Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko alkaa tänään – vaikuttaa useisiin päiväkoteihin myös Satakunnassa

Varhaiskasvatuksessa lakot kestävät kaksi päivää ja tehostetussa palveluasumisessa viisi päivää. Kiistaa ovat aiheuttaneet palkkaerimielisyydet.

Kuvituskuva.

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko alkaa tänään tiistaina 23. toukokuuta. Varhaiskasvatuksessa lakot kestävät kaksi päivää ja tehostetussa palveluasumisessa viisi päivää. Satakunnassa on yhteensä kymmenen päiväkotia lakonalaisista yhtiöistä, Porissa, Raumalla, Ulvilassa, Huittisissa ja Kankaanpäässä.

Ammattiliitot ovat antaneet tänään alkaneen lakon lisäksi varoituksen toisesta lakosta, jonka on määrä alkaa 1. kesäkuuta. Kesäkuun lakko koskisi lastensuojelua ja varhaiskasvatusta etenkin pääkaupunkiseudulla.

Tehyn neuvottelupäällikkö Vappu Okkeri kertoo, että tilannetta yritettiin vielä maanantaina sovitella päivä ennen lakon alkua, mutta ratkaisuja ei löytynyt. Okkeri kuvailee tämänhetkistä palkkatasoa kestämättömäksi ja toivoo ratkaisujen pikaista löytymistä sekä työnantajan ymmärrystä.

”Julkisen sektorin palkat ovat satoja euroja korkeammat kuin yksityisen sosiaalipalvelualan palkat. Voitto perustuu yrityksillä siihen, että palkat ovat matalia”, Okkeri sanoo.

Lakko

Lakko vaikuttaa yksityisiin päiväkoteihin Satakunnassa

Norlandia Suomi Oy

Kankaanpää Päiväkoti Havu

Ulvila Päiväkoti Kettula-Mynsteri

Ulvila Päiväkoti Kettula-Nahkuri

Pilke päiväkodit Oy

Pori Päiväkoti Pilke Kielipolku

Pori Päiväkoti Pilke musiikkipäiväkoti Rytmi

Pori Päiväkoti Pilke tiedepäiväkoti Välke

Touhula Oy

Pori Päiväkoti Touhula Vähärauma

Pori Päiväkoti Touhula Väinölä

Rauma Päiväkoti Touhula Rauma

Verkanappulat Oy

Huittinen Päiväkoti Nappulanurmi

Työnantajapuolen Hyvinvointiala Halin työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri vahvistaa, että osapuolilla on edelleen erilaiset näkemykset palkkaeroista, ja siitä, mistä erot johtuvat. Mänttäri muistuttaa toimialan taloustilanteen realiteeteista.

”Kun kunnat ja hyvinvointialat ostavat sosiaalipalveluita ja varhaiskasvatusta yrityksiltä ja järjestöiltä, ne maksavat niistä olennaisesti omaa kustannusta matalamman hinnan. Siitä johtuu toimialan vaikea taloustilanne, jota kautta pääsemme haasteen ytimeen”, Mänttäri sanoo.

Tänään alkavan lakon piiriin kuuluu muun muassa Attendon, Esperi Caren ja Mainiokotien kohteita. Lakon piiriin ei tällä hetkellä kuulu kohteita Satakunnasta. Mainiokotien liiketoimintajohtaja Niklas Härus kuvaili tilannetta viime viikolla erittäin haasteelliseksi, sillä kyse on asukkaista jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoivaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut