Satakunta
Ristiriita ruoka-avun jakelussa jatkuu edelleen. Jaettavaksi saatavan ruoan määrä on vähentynyt merkittävästi ja samalla sen tarve kuitenkin kasvaa.
”Määrä on pienentynyt hirveästi. Jaettava ei tahdo riittää. Perjantaisin meillä on jonossa noin 400 ruokakassin hakijaa, ja tahtoo olla niin, että viimeiset saavat sitten mitä saavat”, sanoo Riitta Ahonen Porissa toimivasta Elämän eliksiiri ry:stä.
Hänen mukaansa kaikki eteenpäin jaettava ruoka tulee kaupoilta, ja niiden lisääntynyt elintarvikkeiden ilta-ale verottaa lahjoitettavaa määrää. Tarjonta on myös muuttunut yksipuolisemmaksi.
”Mutta leipää riittää aina, vaikka senkin määrä on vähentynyt. Sitä saa meiltä joka aamupäivä”, Ahonen kertoo.
Hän sanoo ruokakassin hakijoita tulleen viime aikoina merkittävästi lisää. Ukrainan sotaa paenneet ovat kasvattaneet jonoa ainakin 150:llä. Ja nopea hintojen nousu kasvattaa avun tarvetta yleensäkin.
Elämän eliksiirin ruokakassissa on yleensä lihapakkaus, einestä, jogurttia, maito/piimä ja vihanneksia. Ja leipää saa ottaa niin paljon kuin haluaa.
”Esimerkiksi vihanneksia ja hedelmiä ei moni paljonkaan itse osta, kun raha on tosi tiukalla. Täältä saa edes jotain siltä puoleltakin”, Ahonen toteaa.
Ruokakassin hakijoissa on niin lapsiperheitä, opiskelijoita kuin eläkeläisiäkin. Se ei ole muuttunut miksikään.
Jaettavan ruokamäärän niukkeneminen on koettu myös Rauman seudun katulähetyksessä, joka jakaa ruokaa Raumalla, Eurassa, Eurajoen keskustassa ja Luvialla.
Raumalla on jouduttu luopumaan toisesta viikoittaisesta jakopäivästä.
”Välillä Raumalla on jopa tarvinnut ilmoittaa, ettei ole jaettavaa”, kertoo Marko Kerola katulähetyksestä.
Hänen mukaansa myös jaettavien kassien arvo on laskenut. Kun se viime vuonna oli noin 20 euroa, on se nyt alle 15 euroa. ”Herkut” ovat kasseista jääneet pois ja jäljellä ovat aivan peruselintarvikkeet: perunaa, ehkä jotain lihaa, leipää ja maitotuotetta.
Kun jaettavien elintarvikkeiden määrä kassia kohti on vähentynyt, myös kassin hakijoiden määrä on laskenut. Esimerkiksi Eurassa kasseja menee kerralla nyt 60–70, Raumalla noin 85. Hakijoiden määrä on vähentynyt noin 15 prosenttia.
”Ehkä jäljelle on jäänyt se ryhmä, joka apua kipeimmin tarvitsee”, Kerola pohtii.
Hänellä on viestiä päättäjille.
”Tarvittaisiin selkeä rahoitusmekanismi, joka takaisi ruokajakelujen säilymisen jatkossakin, kun sille kerran selvästi on tarvetta. Ruoka-avun jakaminen ei ole ilmaista sitä toteuttaville. Tukea saadaan nyt vaihtelevasti eri tahoilta.”
Hän huomauttaa myös, että vaikka ruokakassi on monelle tärkeä, vielä tärkeämpää voi olla kohtaaminen.
”Siinä olisi hyvinvointialueellekin hyvä sauma jalkautuvan sosiaalityön tekemiseen. Voisi kohdata ihmisiä ja tarjota apua ja neuvoja asioiden hoitamiseen ja kysyä heidän tarpeistaan.”
Yksi muutos ruokajakojen osalta oli EU:n suoran ruoka-avun päättyminen viime keväänä. Diakonissa Veera Nurmi Porin Teljän seurakunnasta kertoo, että se jätti tietynlaisen loven.
”Kyllä edelleen kysellään, onko antaa jotain ruokakassia. Meillä on onneksi siinä mielessä hyvä tilanne, että olemme saaneet tänä vuonna jaettavaksi ylijäämäruokaa eräästä porilaisesta lounaskahvilasta. Se on ollut iso apu”, hän kiittää.
Seurakunnat hankkivat jaettavaa ruokaa ja tukevat hankalassa tilanteessa olevia merkittävästi myös omista varoistaan.
Yksityisiltäkin on Nurmen mukaan saatu lahjoituksina säilyviä elintarvikkeita, joita voi jakaa eteenpäin. EU-ruoka tosin oli aina varma takaportti, jota ainakin oli tarjottavaksi.
”Ja kaikki se jaettiin. Tällä hetkellä ruoka-avulle on tosi vahva tarve. Jos nyt olisi EU-ruokaa, sitä pitäisi tilata enemmän kuin ennen”, Nurmi sanoo.
EU-ruoan jako ollaan nyt korvaamassa EU-ohjelmalla, jossa jaetaan maksukortteja, jotka tuovat enemmän valinnanvaraa esimerkiksi erikoisruokavaliota noudattaville.
Nurmi sanoo, ettei systeemi vaikuta ihan yhtä helpolta kuin aiempi EU-jako.
”Varmasti jonkinlainen lisätarve niille maksukorteillekin tulee, jos maailman meno tällaisena jatkuu. Niissä on tosin vielä lisäselvitettävää. Seuraamme tilannetta. Käyttöön otto riippuu myös Kirkkopalvelut ry:n yleisestä linjauksesta.”
Satakunta
Ruokajakelu
Ruokajakeluita on ainakin seuraavissa kohteissa:
Satakunnan Elämän Leipä Sinulle (Juhana Herttuankatu 20, Pori): Ruokakassien jako ma kello 9–12.
Punaisen Ristin Porin osasto (Kuninkaanlahdenkatu 10, Pori): Jaetaan kauppojen hävikkiruokaa ti ja to kello 10–12. Oma kassi mukaan.
Porin Seudun Työttömät (Mikonkatu 21, Pori): Jaetaan kauppojen hävikkiruokaa ma, ke ja pe kello 10:stä eteenpäin. Asiakkaat saavat valita ja ottaa laatikoista niihin kirjatun määrän elintarvikkeita.
Elämän Eliksiiri (Vanhakoivistontie 12, Pori): Jaetaan hävikkiruokaa asiakkaiden omiin kasseihin pe kello 9–11.30.
Rauman Seudun Katulähetyksen Föliruakka-jako, valmiita ruokakasseja: Rauma Toivontalo (Lyseokatu 7) pe kello 12–13.30, Eurajoki (Perenhovi, Tohkankuja) pe kello 10.30–12, Luvia (Seurakuntakeskus, Pappilantie 2) to kello 11.30–12.30, Eura (Satakunnankatu 12, ohjaamon ja perhekeskuksen ovi) ti kello 14–15.30.
Rauman Seudun Työnhakijat Messiruokajako (Satamakatu 2, Rauma): Ruokakasseja ma, ke, pe kello 11.30 alkaen, vuoronumerot kello 10.30 alkaen.
Kankaanpään seurakunnan leipäkirkko (seurakuntasali, Keskuskatu 51b): Jaetaan kauppojen lahjoittamia elintarvikkeita vähävaraisille. Seuraava tilaisuus ma 24.4. kello 10–10.30.
Honkajoen Leipäkirkko (Hongontie 6) seuraavan kerran ma 24.4. kello 10–11.
Ulvilan vapaaseurakunta (Lauttaranta 6): Leipäkassien jako joka toinen pe 10–10.30 (seur. 21.4.).
Seurakunnat ja muut toimijat järjestävät myös erilaisia maksuttomia tai edullisia ruokailuja.
Lähde: ruoka-apu.fi