

–Sitten me huomasimme, että täällä onkin kiva asua. Me rakensimme tänne mökin ja myimme asuntovaunumme pois. Nyt me viihdymme täällä kesät ja talvet.

Asuntovaunussaan Häklit ehtivät yöpyä pari vuotta ennen kuin heidän mökkinsä valmistui.

Mökki on suunniteltu saunamökiksi, mutta Häklit jättivät saunan rakentamatta. Heille riitti suihku ja vessa.

Runsaat kaksi vuotta sitten isäntäväki keksi tilata pihaansa merikontin. Siihen ryhdyttiin suunnittelemaan saunaa, pukuhuonetta ja petipaikkoja kolmelle lapsenlapselle.

–Ikkunoista se lähti, sillä saimme pojan kaverin kautta halvalla ikkunoita. Suunnitelmat on piirretty paperille moneen kertaan ja mietitty, millainen huonejako olisi. Selvää oli, että toiseen päähän tulisi sauna ja pukuhuone, toiseen oleskelutilaa, Marja Häkli kertoo.

Lopputulos on hieno, eikä teräksisestä merikontista kieli enää mikään muu kuin muoto. Tila on kapea ja pitkä, mutta rakennuksen eteen tehty terassi hämää silmää niin hyvin, ettei sitä edes huomaa.

Kari Mankonen
Merikonttiin sisustetussa oleskelutilassa on kolmikerroksinen sänky lapsenlapsia varten. Myös talon isäntäväki jää usein istumaan iltaa samoihin tiloihin saunan jälkeen.

Merikonttiin sisustetussa oleskelutilassa on kolmikerroksinen sänky lapsenlapsia varten. Myös talon isäntäväki jää usein istumaan iltaa samoihin tiloihin saunan jälkeen.

Konttisaunassaan Häklit saunoivat ensimmäisen kerran jo silloin, kun se vielä seisoi keskellä pihaa. Kun kaikki pohjatyöt oli tehty ja sauna valmis, rakennus nostettiin oikealle paikalleen.

–Joka päivä saunotaan. Sisällä mökissä on suihku, mutta ei sitä paljon käytetä. Me olemme aina tykänneet saunoa.

Useimmiten pariskunta saunoo kaksistaan, mutta aika ajoin myös poikiensa ja lastenlastensa kanssa. Muita saunavieraita käy harvoin.

Myös saunakammari on ahkerassa käytössä. Saunan jälkeen Häklit viettävät siellä paljon aikaa, ja lapsenlapset yöpyvät kammarissa kesät talvet. Se lämpiää ilmalämpöpumpun avulla.

–Joskus meinaa petipaikoista tulla riita, mutta sitten arvotaan kuka missäkin nukkuu, Häkli nauraa.

Oleskelutila on isäntäväelle tärkeä myös siksi, että mökissä neliöitä on vain 36.

–Onhan se pieni, mutta kyllä me sinne ihan hyvin mahdumme.

Kari Mankonen
Saunassa on puukiuas, joka takaa hyvät löylyt.

Saunassa on puukiuas, joka takaa hyvät löylyt.

Muuttoa Järilän peltoaukeille Häklit eivät ole katuneet. He ovat tyytyväisiä sekä mökkiinsä että saunaansa. Lisäksi he tykkäävät pihatöistä, mikä näkyy.

–Me olemme kovia ideoimaan ja suunnittelemaan. Jotkut suunnitelmat toteutuvat, jotkut eivät, Häkli kertoo.

Pihan istutuksista ainoastaan isot koivut ovat vanhoja, kaikki muu on istutettu itse. Nyt pihassa kukkivat syreenit ja pihlajat. Tuijia ja perennoja on paljon.

Marja Häkli vakuuttaa, että nyt heidän "mökkitontillaan" on jo kaikki tarpeellinen. Mökin lisäksi tontilla on sauna, huvimaja, grillikatos, uima-allas ja lapsille trampoliini. Mökin takaa löytyy vielä toinen kontti, joka toimii varastona.

–Emme me tarvitse enää yhtään enempää tilaa.

Saunassa-sarjassa toimittajat käyvät kurkistelemassa kesän aikana erilaisin saunoihin ja saunakammareihin.

Merikonttisauna

Marja ja Markku Häklin omistama sauna Kokemäen Järilässä.

Valmistui kaksi vuotta sitten.

Sauna on rakennettu teräksisen merikontin sisään. Merikontti on 12 metriä pitkä ja 2,5 metriä leveä eli tilaa on yhteensä 30 neliötä.

Kontin toisessa päädyssä on sauna ja pukutilat, toisessa yksi iso oleskelutila.

Parhaimmillaan saunan lauteille on ahtautunut seitsemän saunojaa. Häkleillä on kaksi lasta ja kolme lastenlasta, jotka tykkäävät saunoa ja varsinkin pulikoida pihalle hankitussa uima-altaassa.


Kommentit (5)

  • Mää kysyn vaan?

    Onhan kauppatorillakin kontteja ja niissä ryypätään ansiokkaasti ihan tarpeeksi. Kukahan niille antoi luvan?

  • Nimetön

    Tällainen paikallaan pysyvästi pidettävä kontti edellyttää rakennusluvan. Saunan rakentaminen jo itsessään edellyttää rakennusluvan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio