Porissa oli poikkeuksellisen pitkä hiihtokausi – Isossamäessä sivakoitiin yli 300 000 kilometriä

Hiihtokauden kokonaispituus Porissa oli lähes viisi kuukautta.

Jukka-Pekka ja Erika Santala tekivät lähtöä hiihtolenkille marraskuun 19. päivä 2022, kun Porin Isomäen latu oli auki kolmatta päivää.

Pori

Menneen talven hiihtokausi Porissa kesti yhteensä 145 päivää, kaupunki tiedottaa. Säilölumesta tehty Isomäen latu avattiin hiihtäjille 17. marraskuuta, ja latuja ylläpidettiin aina huhtikuun 10. päivään asti.

Isomäen hiihtoladulle asennettiin joulukuun puolivälissä kävijälaskuri, jonka mukaan ladut ovat olleet ahkerassa käytössä läpi talven. Laskuri on mitannut hiihtäjien kiertämiä kierroksia, ja sitä kautta laskenut hiihdettyjä kilometrejä. Laskuri oli ladulla 12. joulukuuta ja 10. huhtikuuta välisen ajan. Yhteensä tuona aikana hiihdettiin 276 744 kilometriä, eli lähes seitsemän kertaa maapallon ympäri.

Laskuri asennettiin paikalle vasta kolme viikkoa latujen aukeamisen jälkeen, joten koko talven hiihtokilometrien määrä ylittää 300 000 kilometrin rajapyykin. Yhden hiihtolenkin keskimääräisen pituuden voidaan arvioida olevan 10–15 kilometriä, joten ladulla on käynyt päivittäin 150–200 hiihtäjää koko hiihtokauden ajan. Suosituin hiihtokuukausi oli helmikuu, jolloin hiihtokilometrejä kertyi lähes 28 000.

”Pelkästään Isomäen ladulla käytiin hiihtämässä yli 20 000 kertaa talven aikana. Tähän kun lisätään vielä Noormarkun Torpankorven ja Kirkkokallion sekä kaupungin muiden latujen hiihtomäärät, voidaan todeta, että porilaiset ovat aktiivisia liikkujia myös talvella. Hiihto on hieno ja perinteinen omatoimiliikkumisen muoto, jota porilaiset selvästi suosivat”, iloitsee liikunta- ja nuorisoyksikön päällikkö Petteri Lahti tiedotteessa.

Muista talvikauden ulkoliikuntakohteista kävijätilastoa löytyy maauimalan talviuinnista sekä tekojääradan yleisöluisteluvuoroilta. Talviuimareita kävi maauimalassa talvikauden 2022–2023 aikana hieman yli 10 000, mikä on melko tarkkaan koronapandemiaa edeltävien kävijämäärien kanssa samaa tasoa.

Tekojääradan yleisöluisteluvuorot vetivät jonkin verran yli 5 000 luistelijaa. Tämän lisäksi tekojääradalla oli myös valvomattomia luisteluvuoroja, esimerkiksi joulun välipäivien ja vuodenvaihteen aikaan. Näiden vuorojen luistelijat eivät ole mukana yleisövuorojen kävijälukemassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut