Hallinto-oikeus: Palaneen terminaalitontin vuokrausta ei tarvinnut jatkaa

Vuokraajayhtiöllä oli entuudestaan maksamatonta maanvuokraa kaupungille.

Herranlahden palanut terminaalirakennus sijaitsee Helmentien ja Koivulantien risteyksessä.

Pori

Turun hallinto-oikeus on antanut päätöksen Herralahdessa sijainneen vanhan terminaalikeskuksen vuokrasopimuksen jatkamista koskeneesta valituksesta.

Terminaalirakennus tuhoutui rajussa tulipalossa syyskuussa 2021. Kuukautta ennen tulipaloa Porin kaupunginvaltuusto oli tehnyt päätöksen jatkaa terminaalitontin vuokra-aikaa 30 vuodella kiinteistösijoitusyhtiö P3 Partners Oy:lle. Palon jälkeen marraskuussa kaupunki kuitenkin pyörsi päätöksensä vuokra-ajan jatkamisesta.

P3 Partners Oy:n valituksen mukaan tontilla sijainneen, käytöstä poistetun ja korjauskelvottoman tavaraliikenneterminaalirakennuksen palaminen ei ollut sellainen olosuhteiden muutos, joka olisi oikeuttanut kaupunginvaltuuston kumoamaan vuokra-ajan jatkamisen.

Turun hallinto-oikeus hylkäsi valituksen eikä tutkinut hallintokantelun luonteisia huomautuksia, jotka olisivat liittyneet tonttipäällikön virkavelvollisuuksien väitettyyn noudattamatta jättämiseen.

Kaupungin hallinto-oikeudelle antaman lausunnon mukaan tontin uutta vuokrasopimusta ei ollut allekirjoitettu, koska vuokralaisyhtiöllä oli maksamattomia vuokria. Vuoden 2021 maanvuokra oli maksamatta. Vuokrasopimusten uusimisessa noudatetun käytännön mukaan uutta vuokrasopimusta ei allekirjoiteta ennen kuin vuokrasopimukseen perustuvat saatavat on maksettu.

Tilinpäätöksen mukaan vuonna 2020 yhtiön liikevaihto oli noin 12 000 euroa, tilikauden tappio noin 45 000 euroa ja oma pääoma negatiivinen.

Vuokralaisyhtiö oli myös esittänyt kaavamuutosta tontille vähittäiskauppaketjun suuryksikön sijoittamisen mahdollistamiseksi. Hanke vähittäiskauppayksiköstä oli kuitenkin kariutunut, eikä vuokralaisella ollut esittää uutta hanketta tontille. Kaavoitus tontille ei edennyt.

Hallinto-oikeuden näkemyksen mukaan kaupungin perusteet olla vuokraamatta tonttia P3 Partners Oy:lle ovat olleet asiallisia ja hyväksyttäviä. Valtuusto ei ylittänyt päätöksessään harkintavaltaansa eikä päätös ollut muillakaan perusteilla lainvastainen.

P3 Partners Oy joutuu itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut