Evira kielsi luomuteurastukset Säkylässä – koko luomubroilerituotanto kävi veitsenterällä

Harri AaltoSäkylä

Kotimainen luomuruokatuotanto kärsi vakavan takaiskun, kun elintarviketarkastusvirasto Evira asetti Keltasiipi Oy:n markkinointikieltoon viime huhtikuussa.

Yritys on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, mutta luomuteurastuksia se ei ole voinut tehdä nyt puoleen vuoteen. Yritys on kuitenkin jatkanut toimintaansa tavanomaisena siipikarjateurastamona.

Vuonna 2014 perustettu Luomu Invest Oy, maan suurin luomubroilerin tuottaja, oli yhtiön tärkeä asiakas, eikä liikesuhde ole katkennut vieläkään. Säkylän Köyliössä leikataan ja pakataan edelleen Luomu Investin tuotteita.

–Olemme Suomessa ainoa yritys, joka harjoittaa viikoittaista luomusiipikarjatuotantoa. Siksi luomuteurastusten katkeaminen iski meihin kaikkein pahimmin, sanoo Luomu Invest Oy:n myyntipäällikkö Kimmo Jokinen.

Luomu Investillä on luomubroilerin kasvatustilat Euran Paneliassa, Punkalaitumella ja Loimaalla. Teurastamopula uhkasi jo vakavasti yrityksen tuotantoa, kunnes ratkaisu löytyi.

–Jouduimme viime keväänä etsimään nopeasti uuden yhteistyökumppanin. Sellainen löytyi Liedosta. Teurastukset hoitaa nyt Kronfågel, Jokinen kertoo.

Luomubroilerit teurastetaan nyt alihankintasopimuksella, joka perustuu Luomu Investin omaan valvontaan. Tämä järjestely mahdollistaa luomuteurastukset myös laitoksissa, joilla ei ole omaa luomulupaa.

Luomubroilerin osuus maan koko broilerituotannosta on edelleen häviävän pieni, tuoreimpien tietojen mukaan vain 0,3 prosenttia. Esimerkiksi Tanskassa tuotetaan kymmenen kertaa enemmän luomubroileria kuin Suomessa.

Luomu Investin asiakkaina Suomessa ovat vähittäiskaupat. Myös vientiponnistelut alkavat tuottaa tulosta.

Yhtiö kertoi tämän vuoden alussa alkavansa toimittaa kotimaista luomubroileria Hongkongiin. Vuodenvaihteessa aukeni vientikanava myös Espanjaan. Aiemmin vientiä on ollut Saksaan ja Tanskaan.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio