”Ilmanlaatu erittäin huono” – Porin sallitun raja ylittyi jo kuudetta kertaa tänä vuonna, Raumalla vasta ensimmäistä: Puhdistustyöt alkavat ”lähipäivinä”

Mittaustulos saa ylittää hengitettävien hiukkasten raja-arvon enintään 35 kertaa vuodessa.

Porin Paanakedonkadulta 22. maaliskuuta 2021 otetussa kuvassa kevät on jo pitkällä ja katupöly on silmin havaittavaa.

| Päivitetty

Pori, Rauma

Erityisesti kuluvalla viikolla muun muassa Porin keskustaa piinannut hyvin katupölyisä ilmanlaatu paranee hiljalleen, kun kaupunki pääsee ”lähipäivinä” hiekan ja soran poistotöihin lumi- ja pakkastilanteen helpottuessa.

Kaupunki tiedotti keskiviikkona, että Porin Paanakedonkadun ilmanlaadun mittausasemalla mitattiin maanantaina ja tiistaina kuluvan vuoden viides ja kuudes hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvotason lukuarvon (50 mikrogrammaa kuutiossa, µg/m3) ylitys.

Viikonloppuna mitattiin vuoden kolmas ja neljäs ylitys, kuten Satakunnan Kansa maanantaina uutisoi.

Vuorokausikeskiarvot olivat maanantaina 126 µg/m3 ja tiistaina 133 µg/m3. Kyseinen raja-arvo on sallittua ylittää 35 kertaa kalenterivuodessa, Pori kertoo.

”Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna erittäin huono molempina päivinä aamun ja iltapäivän välisenä aikana”, kaupunki luonnehtii.

Myös Raumalla katupölykausi on alkanut, kaupunki tiedottaa. Siellä vuoden ensimmäinen raja-arvon ylitys, Pitoisuus oli 73 μg/m3, havaittiin tiistaina Rauman keskustan mittauspisteessä.

”Näyttää siltä, että raja-arvopitoisuus voi ylittyä myös lähipäivinä, sillä yöpakkasten ja kuivan aurinkoisen sään on ennustettu jatkuvan. Ylityksiä tulee yleensä tällä välillä, kun lumet sulavat eikä katuja ole vielä päästy puhdistamaan”, ympäristönsuojelutarkastaja Raija Huuskonen sanoo tiedotteessa.

Raumalla katujen kevätpuhdistusta aloitellaan pääsiäisen jälkeen.

Maanantaina huolestunut lukija Meri-Porista lähestyi toimitusta havainnoillaan viikonloppuna heikoksi käyneestä ilmanlaadusta lähialueellaan. Havainnon huonosta hengitysilmasta hän kertoi tehneensä Kyläsaaressa. Reposaaressa hän kuvaili nähneensä ”horisontin keltaisena” pölyksi arvioimastaan aineesta.

Ilmatieteen laitoksen kartalla viralliset mittauspisteet ovat harvassa, mutta maanantaiaamuna Porin Paanakedonkadun piste loisti huonoimmassa mahdollisessa värissä violettina ”erittäin huonoa” ilmanlaatua merkiten.

Kysyimme Ilmatieteen laitokselta, voiko ilma olla yhtä huonoa Meri-Porissa asti?

Kyllä se on aivan mahdollista, totesi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso tuolloin.

”Kevät on katupölyaikaa. Tuulensuunta on viime päivinä ollut mantereelta merelle päin. Pöly on hyvin voinut kulkeutua rannikon suuntaan Meri-Poriin asti”, Laakso kertoi maanantaina.

Hän lisäsi, että tänä keväänä sinnikkäästi läsnä pysytellyt lumipeite ja yhä jatkuvat yöpakkaset ovat estäneet katujen liukkauden torjuntaan käytetyn hiekan ja soran poisharjaamista. Pölyävää materiaalia lienee siis vielä runsaasti kaduilla.

Porin kaupungin mukaan huono ilmanlaatu jatkuu ainakin pääsiäiseen asti.

Ilmatieteen laitoksen oman maanlaajuisen taustamittausverkon lisäksi kaupungit ja teollisuuslaitokset ovat vastuussa tarpeellisesta ilmanlaadun seurannasta omilla alueillaan.

Esimerkiksi Porin kaupunki tiedottaa verkkosivuillaan muun muassa hengitysilman laadusta.

”Ylitys johtui katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat katupölyä. Lisäksi vilkas liikenne ja kuiva, heikkotuulinen pakkassää lisäävät entisestään pölyn leijumista”, kerrotaan Porin kaupungin sivustolla.

Helena Laakso totesi maanantaina, että korkeapaineessa ilmanlaatu on aina aika huonoa.

”Katupölyä on ilmassa nyt ainakin tämän viikon ajan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut