Ulvila
”Pitäkää munkkinne!”
”Koulu on kylän!”
”Missä maalaisjärki!”
Tällaisilla iskulauseilla Koskin ja Kaasmarkun kyläläiset ilmaisivat mielipiteensä, kun Ulvilan sivistyslautakunta kokoontui tiistaina illansuussa käsittelemään kaupungin perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluverkkosuunnitelmia.
Asiasta ei ole vielä päätöksiä eikä esityksiä, mutta ensi syksynä seurauksena voi olla Koskin ja Kaasmarkun koulujen lakkauttaminen. Kaupunginvaltuusto tehnee lopullisen ratkaisun lokakuussa.
Esikoululainen Aura Taisto kertoi missä mennään.
Rummunpäristyksellä säestettyyn mielenilmaisuun osallistui noin sata aikuista ja lasta. Kaasmarkun koulun pieni esikoululainen Aura Taisto kantoi kylttiä, jossa luki ”Istun jo nyt kaksi tuntia taksissa.”
”Siis tunnin aamupäivällä ja tunnin iltapäivällä Leineperin ja Kaasmarkun välillä”, Auran mummi Tuula Taisto selitti.
”Kun kaksi hänen sisarustaan käy siellä koulua, niin kolme lasta lähtee muualle, jos lakkauttamispäätös tehdään.”
Kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka yritti kertoa Ulvilan kaupungin näkemyksiä mielenilmaisussa.
Molemmissa noin 60 oppilasta
Ulvilassa on perusopetuksessa noin 1 500 oppilasta, joista suurin osa käy koulua Vanhankylän ja Friitalan isoissa kouluissa. Harjunpään koulussa oppilaita on noin 130.
Jo aiemmin kaupungista on lakkautettu Leineperin, Paluksen ja Suosmeren koulut, ja nyt vuorossa saattavat olla Kullaan Koski ja Kaasmarkku. Molempien oppilasmäärä on noin 60.
Valmisteluvaiheessa tätä vaihtoehtoa on perusteltu syntyvyyden ja samalla koululaisten määrän vähenemisellä. Lisäksi molemmat koulut ovat remontin tarpeessa ja tiloiltaan osin suljettuja. Syynä ovat terveysriskit.
Protestoijia tapaamaan saapunut kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka vastaanotti lakkauttamisia vastaan laaditun 1 300 nimen adressin. Hän kehui kyläläisten aktiivisuutta ja totesi, että kyse on tunteikkaasta asiasta.
”Rakennukset ovat kuitenkin osin käyttökiellossa, eli jotain päätöksiä on tehtävä”, Löfbacka muistutti.
”Sivistyslautakunta käsittelee tänään sitä, miten kuntalaisia osallistetaan päätöksenteon valmistelussa. Varmasti kaikki saavat ilmaista kantansa, ja kaikkia kuunnellaan. Erilaisia vaihtoehtoja on. Niitä nyt harkitaan.”
Mielenilmaus oli lajissaan jo kolmas. Osanottajia oli satakunta.
””Ei kylille tällä pelillä ainakaan uusia asukkaita saada.”
Koulut toisivat veronmaksajia
Kyläläiset ovat taistelleet koulujensa puolesta jo pitkään. Tamburiinia paukuttanut kaasmarkkulainen Marika Keitaanniemi peräänkuulutti kylälle hyviä uutisia sinne suunnitellun ison aurinkovoimalan vastikkeeksi. Hänen mielestään koulun remontointi ja toiminnan jatkuminen olisivat sellaisia.
”Tämä on meiltä jo kolmas mielenilmaus, eikä tämä tähän lopu. Pidämme näissä asioissa vielä paljon ääntä”, Keitaanniemi vakuutti.
”Totuus on, että eniten oppilasmäärät putoavat Harjunpään ja Friitalan kouluissa, eivät suinkaan kyläkoulujen alueilla.”
Keitaanniemen mielestä hyvien toimivien opinahjojen lakkauttaminen olisi kylille likimain kuolinisku.
”Ei tällä pelillä sinne ainakaan uusia asukkaita saada. Nyt on viimein aika satsata myös kyläkouluihin. Samalla saadaan uusia veronmaksajia.”
””Lapset eivät muutenkaan liiku nykyään tarpeeksi. Ylipitkät koulumatkat vähentävät liikkumista entisestään.”
Koulun pitää olla kohtuullisen pyöräilymatkan päässä. Tätä mieltä olivat Johanna Vuoriniemi (vasemmalla) ja hänen tyttärensä Emma Vuoriniemi sekä Elsi ja Oskari Palonen mumminsa Elina Korkeaojan kanssa.
Seuraukset näkyvät aikanaan
Yhdessä kyltissä Kullaan Koskin kylässä asuva nuori neiti Emma Vuoriniemi ilmoitti haluavansa pyöräillä kouluun.
Samaa lähiperiaatetta kannattivat lämpimästi hänen äitinsä Johanna Vuoriniemi ja kaverinsa Elsi ja Oskari Palonen sekä heidän mumminsa Elina Korkeaoja.
”Jos koulu lakkautetaan, näille pienille tulee kartalla mitattuna 20 kilometrin koulumatka. Kaikkine kierroksineen siitä tulee tietenkin vielä paljon pitempi”, Johanna Vuoriniemi päätteli.
”Meidän perheemme muutti Kullaalle muualta, ja nyt olemme hyvin pettyneitä Ulvilan kaupunkiin. Se on sössinyt kaiken. Pelkästään tämä uhan alla eläminen on surullista.”
Vuoriniemi ja Korkeaoja arvelivat, että jos lakkauttamispäätös tehdään, seuraukset nähdään myöhemmin. He muistuttivat lasten liikkuvan nykyään muutenkin liian vähän. Ylipitkät koulumatkat vähentävät liikkumista entisestään.
”Ja miten kaupungin strategiassa mainittu palvelujen tasapuolisuus jatkossa näkyy niiden saatavuudessa”, Korkeaoja kyseli.
Vastauksia on luvassa kesän jälkeen syksyn pimetessä.
Kylttien kantamisen ohella mielenilmauksessa pidettiin ääntä ja huudettiin iskulauseita.