Krista Kiuru lähtee SDP:n puheenjohtajakisaan – Kuvaili tulevaa hallituspohjaa ”oikeistolaisimmaksi sitten 1930-luvun lapualaisvuosien”

Kiuru haastaa Antti Lindtmanin syyskuun puoluekokouksessa.

Krista Kiuru ilmoittautui toisena kandidaattina SDP:n puheenjohtajakilpaan. Kiuru jäi Porin torille keskustelemaan vappukansan kanssa puheensa jälkeen.

| Päivitetty

Perhe- ja peruspalveluministerinä toiminut kansanedustaja Krista Kiuru tavoittelee SDP:n puheenjohtajuutta. Kiuru kertoi asiasta maanantaina vappupuheessaan Porissa.

”Minä olen valmis lähtemään SDP:n puheenjohtajavaaliin varmistaakseni, että me sosialidemokraatit teemme kaikkemme, jotta mahdollinen oikeistohallitus ei pääse leikkaamaan sotesta, koulutuksesta ja perusturvasta”, Kiuru sanoi Porin torilla pitämässään puheessa.

”Monet toverit ovat kysyneet, miksi puolueen uskollinen soturi ei voisi olla käytettävissä puolueen puheenjohtajavaaliin”, hän jatkoi.

Demarien puheenjohtajakisaan on aiemmin ilmoittautunut SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Liikenne- ja viestintäministerinä toiminut Timo Harakka ei pyri demarien puheenjohtajaksi, Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin maanantaina. Ehdokkuutta harkitsevan Tytti Tuppuraisen päätöstä odotetaan vielä.

SDP:n puheenjohtaja vaihtuu syyskuun puoluekokouksessa, sillä puoluetta vuodesta 2020 johtanut Sanna Marin on ilmoittanut jättävänsä tehtävän.

Kiuru palasi puheessaan myös eduskuntavaaleihin, jossa demarit menetti suurimman eduskuntapuolueen statuksen, vaikka onnistui lisäämään paikkamääräänsä kolmella.

”Vaikka SDP voitti vaaleissa, toiset voittivat vielä enemmän.”

Hän sanoi demarien olevan valmiita hallitusvastuuseen.

”Silti Säätytalolle on ensi viikolla kokoon-tumassa aivan toiset voimat. Nyt on vaalien voittajien aika näyttää, millaiselta näyttää heidän valtakirjansa.”

Kiuru kuvaili hallitusneuvotteluja historiallisen oikeistolaisiksi, kun oikeistovetoista enemmistöhallitusta kootaan ensimmäistä kertaa ilman SDP:tä tai keskustaa.

”Kokoomuksen vaalitavoite porvarihallituksesta toteutuu, sillä historian ja politiikan tutkijat ovat jo kuvanneet kokoomuksen valitsemaa pohjaa oikeistolaisimmaksi sitten 1930-luvun lapualaisvuosien.

Krista Kiuru katsoo että ”sosiaalinen kestävyysvaje” on jäänyt julkisessa keskustelussa taloudellisesta sopeuttamisen jalkoihin. Hän katsoo, ettei sotesta voida leikata.

”Surullista on, että monia näitä esitettyjä leikkauksia erityisesti lapsiperheiden, pieni- sekä keskituloisten ja eläkeläisten toimeentuloon tai palveluihin ei vaadita pelkästään valtiovelan lyhentämiseksi, vaan rikkaimpiin tuloluokkiin painottuvan miljardin veronalennuksen rahoittamiseksi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut