Toi on Valmetti, mutta mistä tunnistaa Leena-lehmän?

Lavian Huvikummun lapset nauttivat maatilan arjesta. Isokallion tilalta joka nurkalta löytyi kivoja leikkejä ja temmellyskenttiä.

Mikaela Markkula maistoi basilikaa. Huvikumman varhaiskasvattajista tilan emännän Helena Isokallion, oikealla, kanssa lapsia opastivat Marjo Viitanen-Jänismäki, Minna Ritala ja Saila Yli-Myöntäjä.

Pori

Bussilla mennään, oma taimi tuliaiseksi kotiin, Loisto-lehmän nuolaisu käteen ja kaverin kanssa Massikan rattiin. Lavian Isokallion vihannes- ja taimitilalla Huvikummun päiväkodin lapset saivat todella paljon nähtävää, koettavaa, haisteltavaa ja maisteltavaa.

Tilan emäntien Helena Isokallion ja Emmi Rahkjärvi vanavedessä lapset vapautuivat kyselemään ja ottamaan ilon irti joka puuhapaikalla. Talon tyttäristä Laimi Isokallio, 3, osasi myös opastaa ja Sylvia jokelteli äidin selkärepussa hengessä mukana pienten temmeltäessä ympärillä.

Jenny Viitala nautti leikkipuiston liukumäestä.

Tallin betonilattialle oli lupa piirtää: yksi piirsi äidin, toinen tikapuut ja Jenny Viitala keskittyneesti ihan mitä vaan. Ja löytyihän sieltä tallista kaikkea mielenkiintoista.

Kaikki eivät timjamia, sitruunamelissaa ja basilikaa rohkaistuneet maistamaan, mutta aika moni kuitenkin. Vt. varhaiskasvatuksen opettaja Marjo Viitanen-Jänismäki kertoi lasten opettavan maalaiselämää myös heille, joten traktorit ovat oikeasti Valmetteja ja Massikoita.

Ja näitäkin kokemuksia jaettaisiin vielä pitkään.

Isokallion tilalla lehmilläkin oli nimi. Leena ja Loisto ovat syntyneet L-kirjaimen vuonna. Juha Isokalliolle ja Emmi Rahkalliolle sateli vaihtuvilla tantereilla pieniltä isojakin kysymyksiä. Outo härveli Massikan nokassa osoittautui kivitalikoksi.

Kun poikien jälkeen myös Anni Rampa kipusi Massikan rattiin, rohkaistuivat muutkin.

Matilda Markkula kokeili antaumuksella Massey Fergusonilla eli Massikalla ajelua.

Kuivikkeet eivät lehmille rehuksi kelvanneet, niinpä pienimmätkin kipittivät hakemaan vihreää nurmea edempää.

”Hei se nuolaisi mua”, hihkaisi Mikaela Jylli.

Verna Heino tiesi, että lehmästä saa maitoa purkkiin

”Miksi niillä on lappu korvassa”, kysyi Mauno Laitila.

Mauno Laitila valitsi kotiin viemiseksi orvokin, joka ei ollut vielä puhjennut kukkaan.

Rohkea Mauno-poika Pöllöjen ryhmästä oli juuri hetkeä aikaisemmin maistanut myös pinaattia. Vielä kiinnostavampia olivat traktori-istuntojen jälkeen pihaton lehmät. Vastauksiakin saatiin kysymystulvaan.

”Että saman värisetkin voi tunnistaa erikseen”, Isokallio valaisi korvamerkkien tarkoitusta.

Juuri pari päivää sitten tilalle oli syntynyt kaksosvasikat: Niiden nimet alkavat V-kirjaimella. Mahtoi joku vasikoista saada Verna-nimen, Verna Heinon mukaan. Ehdotuksia sai tehdä ja valituiksi tuli eskarilaisten ehdotuksesta Viiru ja Vekkuli.

Yli 100 emakon porsitussikalaan lapsilla ei ollut mahdollista päästä. Suloinen pikkupossu kuitenkin kävi näyttäytymässä.

Sitten taas mentiin ja kiipeiltiin.

”Poit tiältä”, Jenny Viitala tuumi kun ei enää toisella liukumäkilaskulla apua tarvinnut.

Siinä riippusillalla kohti liukua mönkiessä oli kiva välillä leikkiä koiraa.

Leikki on lasten työtä, joten välillä popsittiin ja imaistiin leikkipuiston katoksessa banaanit ja pillimehut. Ruokailu odotti myöhemmin päiväkoti Huvikummussa.

Taisi sen jälkeen unikin maittaa, mutta kotona illalla oli paljon jänskää kerrottavaa.

”Ensimmäinen kerta koronavuosien jälkeen kun olemme retkellä oikein bussilla myös pienimpien kanssa. Vain eskarilaiset ovat olleet menossa enemmän, kun on ollut teatteria ja uimakoulua”, Marjo Viitanen-Jänismäki kertoi.

Maaseutuelämä tutuksi. Anni Rampa uskaltautui ihan pihaton lehmien kylkeen.

Isokallion vihannes- ja taimitarhalla kasvatetaan myös yrttejä. Myös varhaisperunat ovat jo valmistumassa tila- ja torikauppaan.

Helena Isokallio myöntää, että taimitarha on hänen elämäntapansa. Laimi, 3, on myös hyvin sisäistänyt tilan monimuotoisen arjen.

Maalla on tilaa touhuta. Kasvitarha, traktoritarha, leikkipuisto, piirustustalli ja vielä autobaanakin.

Verna Heino valitsi keltaisen orvokin. Mikaela Jylli odottaa vuoroa. yli 20 vuotta tarhaa pitänyt Helena Isokallio kertoi nauttivansa, kun voi kasvattaa taimet alusta alkaen itse. Kesän uutuus on lakritsyrtti.

Pihattonavetan lehmät kiinnostivat Huvikummun pienimpiä Siilejä ja Pöllöjä. Vastasyntyneet vasikat saivat eskarilaisilta nimekseen Viirun ja Vekkulin.

Huvikummun päiväkodissa Laviassa on 52 lasta, joista 10 on eskari-ikäistä. Kesäretki suuntautui Isokallion maatilalle, jossa nähtiin nin kukkia, vihanneksia, lehmiä kuin sikoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut