Ulvilan Kullaankodon vanhainkoti uhataan taas lakkauttaa

Kullaankoto on hyvinvointialueen virkamiesten mukaan pieni ja kustannuksiltaan kallis yksikkö, jonka sijainti on haasteellinen.

Kullaankodon kiinteistö on tyydyttävässä kunnossa, mutta rakennuksen palo- ja poistumis­turvallisuudessa on käyttöön nähden merkittäviä puutteita.

Ulvila

Satakunnan hyvinvointialue suunnittelee lakkauttavansa vanhainkoti Kullaankodon Ulvilan Kullaalla.

Asia on esillä ensi maanantaina aluehallituksessa. Esityksen mukaan kokouksessa ei vielä tehtäisi varsinaista lopettamispäätöstä, vaan aloitettaisiin lopettamistyön valmistelut, joihin sisältyy muun muassa yt-menettely henkilöstön kanssa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Kullaankodon lakkauttaminen on esillä. Porin perusturvalautakunta pohti asiaa viime vuonna, mutta päätti siirtää päätöksenteon hyvinvointialueelle.

Kullaankodossa on tällä hetkellä 20 asukasta ja 16 työntekijää. Hoitotyön mitoitus on 0,77. Virkamiesesityksen mukaan Kullaankoto on pieni ja kustannuksiltaan kallis yksikkö, jonka sijainti on haasteellinen.

”Pienessä yksikössä kustannukset nousevat, koska yövuorossa tulee olla työturvallisuuden vuoksi kaksi hoitajaa”, esityslistalla perustellaan.

Vanhainkodin kiinteistö on vuokralla Ulvilan kaupungilta ja sen vuosivuokra on 190 000 euroa. Noin 2 000 neliön suuruisen rakennuksen kerrotaan olevan tyydyttävässä kunnossa, mutta rakennuksen palo- ja poistumisturvallisuudessa on käyttöön nähden merkittäviä puutteita.

”Kullaankodon sijainti aiheuttaa huonojen kulkuyhteyksien vuoksi haasteita omaisten vierailuille. Asiakassijoituksia on ollut osittain vaikea tehdä ja henkilöstön saatavuuden osalta on ollut hankaluuksia erityisesti Kullaankodon sijaintiin liittyen.”

Esityksessä ei suoraan oteta kantaa, minne asukkaat aiotaan siirtää. Ulvilassa on tehdyn kartoituksen mukaan iäkkäiden ympärivuorokautisia hoitopaikkoja yksityisillä palveluntuottajilla 110 henkilöille ja osa paikoista on tällä hetkellä tyhjinä.

Asukkaiden ja heidän omaistensa kanssa keskustellaan, mihin yksikköön toivotaan siirtoa.

Henkilöstön osalta ei ole tarkoitus vähentää väkeä, vaan kyse on työpaikan sijainnin vaihtumisesta.

Mikäli Kullaankodon toiminnan lopetus toteutuu, tiloissa sijaitsevalle 10 kotihoidon työntekijän tukikohdalle ja kouluterveydenhoitajalle ja neuvolatiloille tullaan etsimään soveltuvat tilat Kullaalla sijaitsevista hyvinvointialueen hallinnassa olevista tiloista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut