Vesimaksua ei maksettu 15 vuoteen, kunta puuttui peliin

Vapaa-ajan asunnossa kulutetusta vedestä ei maksettu mitään 15 vuoteen. Tapaus selvisi sattumalta, kun kunnassa havaittiin vesivuoto.

Kiinteistöstä ei maksettu vesi­maksua 15 vuoteen, sillä sieltä uupui vesimittari.

Merikarvia

Merikarvialla sijaitsevan kiinteistön vedestä ei maksettu mitään 15 vuoteen. Asia tuli kunnan tietoon sattumalta, kun Riispyyn alueella havaittiin vesivuoto maaliskuun alussa.

Lumiauran kuljettaja paikansi vuodon Pohjoisen rantatien varrella olevalle kiinteistölle, jossa oli vapaa-ajan käyttöön tarkoitetut vanha asuinrakennus ja saunarakennus.

Merikarvialla ryhdyttiin setvimään vesijohtoverkoston vuotoa paikannuksen jälkeen. Pian kävi ilmi, että asuinrakennuksessa, jonka kohdalta vuoto paikannettiin, oli kunnan vesiliittymä mutta ei lainkaan vesimittaria.

Vesiliittymää koskeva sopimus oli solmittu ja laskutettu vuonna 2008, minkä jälkeen vesimittari olisi tullut toimittaa kiinteistölle, kunnan teknisen lautakunnan mukaan omistajan pyynnöstä.

Asia oli kuitenkin jäänyt sikseen, minkä vuoksi kunnan vesiliittymästä saatu vesi oli ilmaista kiinteistön omistajalle toistakymmentä vuotta.

Kunnan tekninen lautakunta on alustavasti esittänyt, että loma-asunnon omistajalta peritään sekä vesimaksut vuosilta 2020–2022 että kustannukset, joita koitui kunnalle vuotovedestä.

Koska vesimäärästä ei ole tarkempaa tietoa, käytti kunta laskussaan arvioita siitä, miten paljon vettä oli käytetty kolmen vuoden aikana. Yhteensä omistajalle tulee alustavasti vähän yli 600 euroa maksettavaa.

Merikarvian kunnanjohtaja Kimmo Puolitaival pitää tapausta erittäin poikkeuksellisena.

”Tämä on loma-asunto, jossa satunnaisesti käytetään vettä. Ei ehkä kulutusmäärien näkökulmasta ole niin vakava tapaus. Olisi vakavakin tapaus, jos olisi vakituisen asunnon kohde.”

”Totta kai kaikkia, joilla on vesiliittymäsopimus, edellytetään toimimaan sopimuksen mukaisesti”, Puolitaival lisää.

Perittävä summa ei ole hänen mukaansa kohtuuttoman suuri verrattuna kunnan menetykseen, vaikka se voi äkkiseltään sellaiselta tuntua yksityishenkilölle.

Kunnanjohtaja korostaa, että summat eivät nouse kohtuuttomiksi, ainakaan tämänkaltaisissa tapauksissa. Takaisinmaksua kolmelta vuodelta hän pitää perusteltuna.

Lopullinen summa määräytyy vasta, kun kunnan tekninen lautakunta tekee siitä viimeisen linjauksensa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut