Erityisruokavalioita riittää – katso, millaisia kouluruoka-annoksia lihapullapäivänä tarjottiin

Allergiat ja muut ruokarajoitteet työllistävät suurkeittiöitä, mutta opettajilta ja oppilailta tulee kiitosta sopivasta ruuasta. Rauman tiukka linja vähensi erityisruokavaliota noudattavien määrän puoleen entisestä.

Tomi Glad
Erityisruokavalioita riittää – katso, millaisia kouluruoka-annoksia lihapullapäivänä tarjottiin

Porin lyseon lukion oppilaat kehuvat oman keittiön kouluruokaa. Nea Mäkinen (vas.) syö kasvisruokaa, Hilla Virta ja Meeri Virtanen ovat vegaaneita. Virtasen mielestä koulun vegaaniruoka on hyvää ja monipuolista, mutta hän toivoisi, että sen voisi valita helpommin, ilman käyntiä terveydenhoitajalla ja ravitsemusterapeutilla. –Se on elämäntapa, eikä mikään hetken buumi.

Ilona KoskimäkiPori, Rauma, Kankaanpää

Perjantainen lounasaika Porin lyseon ruokalassa on tavallisen vilkas. Neljän koulun oppilaat käyvät vuorotelleen syömässä. On lihapullapäivä, mutta monen lautaselle päätyy jotain muuta kuin lihapullaa.

Dieettilinjastossa on maidotonta perunamuusia, kasvispyöryköitä, vegaanisia pyöryköitä, gluteenitonta pihviä ja tomaatitonta salaattia. Tiskin takaa saa vieläkin erikoisempia vaihtoehtoja.

Kun toimittaja ja kuvaaja päivystävät paikalla, moni kehuu kouluruokaa maukkaaksi ja kiittää sitä, että omaan ruokavalioon sopivaa syötävää on tarjolla.

–Vegaanisten ruokailijoiden määrä on lisääntynyt. Viime keväänä heitä oli vain viisi, ja nyt alkuvuodesta jo 20, sanoo ruokapalveluesimies Maiju Nurmi.

Erityisruokavaliosta kertovia lappusia tuli syksyllä keittiölle 160 kappaletta, ja päivittäin tehdään annokset noin 30 erilaiseen ruokavalioon sopivaksi. Kasvissyöjiä on noin 80 henkeä.

Tomi Glad
Gluteeniton, laktoositon ja tomaatiton (opettaja)

Gluteeniton, laktoositon ja tomaatiton (opettaja)

Porissa noin 7 prosenttia koululaisista noudattaa jotakin erityisruokavaliota. Kun oppilaita on 8 000, se tarkoittaa yli 500 annosta päivässä.

Palvelusuunnittelija Sari Michelsson kertoo, että kasvisruokailijoiden määrä on pysynyt suhteellisen vakiona. Vegaanista ruokaa on tarjottu vasta kolmen vuoden ajan.

Nyt on toivottu vegaaniruokaa myös päiväkoteihin, mutta toistaiseksi sitä ei tarjota, vaikka ravitsemussuositukset sen sallisivat. Koulussa, jossa tarjolla on vain yksi ateria päivässä, erilaisia vaihtoehtoja on helpompi toteuttaa.

Tomi Glad
Maidoton, viljaton, sokeriton, ei prosessoitua ruokaa (opettaja, suolistosairaus).

Maidoton, viljaton, sokeriton, ei prosessoitua ruokaa (opettaja, suolistosairaus).

Vegaaniksi siirtyminen ei ole koulussakaan pelkkä ilmoitusasia, vaan oppilaan täytyy mennä terveydenhoitajalle ja sieltä ravitsemusterapeutille, joka kirjoittaa todistuksen ruokavaliosta. Tämä linja on ollut voimassa pari vuotta. Aikaisemmin pyyntöjä vegaaniruuasta tuli vähemmän.

Vegaanista kouluruokaa ei hirveästi mainosteta, vaikka yhteen opettajien käyttöön tarkoitettuun kaavakkeeseen vaihtoehto on ilmestynyt.

–On tullut sellaisia tilanteita, että oppilas sanoo, että olenkin nyt vegaani. Ja seuraavana päivänä hän on sitten joku muu. Oppilaiden täytyy sitoutua ruokavalioon lukuvuoden ajaksi ja syödä samaa sitten kotonakin, Michelsson sanoo.

Allergioista haluttaisiin mieluiten lääkärintodistus, mutta kaikilla ei sitä ole, jolloin vanhemman ilmoituskin käy.

Tomi Glad
Kasvisruoka (oppilas)

Kasvisruoka (oppilas)

Raumalla päädyttiin vuonna 2012 tiukkaan linjaukseen: kaupungin työryhmä päätti, että kaikki erityisruokavaliot ja allergiat kulkevat kouluterveydenhoitajan kautta.

Ne myös tarkistetaan joka syksy, koska esimerkiksi pienillä lapsilla allergiatilanne voi muuttua, eikä haluta, että tietoihin jää haamuallergioita, joilla ei enää ole väliä.

Aiemmin tiedot kerättiin koulussa jaettavilla lappusilla, jotka lasten huoltajat täyttivät. Kun asia siirtyi terveydenhoitajien tontille, erityisruokavaliota noudattavien osuus väheni noin puoleen entisestä.

Nykyisin noin 5 prosenttia Rauman koululaisista syö erityisruokavalion mukaan.

–Pääsimme eroon turhista välttämisallergioista. Resurssit pystytään keskittämään oikeasti hankaliin tapauksiin, sanoo ruokapalvelujohtaja Pirjo Vainio.

Rauman mallia pidetään Porissakin ihanteellisena, mutta koska oppilaita on enemmän, sen on katsottu kuormittavan liikaa terveydenhoitajia.

Tomi Glad
Vegaaninen ruoka (oppilas)

Vegaaninen ruoka (oppilas)

Raumallakin kasvisruokailijat ja vegaanit käyvät terveydenhoitajan kautta. Heidän ja heidän huoltajiensa kanssa keskustellaan siitä, millaista on hyvä kasvissyönti ja mistä proteiinia saadaan.

Tällä hetkellä kahdessa raumalaiskoulussa tarjotaan kasvisruokaa liharuuan vaihtoehtona myös niille, jotka eivät ole ilmoittaneet olevansa kasvissyöjiä.

–Kasvisten syömistä on saatu lisättyä myös sillä, että salaatit tarjotaan buffetista, jossa salaatin osat ovat erillään.

Kankaanpäässä noin 1 300 koululaisesta vain noin 10 henkeä syö kasvis- tai vegaanista ruokaa. Eniten kasvissyöjiiä on lukiossa. Sielläkin terveydenhoitajan todistus vaaditaan kasvisruokavalion tai allergiaan sopivan ruokavalion saamiseksi.

Oikaisu. Uutista korjattu maanantaina 12.2. klo 14.45. Korjattu Maiju Nurmen nimi ja titteli.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Masa

    Nimetön, turha vedota menneisyyteen. Pula-ajat ovat ohi. Pelleilyä on tuhlata resursseja sekä kuormittaa luontoa sekä kehoa turhaan lihalla, maidolla tai kananmunilla, sillä meillä on vaihtoehtoja. Vaihtoetho olla aiheuttamatta kärsimystä tietoisille sekä kipua tunteville eläimille, joten se on myös moraalisempi valinta. Ei mitään pelleilyä.
    http://vegancalculator.com/

  • Nimetön

    Kun muistelee kouluruokailua 60-luvulla, oli tärkeintä, että sai jotakin mahan täytettä. Lopettakaa toi nykyinen pelleily.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio