Nyt se on selvitetty: Raumalla 185 järjestöä ja yhdistystä – työllistävät 600 henkilöä

Järjestötyössä mukana 6 800 vapaaehtoista. Yhdistysten ja järjestöjen vuosibudjetti yhteensä 14,6 miljoonaa euroa.

Rauman Merihistoriallinen Seura ja sen jäsenet ovat uurastaneet talkootyönä näyttely- ja toimitilat. Merimakasiinin rakennustöissä arkistokuvassa Eetu Aalto (vasemmalla) ja Matti Koponen.

Rauma

Rauman kaupunki on selvittänyt kyselyllä paikallisten yhdistysten ja säätiöiden toimintaa ja laajuutta tammikuun aikana. Kyselyyn vastasi 185 eri järjestön tai yhdistyksen edustajaa.

Vastanneiden järjestöjen toimintaan osallistuu lähes 6 800 vapaaehtoista. Palkattuja työntekijöitä on alle 600, ja 70 prosenttia järjestöistä työllistää alle neljä henkilöä. Järjestöt kohtaavat toiminnassaan vuosittain yli 27 000 eri henkilöä.

"Järjestöt vaikuttavat myös valtavasti suurempaan ihmismäärään, kuin vain toiminnassa kohdattuihin. Esimerkiksi päihdeongelmaisen ihmisen elämäntilanne voi koskettaa 7–10 läheistä, ja tämän yhdistykseltä tai järjestöltä saama apu vaikuttaa välillisesti myös lähipiiriin. Samoin lapsen urheiluharrastus tavoittaa usein koko perheen”, järjestökoordinaattori Janne Rantala sanoo kaupungin tiedotteessa.

Yleisimpiä järjestöjen toimintamuotoja olivat sosiaali- ja terveysala, urheilu ja liikunta sekä kulttuuri. Mukana oli myös esimerkiksi kyläyhdistyksiä, eläkeläisjärjestöjä ja ammattiyhdistyksiä.

Rahoitusta järjestöt saavat useista eri lähteistä. Noin neljäsosa järjestöistä saa rahallista tukea kaupungilta. Muita merkittäviä tulonlähteitä ovat muun muassa jäsenmaksut, palveluiden myynti, eri säätiöt ja valtio sekä sen eri apuviranomaisten tarjoamat tuet.

Järjestöjen yhteenlaskettu vuosibudjetti oli noin 14,6 miljoonaa euroa. Kaupunki avustaa järjestöjä vuodessa noin 1,6 miljoonalla eurolla.

"Taloudellisesti järjestöt ovat kuntalaisille tarjottavien palveluiden tuottajina korvaamaton lisä, puhumattakaan siitä hyvinvointiin vaikuttavasta työstä, mitä järjestöt tekevät”, Rantala toteaa.

Järjestökyselyn vastauksia hyödynnetään kaupungin järjestöyhteistyösuunnitelman laadinnassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut