Demarit hävisivät iltis-riidan – Porin sivistyslautakunta päätti olla keskeyttämättä iltapäiväkerhojen kilpailutusta

Porin kaupunki on säästänyt iltapäivätoiminnan kilpailuttamisella rutkasti rahaa.

Joonas Salli
Demarit hävisivät iltis-riidan – Porin sivistyslautakunta päätti olla keskeyttämättä iltapäiväkerhojen kilpailutusta

Tommi Raunelan (sd.) luotsaama sivistysvaliokunta päätyi siihen, että perusopetuksen iltapäivätoimintaa ei tarvitse kilpailuttaa uudestaan. Arkistokuva.

Sakari MuurinenPori

Porin perusopetuksen iltapäivätoiminnan kilpailutusta ei keskeytetä, eikä aloiteta alusta. Asiasta päätti Porin sivistyslautakunta tiistain kokouksessa äänin 7–6.

Lopputulos tarkoittaa sitä, että yksityinen Pilke päiväkodit Oy saa hoidettavakseen kaikki Porin 31 iltapäiväryhmää. Pilke voitti kilpailutuksen sekä laadussa että hinnassa.

Iltapäivätoimintaa perinteisesti hallinnut Työväen urheiluliiton Satakunnan piiri koki karvaan tappion.

Lautakunnassa alkuperäisen kilpailutuksen puolesta äänestivät Juha Joutsenlahti (kok.), Mikael Ropo (kok.),

Henna Kyhä (kok.), Ismo Läntinen (ps.), Marianne Ostamo (ps.), Aila Korkeaoja (kesk.) ja Laura Pullinen (vihr.).

Kilpailutuksen keskeyttämisen ja uudelleen aloittamisen puolesta äänestivät Tommi Raunela (sd.), Petteri Nurmi (sd.), Sinikka Alenius (sd.) Johanna Rantanen (sd.), Jaakko Jäntti (vas.) ja Jelena Kiilholma (vas.).

Pirjo Mäki (sd.) ilmoittautui esteelliseksi, eikä osallistunut asian käsittelyyn. Martti Lundén (sd.) ja Marja Ruohonen (vas.) olivat poissa. Heitä kaikkia tuurasi varajäsen.

Iltis-kohu sai alkunsa, kun sivistystoimialan johtaja Esa Kohtamäki veti kilpailutuksen pois lautakunnan käsittelystä kuukausi sitten helmikuussa.

Useat lautakunnan jäsenet lähettivät kovasanaisen kannanoton, jossa he pohtivat liittyykö asiaan jokin poliittinen motiivi.

TUL:llä on hyvin läheiset suhteet Porin valtapuolue SDP:hen. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) on myös TUL:n Satakunnan piirin hallituksen puheenjohtaja. Sivistyslautakunnassa istuva Pirjo Mäki on myös TUL:n piirin hallituksen jäsen.

Porin SDP:n kunnallisjärjestön vaikutusvaltainen puheenjohtaja Esa J. Wahlman on TUL:n entinen toiminnanjohtaja.

Myöhemminkävi ilmi, että keskeytyksen taustalla oli kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen (sd.). Hän oli tilannut ulkopuolisen asiantuntijalausunnon, jonka mukaan tarjouspyynnössä ei eritelty laatukriteereitä riittävän tarkasti.

Satakunnan Kansauutisoi tiistaina nimettömiin lähteisiin vedoten, että Porin johtavat demarit olivat suunnitelleet asian epävirallisessa kriisikokouksessa, jossa oli mukana myös asiaan esteellisiä luottamushenkilöitä. Sosiaalidemokraattien riveistä yksikään ei kiistänyt väitettä, mutta kokouksen tarkka ajankohta ja sisältö ovat edelleen osittain epäselviä.

Poliittinen vasemmisto on julkisuudessa perustellut toimintaansa sillä, että nyt kilpailutuksessa kaikki iltapäiväryhmät olivat menossa samalle toimijalle.

Edellisessä kilpailutuksessa vuonna 2015 Pilke sai 19 ryhmää ja TUL 10, mikä oli sekin kova isku TUL:lle. Parhaimmillaan TUL:lla on ollut miltei 70 prosenttia koko toiminnasta.

Kaupunki on säästänyt kilpailutuksilla huomattavat summat rahaa. Vuoteen 2012 verrattaessa sama palvelu suunnilleen samalle määrälle lapsia maksoi viime vuonna noin 600 000 euroa vähemmän.

Vuonna 2012 Iltapäivätoiminnan menot olivat 2 069 123 euroa ja alustavan tilinpäätöksen mukaan 1 488 306 euroa vuonna 2017.

Näin iltis-kohu on edennyt

Sivistyslautakunnan esityslista tulee julki 9. päivä helmikuuta. Listalla on tieto siitä, että Pilke päiväkodit Oy on voittanut kaikkien iltapäiväryhmien tarjouskilpailun. Hävinnyt osapuoli on TUL. Kyse on vuositasolla reilusti yli miljoonan euron hankinnasta.

SK:n lähteiden mukaan Porin SDP:n johtohahmot kokoontuvat nopealla aikataululla epäviralliseen kriisikokoukseen pohtimaan, miten TUL saadaan pelastettua. Paikalla on luottamushenkilöitä, jotka olisivat jäävejä virallisessa prosessissa. Demarit eivät ole kiistäneet kokousta.

Tiistaina 13. helmikuuta sivistystoimialan johtaja Esa Kohtamäki vetää iltapäivätoiminnan hankinnat yllättäen pois esityslistalta. Osa lautakunnan jäsenistä esittää tyrmistyneen kannanoton ja media uutisoi aiheesta.

Perjantaina 9. maaliskuuta käy ilmi, että kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen (sd.) on tilannut ulkopuolisen selvityksen kilpailutuksesta. Sen mukaan tarjouspyynnössä ei oltu määritelty laatukriteereitä riittävän tarkasti ja prosessi tulisi aloittaa alusta. Vihreiden Anne Liinamaa antoi asialle poliittisen siunauksen.

Tiistaina 13. maaliskuuta sivistyslautakunta päättää, että kilpailutusprosessia ei aloiteta alusta.


Lue myös nämä


Kommentit (38)

  • Nimetön

    Lopettakaa tuollainen ala-arvoinen mustamaalaus hyvät porilaiset ja lopettakaa samalla rahaa nielevät iltikset. Kyllä lapset ovat ennen iltiksiäkin pärjänneet. Tämä kehdosta hautaan määräily pitäisi saada loppumaan ennenkuin lapset loppuvat. Antakaa huoltajille takaisin huolto-oikeus.

  • Nimetön

    On se hyvä, että tulee päivän valoon millaista Demarien vehkeily on. Hyväveliverkostolla menee nyt aika huonosti, valta on murentunut ja murenee edelleen. Toivottavasti seuraavissa vaaleissa ihmisillä on sen verran järkeä päässä, että eivät äänestä vihervasemmistoa. Suomea ei sosialismilla rakenneta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio